Ağrı et ve süt kurumu et kombinasında kesilen morkaraman ve morkaraman melezi koyunlarda kesim ve karkas özellikleri
dc.contributor.advisor | Adıgüzel Işık, Serpil | |
dc.contributor.author | Aydemir, Hakan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T10:19:58Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T10:19:58Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-03-27 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97351 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalıĢması, Ağrı Et ve Süt Kurumu Et Kombinasında kesilenMorkaraman ve melezi koyunların kesim ve karkas özelliklerinin belirlenmesiamacıyla yapılmıĢtır. ÇalıĢmada, halk elinde yetiĢtiriciliği yapılan, sağlıklı, 151 baĢdiĢi, 49 baĢ erkek toplam 200 baĢ hayvanın verileri kullanılmıĢtır. Bu hayvanlardan46‟sı Morkaraman, 154‟ü de Morkaraman melezidir. Morkaraman ve Morkaramanmelezi koyunlarda cinsiyete göre diĢi ve erkeklerde canlı ağırlık ortalaması sırasıyla50.42 ve 55.96 kg, karkas ağırlığı 23.25 ve 27.09 kg, deri ağırlığı 5.20 ve 5.92 kg,baĢ ağırlığı 2.41 ve 2.80 kg, ayak ağırlığı 0.90 ve 1.02 kg, iç organ ağırlığı 5.67 ve6.32 kg, karkas randımanı % 46.07 ve 48.36 olarak bulunmuĢtur. Cinsiyetin canlıağırlık ve ayak ağırlığı üzerindeki etkisi önemsiz (P>0.05) olurken, karkas, deri, baĢ,iç organ ağırlıkları ve karkas randımanı üzerindeki etkisi önemli (P<0.05, P<0.01)olmuĢtur. Morkaraman ve Morkaraman melezi ırklarda canlı ağırlıklar sırasıyla55.78 ve 50.58 kg; karkas ağırlığı 26.93 ve 23.37 kg; deri ağırlığı 5.89 ve 5.22 kg;baĢ ağırlığı 2.78 ve 2.42 kg; ayak ağırlığı 1.02 ve 0.90 kg; iç organ ağırlığı 6.29 ve5.69 kg; karkas randımanı % 48.24 ve 46.15 olarak bulunmuĢtur. Genotipin,incelenen bütün özellikler üzerine etkisi önemsiz bulunmuĢtur. (P>0.05). Kesim vekarkas özellikleri arasındaki fenotipik korelesyon katsayıları genellikle pozitif veönemli belirlenmiĢtir (p<0,05; p<0,01; p<0,001). Sonuç olarak; Ağrı ili Et ve SütKurumunda, Ağrı ve çevresinden getirilen Morkaraman ve Morkaraman xAkkaraman melezlerine ait kesim ve karkas özelliklerinin, cinsiyet ve genotipe göredeğerlendirildiği bu çalıĢmada, cinsiyetin incelenen özellikler üzerine etkisigenellikle önemli olurken, genotipe göre etkisi önemsiz olmuĢtur. ÇalıĢma sonuçlarıcinsiyet için beklenilen sonuçlara uygun olurken, genotipe göre bir farklılıkbulunmaması Morkaraman ile Akkaraman melezlerinde Morkaraman genotipininhâkim olmasından kaynaklanabilir. | |
dc.description.abstract | The Slaughter And Carcass Characteristics of Morkaraman and Morkaraman Crossbreed Sheeps at Meat and Milk Board, Ağrı Meat Processing Plant | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Ağrı et ve süt kurumu et kombinasında kesilen morkaraman ve morkaraman melezi koyunlarda kesim ve karkas özellikleri | |
dc.title.alternative | The slaughter and carcass characteristics of morkaraman and morkaraman crossbreed sheeps at meat and milk board, ağri meat processing plant | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-03-27 | |
dc.contributor.department | Zootekni (Veterinerlik) Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Ağrı | |
dc.subject.ytm | Abattoirs | |
dc.subject.ytm | Sheep | |
dc.subject.ytm | Morkaraman sheeps | |
dc.subject.ytm | Slaughtering characteristics | |
dc.subject.ytm | Carcass characteristics | |
dc.identifier.yokid | 10242866 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAFKAS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 559696 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |