Show simple item record

dc.contributor.advisorKamiloğlu, Nadide Nabil
dc.contributor.authorMecit, Tarik
dc.date.accessioned2020-12-06T10:22:55Z
dc.date.available2020-12-06T10:22:55Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97442
dc.description.abstractBu çalışmada, ratlarda etil alkol ile oluşturulan karaciğer toksikasyonunda Chlorella vulgaris uygulanmasının karaciğer, akciğer, beyin, kalp ve böbrek MAPK aktivasyonu ile lipid peroksidasyon ve antioksidan enzim düzeylerine etkisinin incelenmesi amaçlandı. Bu amaçla, 10-12 aylık, 200-250 gr ağırlığında 24 adet erişkin erkek Sprague Dawley rat kullanıldı. Ratlar 3 gruba ayrılarak her grupta 8 hayvan bulunacak şekilde 2 deney ve 1 kontrol grubundan oluşturuldu. Kontrol grubuna 5 mg/kg izoklorik maltoz gavajla 12 saatte bir verildi. Alkol grubu (n=8)'nda bulunan ratlara 15g/kg olacak şekilde ve %50 su ile dilüe edilerek Etil alkol, Chlorella grubu (n=8)'nda bulunan ratlara önce 300 mg/kg Chlorella ve daha sonra %50 su ile dilüe edilerek 15g/kg Etil alkol verildi. Deney sonunda, eter anestezisi altında ratların batın ön duvarı insizyonla açıldı. Diyaframdan kalbe ulaşarak punksiyonla kanları alınan ratlar sakrifiye edildi. İntrakardiyal yolla EDTA'lı tüplere alınan kan numuneleri, +4° C, 3000 rpm'de, 5 dakika santrifüj edilerek plazmalar ve metotlara uygun olarak hazırlanan homojenatlar polietilen tüplere konularak laboratuvar işlemlerine kadar -20° C'de saklandı. Alınan kan numuneleri, MAPK, GSH ve GSH-Px değerlerine bakılmak üzere kullanıldı.Alkol etkisi ile yükselen MAPK aktivitelerinin karaciğer ve akciğer dokularında Chlorella vulgaris ile azaldığı, beyin, böbrek ve kalp dokularında ise alkol etkisi ile azalan MAPK aktivitelerinin Chlorella vulgaris ile yükseldiği tespit edilmiştir. Grupların alkol etkisi ile doku GSH-Px düzeylerinde meydana gelen azalmanın Chlorella vulgaris uygulaması ile belirgin şekilde yükseldiği belirlenmiştir (p<0.05). Grupların akciğer, kalp ve beyin dokusu GSH düzeyleri açısından istatistiki olarak önemli bir fark gözlenmemiştir. Karaciğer ve böbrek dokusu alkol etkisi ile azalan GSH düzeylerinin Chlorella vulgaris ile anlamlı biçimde yükseldiği tespit edilmiştir (p<0.05). Grupların doku MDA düzeyleri karşılaştırıldığında alkol etkisi ile yükselen MDA düzeylerinin karaciğer, akciğer ve kalp dokularında Chlorella vulgaris ile anlamlı şekilde azaldığı belirlenmiştir (sırasıyla p<0.001, p<0.001, p<0.05). Beyin ve böbrek dokularında ise gruplar arasında MDA düzeyleri açısından önemli bir fark tespit edilememiştir.Sonuç olarak alkol etkisi ile dokularda oluşan lipid peroksidasyona karşı Chlorella vulgaris'in antioksidan enzim düzeylerini özellikle karaciğer ve akciğer dokularında yükselttiği ve bu etkisi ile doku koruyucu aktiviteye sahip olduğu değerlendirilmektedir.Ayrıca alkol toksikasyonu sonucu karaciğer ve akciğer dokularında yükselen MAPKaktiviteleri Chlorella etkisi ile düzelmiş, bu durumun Chlorella'nın hücre içi enzim sistemleriüzerinde koruyucu etkinliği ile ilişkilendirilebileceği düşünülmektedir.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to investigate the effect of Chlorella vulgaris on liver, lung, brain, heart and kidney MAPK, lipid peroxidation antioxidant enzyme activity with ethyl alcohol toxication. For this purpose, 10-12 monthly, weighing 200-250 gr., 24 adult male Sprague Dawley rats were used. Rats divided into 3 groups in which 2 experiment and a control. Each group had 8 animals. The control group was given 5mg/kg isocaloric maltose by gavage. 15 g/kg ethyl alcohol diluted with 50% water was given alcohol group(n=8) and 300 mg/kg Chlorella and then 15 g/kg ethyl alcohol diluted with 50% water was given Chlorella group (n=8). Blood samples were taken to EDTA tubes by reaching to heart from diaphragm. After sacrification of rats tissue samples taken. Tissue and blood samples were kept at -20 °C. Taken blood and tissue samples was used to investigate the GSH/GSH-Px, MAPK activity and MDA levels.MAPK activities in liver and lung tissue were increased with Chlorella which decrease with ethyl alcohol while MAPK activities in brain, kidney and heart tissue decrease with Chlorella. The reduction in tissue GSH-Px levels with alcohol was increased markedly with Chlorella application (p<0.05). No statistically significant difference was observed in lungs, heart, and brain tissue GSH levels. The declining GSH levels of liver and kidney tissue with alcohol was found to significantly increase with Chlorella (p<0.05). When tissue MDA levels of groups compared, increasing MDA levels with alcohol in liver, lungs and heart tissues was determined to significantly decrease with Chlorella (p<0.001, p<0.001, p<0.05 respectively). No difference was determined in brain and kidney tissue MDA levels between the groups.As a result, Chlorella vulgaris was increased antioxidant enzym activity especially in liver and lung tissues and decreased lipid peroxidation in tissue which arise with ethyl alcohol that was evaluated this effect has tissue protective activity of Chlorella. Also, increasing in liver and lung tissues MAPK activities as a result of alcohol toxication was fixed with Chlorella. This situation may be associated with protective effect on intracellular enzyme system activity of Chlorella.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleEtil alkol ile oluşturulan karaciğer toksikasyonunda chlorella vulgaris`in karaciğer, akciğer, böbrek, beyin ve kalp mapk aktivasyonu ile lipid peroksidasyon ve antioksidan düzeylerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of chlorella vulgaris on liver, lung, brain, heart andkidney mapk, lipid peroxidation antioxidant enzyme activity with ethyl alcohol ttoxication
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFizyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmEthanol
dc.subject.ytmLiver
dc.subject.ytmChlorella vulgaris
dc.subject.ytmLung
dc.subject.ytmKidney
dc.subject.ytmHeart
dc.subject.ytmLipid peroxidation
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmGlutathione
dc.subject.ytmProtein kinases
dc.identifier.yokid10123340
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid447262
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess