Show simple item record

dc.contributor.advisorAtakişi, Onur
dc.contributor.authorAydin Dursun, Yeşim
dc.date.accessioned2020-12-06T09:59:22Z
dc.date.available2020-12-06T09:59:22Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/96856
dc.description.abstractBu çalışmada Kağızman cevizinden (Juglans regia L) lipazın saflaştırılması ve karakterizasyonunun yapılması amaçlanmıştır. Kağızman cevizi için yapılan yağ uzaklaştırma işleminin ardından amonyum sülfatla çöktürme, diyaliz ve jel filtrasyon yöntemleri kullanılarak lipaz yaklaşık olarak 3,53 kat saflaştırıldı. Yapılan her aşama sonrasında Lowry yöntemiyle protein tayini yapıldı. Bu işlemin ardından ise spektrofotometrik olarak aktivite ölçümü yapıldı. Saflaştırılan lipaz enziminin optimum pH'sının 9,5 ve optimum sıcaklığı 40 ̊C olarak molekül kütlesi ise yaklaşık olarak 67,6 kDa belirlendi. Lipaz enzimi için optimum iyonik şiddet 900 mM ve glisin 9,5 tamponu olarak belirlendi. Substrat olarak p-nitrofenil oktanoat ve p-nitrofenil bütirat kullanılarak Km ve Vmaks değerleri hesaplandı. Km değeri p-nitrofenil oktanoat için 0,21 mM, ve p-nitrofenil bütirat için 0,0558 mM olmakla beraber Vmaks değeri p-nitrofenil oktanoat için 1.3 U/mg ve p-nitrofenil bütirat için ise 0,46 U/mg olarak ortaya konuldu. Sonuç olarak Kağızman cevizinden (Juglans regia L.) saflaştırılan lipazın optimum pH, optimum sıcaklık, iyonik şiddet, molekül kütlesi gibi parametreleri incelendi. İncelenen bu parametrelerin lipaz içeren diğer bitkisel kökenli türlerden faklı olduğu belirlendi.
dc.description.abstractThe aim of this study was to purification and characterization of lipase enzyme from Kağızman walnut (Juglans regia L). After removal of oil from walnut, approximately 3,53 times purification was performed by precipitation with ammonium sulfate, dialysis and gel filtration techniques. After each step protein analysis was conducted by Lowry method. Then, activity analysis was done spectrophotometrically. The optimum pH and temperature of purified lipase enzyme were obtained as 9,5 and 40 ̊C, respectively. In addition, molecular mass was calculated about 67,6 kDa. The ionic strength of lipase enzyme was observed as 9,5 and 900 mM and it was determined as glycine tampon. Km and Vmax values were calculated by using p-nitrophenyl octanoate and p-nitrophenyl butyrate as substrates. While Km values for p-nitrophenyl octanoate and p-nitrophenyl butyrate were obtained as 0,21 mM and 0,0558 mM, Vmax values for p-nitrophenyl octanoate and p-nitrophenyl butyrate were calculated as 1,3 U/mg and 0,46 U/mg, respectively. Consequently, optimum pH, optimum temperature, ionic strength, molecular mass of lipase which was obtained from Kağızman walnut (Juglans regia L.). It was determined that these parameters were different from other species with vegetal origin which contain lipase.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleKağızman cevizinden (Juglans regia L.) lipazın saflaştırılması ve karakterizasyonu
dc.title.alternativePurification and characterization of lipase from Kağızman wallnut (Juglans regia L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLipase
dc.subject.ytmPurification
dc.subject.ytmCharacterization
dc.identifier.yokid10108850
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAFKAS ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid428035
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineBiyokimya Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess