Show simple item record

dc.contributor.advisorUlukanlı, Zeynep
dc.contributor.authorBeki, İbrahim
dc.date.accessioned2020-12-06T10:11:12Z
dc.date.available2020-12-06T10:11:12Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97222
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada Kars piyasasında açıkta satışa sunulan bazı baharat çeşitleri (14 kırmızıbiber, 14 karabiber, 14 tarçın, 14 kimyon ve 19 yenibahar ) mikrobiyolojik kalite olarak toplam aerob mezofîl bakteri, Enterobakteri, Koîiforra, Escherichia coti, Enterokok, Stafiîokok ve Mikrokok, Laktobasil, aerobik ve aaaerobik mezofilik sporlu bakteri ve maya - küf yönünden meçtendi. Mikrobiyolojik, analizler sonucunda, kırmızıbiber, karabiber, tarçın, kimyon ve yenibahar numunelerinde toplam aerob mezofîl bakteri sayısı sırasıyla 7.3xl06 kob/g, 2.îxl06 kob/g, 4.0xl06 kob/g, 7.5xl05 kob/g, 7.2x10s kob/g; Enterobakteri sayısı 6.8xl05 kob/g, 6.Sxiö4 kob/g, l.lxlO6 kob/g, 5.4xl04 kob/g, 9.4x10s kob/g; Koüfonıa sayış* 9.0X.1Q2 kob/g, 3.9xî03 hrb/g, 3.3xl02 kob/g, 2.0xlö3 kob/g, 2.0x1c2 kob/g; Enterokok sayısı 2.1x1ü1 kob/g, Î.4xî02 kob/g, 2J.xiOl kob/g, 7.1x10° kob/g, 4.2x10s kob/g; Stafiîokok ve Mikrokok sayısı 4.9xI05 kob/g, 3.7xI05 kob/g, 5.4xl04 kob/g, 8.9xî04 kob/g, Î.6xl05 kob/g; Laktobasil sayısı 3.3xİ05 kob/g, 5.0xi O4 kob/g, 8.0xl05 kob/g, 2.2xİ04 kob/g, 2.2xİ04 kob/g; aerob mezofîl sporlu bakteri sayısı 9.6xl03 kob/g, 6.6xl05 kob/g, 5.4xl03 kob/g, 2.5xî05 kob/g, 2.2xl05 koö/g; acaerob mezofîl sporlu bakteri sayısı 4.8xİ05 kob/g, Î.3xl05 kob/g, 9.5xİ03 kob/g, l.OxIO5 kob/g, 2.ixl05 kob/g; maya - küf sayısı 3.9xl04 kob/g, î.6x!06 kob/g, 8.5xl03 kob/g, 5.9xî05 kob/g, 3. 7x1 05 kob/g olarak tespit edildi. Escherichia coii 3 kırmızıbiber, 3 karabiber, 2 tarçın, 2 kimyon ve 3 yenibahar numunesinde saptandı. Sonuç olarak Kars'ta tüketime sunulan, kırmızıbiber, karabiber, tarçın, kimyon ve yenibaharların mikrobiyolojik kalitesinin yüksek olmadığı kanısına vanldı. An ®htm K®imefeın Baharat, Mikrobiyal kalite, Escherichia coii m
dc.description.abstractSUMMARY In this study, some spices ( 14 red pepper, 14 black pepper, 14 cinnamon, 14 cumin, 19 allspice) sold in. open 'air in the city of Kars 'were investigated for microbiological quality for total aerobic mesophiiic bacteria, Enterobacteriaceae, Coliform, E cali, Enterococcus, Staphylococcus and Micrococcus, Lactobacillus, aerobic and anaerobic mesophiiic spor - forming bacteria, yeast and mould, in microbiological analysis, mean numb-srs of bacteria were as follows; total aerob mesophiiic bacteria 7.3xl06 cfu/g, 2.1x10s cfu/g, 4.0xl06 cfu/g, 7.5xl05 cfu/g, 7.2x1 05 cfu/g; Enterobacteria 6.8xî05 cfu/g, 6.8x!04 cfu/g, l.IxlO6 cfe/g, 5.4xl04 cfu/g, 9.4xl03 cfu/g; Coliform 9.0xl02 cfu/g, 3.9xl03 cfii/g, 3.3x1ü2 cfo/g, 2.0xl03 cfu/g, 2.0x1ü2 cfu/g; Enterococcus 2.1x10* cfu/g, 1.4xl02 cfu/g, 2.1x1c1 cfu/g, 7.1x10° cfu/g, 4.2x1ü1 c&/g; Staphylococcus 4.9xl05 cfu/g, 3.7xl05 cfii/g, 5.4x!04 cfu/g, 3.9xI04 cfu/g, 1.6xl05 cfu/g; Lactobacillus 3.3xl05 cfu/g, S.OxlO4 cfu/g, 8.0x10s cfu/g, 2.2xl04 cfu/g, 2.2xl04 cfe/g; aerobic mesophiiic spcr - forming bacteria 9.6xl05 cfu/g, 6.6x10s cfu/g, 5.4xl03 cfu/g, 2.5xl05 cfu/g, 2.2x10` cfu/g; anaerobic mesophiiic spor - forming bacteria 4.8xl05 cfu/g, 1.3xl05 cfu/g, 9.5xl03 cfii/g, l.OxlO5 cfu/g, 2.1xi05 cfu/g; yeast and mould 3.9xl04 cfu/g, 1.6x10* cfu/g, 8.5xl03 cfu/g, 5.9xl05 cfu/g, 3.7xl05 cfu/g, respectively for red pepper, black pepper, cinnamon, cumin, and allspice. E coli was detected in three red pepper, three black pepper, two cinnamon, two curain and three allspice samples. It was concluded that red pepper, Mack pepper, cinnamon, cumin and allspice consumed in the city of Kars was microbiologicaîly in poor quality. Key W©wfc Spice, Microbiological quality, Escherichia coli Wen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleKars piyasasında açıkta satışa sunulan bazı baharatların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid191042
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid168897
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess