Show simple item record

dc.contributor.advisorMerhan, Oğuz
dc.contributor.authorIşik Bircan, Canan
dc.date.accessioned2020-12-06T10:19:27Z
dc.date.available2020-12-06T10:19:27Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-04-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97335
dc.description.abstractKadmiyum ve diğer ağır metaller hem çevresel hem de mesleki maruziyetlerle insan sağlığını tehdit etmekte ve sanayide yaygın olarak kullanılmaktadır. Resveratrol anti-inflamatuvar, antioksidan, antitümör ve immunomodulatör özellikleri olan doğal bir polifenolik bileşiktir. Bu nedenle yapılan çalışmada Swiss albino farelerin plazma, karaciğer, böbrek ve kalp dokusunda kadmiyum toksisitesine karşı resveratrolün koruyucu etkisi araştırılmıştır. Çalışmamızda 35 fare eşit olarak 5 gruba ayrılmıştır. Grup 1: Kontrol grubu (kadmiyuma maruz kalmamış normal ad libitum beslenen grup), Grup II: Alkol grubu (% 1 etil alkol) Grup III: Kadmiyum (CdCl2, 1 mg/kg/gün), Grup IV: Resveratrol (10 mg/kg/gün, %1'lik etil alkolde çözündü), Grup V: Kadmiyum+Resveratrol (1 mg/kg/gün + 10 mg/kg/gün). Tüm uygulamalar 21 gün süreyle oral gavaj yoluyla uygulanmıştır. Uygulama süresi sonunda karaciğer, böbrek ve kalp dokusunda oksidatif stresin göstergesi olarak malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO) miktarları, antioksidan savunmanın biyobelirteci olarak redükte glutatyon (GSH) miktarı, akut faz yanıtın bir göstergesi olan total siyalik asit (TSA) ve plazmada aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), gamma-glutamil transferaz (GGT) enzim aktiviteleri spektrofotometrik yöntemlerle belirlenmiştir. Kadmiyum verilen grupta MDA, NO, TSA düzeyi ve AST, ALT, GGT enzim aktivitesi karaciğer, böbrek ve kalpte kontrole göre önemli derecede artarken, GSH düzeyi ise kontrole göre önemli derecede azalmıştır. Kadmiyum+resveratrol verilen grupta ise MDA, NO, TSA düzeyi ve AST, ALT, GGT enzim aktivite düzeylerinin kadmiyum verilen gruba göre istatistiksel olarak önemli derecede azalırken, GSH düzeyi ise önemli derecede artmıştır. Sonuç olarak kadmiyumun toksik etkisine karşı resveratrolün karaciğer, böbrek ve kalpte koruyucu etkisinin olabileceği kanısına varıldı.
dc.description.abstractCadmium and other heavy metals which are commonly used in industry could threaten human health with both environmental and occupational exposures. Resveratrol, a natural polyphenol, is thought to have some properties such as anti-inflammatory, antioxidant, antitumor and immunomodulatory. Therefore, the present study was designed to examine the protective effect of resveratrol against cadmium toxicity in plasma, liver, kidney and heart tissue of Swiss albino mice. In our study, thirty five mice were equally divided into five groups, namely Groups I-V. Group I: Control group (a normal feeding ad libitum group that has not been exposed to cadmium), Group II: Alcohol group (1 % ethyl alcohol), Group III: Cadmium (CdCl2, 1 mg/kg/day), Group IV: Resveratrol (10 mg/kg/day, dissolved in 1 % ethyl alcohol), Group V: Cadmium+Resveratrol (1 mg/kg/day + 10 mg/kg/day). All treatments were administered orally via gavage for 21 days. The amount of malondialdehyde (MDA) and nitric oxide (NO) as an indicator of oxidative stress in liver, kidney, and heart tissue at the end of the application period, the amount of reduced glutathione (GSH) as a biomarker of antioxidant defense, total sialic acid (TSA) as an indicator of acute phase response and aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), gamma-glutamyl transferase (GGT) enzyme activities in plasma were determined by spectrophotometric methods. In cadmium group, it was determined that MDA, NO, TSA level and AST, ALT, GGT enzyme activities increased significantly compared to control in the liver, kidney, and heart, while GSH level decreased significantly compared to control. In cadmium+resveratrol group, it was determined that MDA, NO, TSA level and AST, ALT, GGT enzyme activity levels decreased, while GSH level increased statistically significantly compared to cadmium groups. As a result, it was concluded that resveratrol may have a protective effect on the liver, kidney and heart against the toxic effect of cadmium.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleKadmiyum uygulanan farelerde oluşturulan oksidatif strese karşı resveratrolün koruyucu etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeThe investigation of the protective effect of resveratrol on oxidative stress levels in mice given cadmium
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-04-23
dc.contributor.departmentBiyokimya (Veterinerlik) Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCadmium
dc.subject.ytmMice
dc.subject.ytmAnimal experimentation
dc.subject.ytmOxidative stress
dc.subject.ytmResveratrol
dc.subject.ytmSialic acids
dc.identifier.yokid10265804
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid566096
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess