Kolestazlı farelerde üzüm (Vitis vinifera) ve nar (Punica granatum) meyvelerinin MDA ve GSH üzerine etkilerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Güven, Aysel | |
dc.contributor.author | Yerli, Şükran | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T10:08:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T10:08:37Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97142 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, karbon tetraklorürün (CCl4) karaciğer üzerinde meydana getirdiği kolestaza bağlı olarak meydana gelecek lipid peroksidasyonun üzerine antioksidan özelliği bilinen üzüm (Vitis vinifera) ve nar (Punica granatum) meyvelerinin etkisi araştırılmaya çalışıldı. Çalışmada 12 adet kontrol, 36 adet uygulama olmak üzere toplam 48 adet Swiss albino tipi laboratuar faresi (Mus musculus) kullanıldı. Uygulama grubundaki hayvanlara 12 hafta boyunca hergün karbon tetraklorür (CCl4) 2 ml/kg olarak ağız yoluyla verildi. 12 hafta sonunda kontrol grubundan 2, uygulama grubundan 6 adet fare karaciğer dokuları histopatolojik olarak incelendi. Uygulama grubundaki farelere kolestaz teşhisi konuldu. Bundan sonra 10 adet fareden uygun laboratuar koşullarında karaciğer dokuları alındı, diğer 20 adet fare iki ayrı gruba ayrılarak I. Gruba 500 mg/kg çekirdekli üzüm, II. Gruba 500 mg/ kg nar meyveleri 8 hafta boyunca verildi. Daha sonra GSH ve MDA düzeylerine bakıldı. Sağlıklı, kolestazlı ve kolestaz tespiti sonrası üzüm ve nar verilen gruplarda GSH ve MDA (p< 0,05) düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulundu. Sonuç olarak kolestazın lipit peroksidasyonuna neden olduğu ve bunun sonucunda MDA düzeylerinde bir artışın; yine aynı şekilde endojen bir antioksidan olan GSH düzeylerinin kolestazlı hayvanlarda önemli bir azalmaya uğraması göz önüne alınarak üzüm ve nar uygulaması sonrasında, kolestazlı gruba göre MDA düzeylerinde bir azalma meydana geldiği, GSH düzeylerinin ise yükseldiği görülmüştür.Anahtar kelimeler: Kolestaz, Malondialdehit (MDA), Redükte Glutatyon (GSH), Lipit peroksidasyonu, Vitis vinifera, Punica granatum | |
dc.description.abstract | In this study releated to cholestasis produced on liver by carbon tetrachloride, the effects of grape (Vitis vinifera) and pomegranate (Punica granatum) which has antioxidant characteristics on lipid peroxidation to be searched. In this study 12 control and 36 experimental groups, in total 48 Swiss albino type mice were used. 2 ml/kg body wt. carbon tetrachloride (CCl4) have been administrated via oral way during 12 weeks to experimental groups. The end of the 12 weeks 2 mice liver tissue from control and 6 mice liver tissue from experimental groups have been investigated for histopatological analyses. Mice in expeimental group were diagnoised cholestasis. After that in suitable laboratory condition, liver tissues were taken from 10 mice, and 20 mice were divided into two groups, and first group was fed by 500 mg/kg body wt. grape seed, on the second group was fed by 500 mg/kg body wt. pomegranate. Later, GSH and MDA levels of mice measured. The difference between GSH and MDA (p< 0,05) levels in control group were found important as statistically. Consequently, cholestasis caused to lipid peroxidation and there happened increase in MDA levels. Also, considering the GSH levels decrease in cholestasis animals, after feding by grape and pomegranate, decrease in MDA levels and increase in GSH levels were observed compared to cholestasis group.Key words: Cholestasis, Malondialdehyde (MDA), Reduced Glutathione (GSH), Lipid Peroxidation, Vitis vinifera, Punica granatum | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Kolestazlı farelerde üzüm (Vitis vinifera) ve nar (Punica granatum) meyvelerinin MDA ve GSH üzerine etkilerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of the effect of Vitis vinifera and Punica granatum on MDA and GSH in cholestasis mice | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 305129 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KAFKAS ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 246371 | |
dc.description.pages | 74 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |