Kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) olan bireylerde diyete eklenen curcuminin dispne ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Akkuş, Yeliz | |
dc.contributor.author | Demirel, Yunus | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T10:22:02Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T10:22:02Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-05-17 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97415 | |
dc.description.abstract | Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Olan Bireylerde Diyete Eklenen Curcuminin Dispne ve Yaşam Kalitesi Üzerine Etkisi Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığında (KOAH) modern ve bilimsel tedavi yöntemleri gelişmekle birlikte semptomların giderilmesinde ve hastalığın ilerlemesini önlemede stabilizasyonun sağlanması oldukça zordur. Bu nedenle birçok kronik hastalıkta olduğu gibi KOAH'ta da tamamlayıcı ve destekleyici yöntemler (TDY) yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu randomize kontrollü deneysel çalışma diyete eklenen curcuminin GOLD 2 ve GOLD 3 KOAH hastalarında dispne ve yaşam kalitesi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Kars Harakani Devlet Hastanesi göğüs hastalıkları polikliniğine başvuran ve serviste yatırılan 22 müdahale grubunda, 22 kontrol grubunda olmak üzere 44 KOAH'lı hasta ile tamamlanmıştır. Müdahale ve kontrol grubu hastalarının seçiminde ikişerli blok randomizasyon yapıldı. Solunum fonksiyon testi, SGRQ yaşam kalitesi anketi, mMRC, 6 Dakika Yürüme Testi ile hastalar değerlendirildi ve KOAH II ve III evre hastalar belirlendi. Müdahale grubundaki hastaların 100 mg, günde 2 doz toplamda günlük 200 mg olarak 4 hafta boyunca curcumin almaları sağlandı. Bu süre içinde müdahale grubundaki hastalar her hafta telefonla aranarak protokole uymaları sağlandı. Kontrol grubundaki hastalarda yukarıda belirtilen formlar çalışmanın başlangıcı ve sonunda uygulandı, 4 hafta boyunca iki defa telefonla arandı. Veriler SPSS 20.0 programında sayı, yüzdelik, man-whitney U testi, wilcoxon eşleştirilmiş iki örneklem testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu çalışma için etik kurul izni alınmıştır. Müdahale ve kontrol grubundaki hastaların SGRQ yaşam kalitesi ölçeği toplam puanı ve semptom, aktivite ve etkilenim alt parametre puanındaki değişim karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Müdahale ve kontrol grubundaki hastaların mMRC skalası, FVC ve FEV1/FVC puanındaki değişim karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Müdahale ve kontrol grubundaki hastaların FEV1 değişimi karşılaştırıldığında aradaki fark istatistiksel olarak müdahale grubunun lehine önemli bulunmuştur (p=0.00). Sonuç olarak diyetine curcumin eklenen hastaların FEV1 puanında müdahale grubunun lehine anlamlı değişim vardır. Anahtar Kelimeler: Curcumin (Zerdeçal), dispne, KOAH, yaşam kalitesi. | |
dc.description.abstract | The Effect of Curcumin Added to the Diet On Quality of Life and Dyspne in Chronic Obstructive Lung Diseases Stage II and III. While modern and scientific treatment modalities for chronic obstructive pulmonary disease (COPD) are developing, it is very difficult to stabilize the symptoms and prevent progression of the disease. For this reason, complementary and supportive methods are widely used in COPD as well as in many chronic diseases.This experimental randomized controlled study was conducted to assess the effect of curcumin added to the diet on quality of life and dyspne in chronic obstructive lung diseases stage 2 and 3. This study was completed with 44 patients with COPD, 22 examinations and 22 controls admitted to the Kars Harakani State Hospital chest diseases polyclinic. Block randomization was performed with two intervention and control groups. Patients were assessed by respiratory function test, SGRQ quality of life questionnaire, mMRC, 6 minute walking test, and COPD II and III stage patients were identified. Patients in the experimental group received curcumin for 4 weeks as 100 mg daily, 200 mg total daily dose. During this time, the patients in the experimental group were called by tlephone every week to meet the protocol. In the control group, the above mentioned forms were applied at the beginning and end of the study, and they were called only twice during the 4 weeks. The data were evaluated using the SPSS 20.0 program using number, percentile, man-whitney U test, Wilcoxon paired two-sample test. An ethics committee was granted for this study.The difference between the total score of SGRQ quality of life scale and the change in symptom, activity and sub-scales scores of the patients in the experimental and control groups was statistically insignificant (p> 0.05).When the changes in the mMRC, FVC and FEV1 / FVC scores of the patients in the experimental and control groups were compared, the difference was statistically insignificant (p> 0.05). The difference was statistically significant in favor of the experimental group when the FEV1 change of the patients in the control and control groups was compared (p = 0.00).As a result, there was a significant change in favor of the intervention group in patients with FEV1 score of curcumin added to the die.Keyworlds: COPD, Curcumin (turmeric), dyspnea, quality of life. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Hemşirelik | tr_TR |
dc.subject | Nursing | en_US |
dc.title | Kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) olan bireylerde diyete eklenen curcuminin dispne ve yaşam kalitesi üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of curcumin added to the diet on quality of life and dyspne in chronic obstructive lung diseases stage II and III | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-05-17 | |
dc.contributor.department | Hemşirelik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Lung diseases | |
dc.subject.ytm | Lung diseases-obstructive | |
dc.subject.ytm | Curcumin | |
dc.subject.ytm | Dyspnea | |
dc.subject.ytm | Quality of life | |
dc.subject.ytm | Turmeric | |
dc.identifier.yokid | 10203504 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAFKAS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 520594 | |
dc.description.pages | 85 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |