Show simple item record

dc.contributor.advisorAtakişi, Onur
dc.contributor.authorKaya, Rüya
dc.date.accessioned2020-12-06T10:01:46Z
dc.date.available2020-12-06T10:01:46Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/96930
dc.description.abstractObezite, bütün dünyada giderek artan ve birçok ülkede epidemik boyutlara ulaşan birsağlık problemidir. Obezitenin bilinen en tehlikeli on hastalıktan biri olduğu ve baştakardiyovasküler hastalıklar, diyabet, hipertansiyon, sindirim sistemi bozuklukları vekanser gibi birçok hastalık için risk faktörü oluşturduğu bilinmektedir.Son yıllarda bor ve bor bileşiklerinin organizma üzerine çeşitli etkilerinin ortayaçıkması ülkemiz dâhil birçok ülkede bora olan ilginin artmasına neden olmuştur.Yapılan bu çalışmada yüksek yağlı diyetle beslenen ratlarda borik asitin paraoksanazaktivitesi, trigliserit, total protein, glukoz, albümin HDL, LDL düzeyleri ile canlı ağırlıküzerine kronik etkisinin araştırılması amaçlanmıştır.Çalışmamızda materyal olarak 40 adet Sprague Dawley cinsi albino rat kullanıldı.Ratlar; Kontrol, Yağlı Diyet (Grup I), Yağlı Diyet+Borik Asit (Grup II) ve Borik Asit(Grup III) olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Grup I ve II'nin diyetlerine normal diyeteilaveten %40 tereyağı eklendi. Grup II ve III' ün içme sularına 1mg/L gelecek şekildeborik asit eklendi. Toplam 8 hafta süren deney sürecinde kilo değişimleri haftalık olarakbelirlendi. Yapılan çalışmada serum HDL, LDL ve glukoz düzeylerinin kontrol grubunagöre diğer gruplarda arttığı saptandı. Trigliserit düzeyi kontrol grubuna göre Grup I veII arttığı, total protein ve albumin düzeylerinin kontrol grubuna göre değişmediğisaptandı. Serum PON aktivitesinin kontrol grubuna göre, Grup I ve II' de artmış olduğusaptandı.Sonuç olarak, borik asitin HDL düzeyinde artışa ve canlı ağırlıklarında ise azalmayaneden olduğu saptandı. Obezite ile düşen HDL düzeyinin artırılmasında borik asitinalternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği kanısına varıldıAnahtar Kelimeler: Obezite, Borik Asit, Canlı Ağırlık, HDL, PON.
dc.description.abstractObesity, is a health problem ever increasing all over the world and reaching epidemicproportions in many countries. Obesity is known as one of the most ten dangerous oneand especially cardiovascular disease, diabetes, hypertension, gastrointestinal disorders,and create a risk factor for many diseases such as cancer.The emergence of Boron and boron compounds various effects on the organism inrecent years, has led to an increased interest in borane in many countries including ourcountry. In this study we aimed to investigate the paraoxonase activity of boric acid,triglyceride, total protein, glucose, albumin, HDL, LDL levels in rats fed a high fat dietand the chronic effects of these on body weight. In our study, 40 Sprague Dawleyalbino rats were used as materials. They were divided into 4 groups; Rat Control, FattyDiet (Group I), Fatty Diet + Boric Acid (Group II) and Boric Acid (Group III). Inaddition to the normal diet of Group I and II, 40% butter added. For Group II and III, 1mg/L of boric acid was added in their drinking water. During the experimental period of8 weeks, weight were determined weekly.In the study, it has been determined that; the levels of serum HDL, LDL and glucoseincreased in the other groups when compared to the control group. Triglyceride levelsincreased in Groups I and II compared to control group, whereas total protein andalbumin levels remained unchanged.It has been confirmed that; Serum PON activityalso increased respectively in Group I and II compared to the control group.As a result, boric acid was found to increase HDL levels and decrease the body weight.Finally it has been concluded that; In increasing HDL levels falling with obesity ,boricacid can be used as an alternative method .en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleYağlı diyetle beslenen ratlarda borik asitin paraoksanaz aktivitesi, trigliserid, total protein, glukoz, albümin, hdl, ldl düzeyleri ile canlı ağırlık üzerine kronik etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of chronic effects of boric acid on the activity of paraoxanase, the levels of triglyseride, total protein, glucose, albumin, hdl, ldl and body weight of rats fed with a fatty diet.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10026048
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid354523
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess