Show simple item record

dc.contributor.advisorYüksek, Turan
dc.contributor.authorGüney, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-06T10:08:25Z
dc.date.available2020-12-06T10:08:25Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/97136
dc.description.abstractBu çalışmada Artvin-Demirkent yöresinde zeytin yetiştiriciliği yapılan toprakların bazı fiziksel, hidro-fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yükseltiye göre nasıl değişim gösterdiği araştırılmıştır.Araştırma sahası, Çoruh havzasında ve Artvin iline yaklaşık 80 km uzaklıktaki Demirkent yöresidir. Bu amaçla, araştırma sahasında iki farklı yükselti kademesinde her biri 4 tekrarlı 3'er adet deneme alanları alınmıştır. Araştırma parsellerinde rastgele seçilen yerlerde 24 adet toprak çukuru açılmış, 0-20 cm ve 20-40 cm derinliklerinden strüktür yapısı bozulmuş ve bozulmamış toprak örnekleri alınmıştır. Toprak özelliklerinin yükselti ve derinlik kademelerine göre gösterdikleri değişimler Independent Samples T-Testi ve korelasyon analizi yöntemleriyle istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır.Labaratuvar analizleri ve istatistiki değerlendirmeler sonucu belirlenen bazı sonuçlar özetle aşağıda verilmiştir.?Su tutma kapasitesi ortalama olarak % 43.10- % 48.56, solma noktasındaki nem miktarı % 13.79-%19.78, faydalı su miktarı % 8.28-%14.17 arasında değişmektedir. En yüksek faydalı su miktarına I. Yükselti kademesindeki zeytin üst topraklarında rastlanmıştır.?Deneme parsellerindeki geçirgenlik yükselti kademelerine göre ortalama olarak sırasıyla 33.51 ve 90.12 mm/saat bulunmuştur. En yüksek geçirgenlik değeri I. yükselti kademesindeki üst topraklarda, en düşük geçirgenlik değeri II. yükselti kademesindeki alt topraklarda belirlenmiştir.?Organik madde miktarı % 4.92-7.31 arasında değişmektedir. En yüksek organik madde miktarına I. yükselti kademesindeki üst topraklarda, en düşük organik madde miktarı II. yükselti kademesindeki alt topraklarda rastlanmıştır.?Hacim ağırlığı 0.83-1.24 g/cm3 arasında değişmektedir. En düşük hacim ağırlığı I. yükselti kademesindeki üst topraklarda, en yüksek hacim ağırlığı değeri II. yükselti kademesindeki alt topraklarda belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Demirkent, Olea europea L., pH, Organik Madde, Azot, Zeytin Verimi, Çoruh Nehri Havzası, Toprak Özellikleri
dc.description.abstractIn this study, some of the physical, hydro-physical and chemical soil properties of olive plantation were investigated in Demirkent, Artvin.The study area, Demirkent, is located within the Çoruh River Valley 80 kilometers away from Artvin city center. For this purpose, two experimental sites were established at two different altitude ranges; 360 ? 380m (1st range) and 480 m ? 520 m (2nd range). The experimental design at each site was a randomized complete block with four replications. The four disturbed and four undisturbed soil samples were randomly taken at a soil depth of 0-20 and 20-40 cm in each plot in the study area. Statistical analyses were performed by Independent Samples T-Test.The results of laboratory tests and statistical analysis obtained can be summarized as follows:?The mean water holding capacity was 43.10% and 48.56% for 1st and 2nd altitude range, respectively. The mean permanent wilting point was 13.79% and 9.78% while the mean plant available water was 8.28% and 14.17% for each altitude range, respectively. The highest plant available water was found at 0-20 cm soil depth in the first altitude.?The mean soil hydraulic conductivity was between 33.51-90.12 mmh-1. The highest soil hydraulic conductivity was found at 0-20 cm soil depth in the first altitude while the lowest soil hydraulic conductivity was found at 20-40 cm soil depth in the second altitude.?The mean soil organic matter was 4.92 and 7.31% for 1st and 2nd altitude sites. The highest soil organic matter was found at 0-20 cm soil depth in the first altitude while the lowest soil organic matter was found at 20-40 cm soil depth in the second altitude.?The mean soil bulk density was 0.83 gcm-3 and 1.24 gcm-3 for each altitude sites, respectively. The highest soil bulk density was found at 0-20 cm soil depth in the first altitude while the lowest soil bulk density was found at 20-40 cm soil depth in the second altitude.Key words: Demirkent, Olea europea L., pH, Organic matter, Nitrogen, Olive Yield, the Coruh River Watershed, Soil Propertiesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectOrmancılık ve Orman Mühendisliğitr_TR
dc.subjectForestry and Forest Engineeringen_US
dc.titleArtvin Demirkent yöresinde zeytin verimi ve toprak özelliklerinin yükseltiye göre değişimi
dc.title.alternativeChanges on olive yield and soil properties with altitude in Demirkent village, Artvin
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentOrman Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmForestry
dc.subject.ytmBasin management
dc.subject.ytmWatershed management
dc.identifier.yokid309502
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid246376
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess