Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldırım, Figen
dc.contributor.authorŞimşek, Burcu
dc.date.accessioned2020-12-04T18:41:00Z
dc.date.available2020-12-04T18:41:00Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/96097
dc.description.abstractMarka; geçmişte ürünün kime ait olduğunu vurgularken, şimdi ise tüketicinin alışverişlerini etkilen bir faktör haline gelmiştir. Tüketiciler satın aldıkları ürünlerde kalite, satış sonrası hizmet ve fiyat gibi değişkenlere dikkat etmektedirler. Tüketicilerin aldıkları ürünlerin markaları, müşteriye ürün hakkında bilgi verir ve müşterilerin ürünleri hatırlamalarına imkân sağlar. Bu sebepten işletmeler rakiplerinden farklı olabilmek için kendilerini müşteriye hatırlatacak markalar tercih etmelidirler. Böylece müşterinin satın alma davranışı üzeride etkili olurlar. Markanın başarılı olabilmesi için, markanın ait olduğu işletmenin vizyonu ile bir olması gerekmektedir. Bundan dolayı marka hedeflediği pazarda doğru konumlandırılmalı, kişiliği doğru bir şekilde tanıtılmalıdır. Tüm bunlar için ise işletmelerin marka yönetimini doğru uygulamaları gerekmektedir. Marka, tüketici, işletme ve perakendeci açısından da faydalar sağlamaktadır. Tüketici açısından satın alma kararını belirlemede etkili olur. Bu durum aynı zamanda işletmeye de sadık müşteri kazandıracaktır. Firmalar hedefledikleri pazarlarda, marka kişiliklerini doğru bir şekilde anlatabilirlerse tüketici, marka ile bir bağ kurabilir ve müşteri sadakati oluşturabilirler. Perakende açısından ise marka ile çalışmanın en büyük faydası tasarruf ve kalite yönünden avantaj sağlamak olacaktır.Tezde marka, marka kavramı, markanın tarihsel süreci, marka yönetimi, marka kişiliği ve perakende konularına değinilecek olup. Gıda perakende sektöründeki bir indirim marketinin marka kişiliği analiz edilecek ve marka kişiliği boyutları ile algısal harita oluşturulacaktır.Anahtar Kelime: Marka, Marka Kavramı, Marka Yönetimi, Marka Kişiliği, Algısal Harita
dc.description.abstractWhile brand emphasized to whom the product belonged in the past; it has now become a factor affecting purchases of the consumer. Consumers pay attention to such variants as quality, post-sale service and price in their purchased products. Brands of the products purchased by the consumers give information to them about the products and enable them to recognize the products. Therefore, companies should prefer brands which are easy to remember in order to differentiate from their rivals. So that, they can be effective in the purchase behaviors of the customers. Brand should be consistent with the vision of its company to be successful. Therefore, brand should be positioned correctly in the targeted market and its personalities should be promoted correctly. For all of these, companies need to apply brand management in a correct way. Brand also provides benefit for the consumer, company and retailers. It is also effective in determination of the purchase decisions of the consumer. This will add loyal customers to the company as well. If the companies can correctly express their brand personalities in their targeted markets, the consumer can establish a link with the brand and so that, the customer loyalty can be established. The biggest benefit in working with the retail will provide advantage in terms of saving and quality. In the thesis, such issues as brand, the concept of brand, historical process of brand, brand personality and retail will be touched upon and brand personality of a discount market in food retail sector will be analyzed and a perceptual map with the dimensions of brand personality will be established.Keywords: Brand, the Concept of Brand, Brand Management, Brand Personality, Perceptual Mapen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleMarka kişiliği: Gıda perakende sektöründe bir uygulama
dc.title.alternativeBrand personality: Application in food retail sector
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBrand
dc.subject.ytmBrand personality
dc.subject.ytmBrand management
dc.subject.ytmFood sector
dc.subject.ytmRetail sector
dc.identifier.yokid10073621
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid388959
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess