Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkır, Yusuf
dc.contributor.authorGülbüz Ceylan, Ümit
dc.date.accessioned2020-12-04T18:39:58Z
dc.date.available2020-12-04T18:39:58Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/96064
dc.description.abstractHalkların Demokratik Partisi'nin 7 Haziran 2015 yılında yapılan genel seçimlerde %10'luk seçim barajını aşarak on iki yıllık AK Parti'nin tek başına sürdürdüğü iktidarına son vermiştir. Bu sonuç kimi çevrelerde şaşkınlıkla kimi çevrelerde de mutlulukla karşılanmıştır. Araştırmamızın temel amacı; o dönem barajı aşarak başarı gösteren bu siyasal partinin Hürriyet, Cumhuriyet ve Yeni Şafak gazetelerinde yer alan haber ve yorumlarını inceleyip, köşe yazıları ve gazete kupürlerinden yararlanarak, medya siyaset ilişkisi açısından nasıl konumlandığını söylem analizi üzerinden ortaya koymaktır. Araştırmamızın kapsamı alanına giren Hürriyet, Cumhuriyet ve Yeni Şafak gazetelerinin, HDP haberlerinin ve köşe yazarlarının yorumlarının ideolojik temelde nerede durdukları, seçilen temsillerle analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu üç gazetenin seçilme sebebi Kemalist, ulusalcı ve muhafazakâr kimlikleridir. Bu araştırmada 23 Mayıs - 9 Haziran tarihleri arasındaki HDP haberleri incelenerek ortaya çıkarılan söylemler üzerinden, üç gazetenin haberleri nasıl konumlandırdıklarını ve gazetelerin siyasi duruşları ile bu bakış açıları arasındaki farklılıklar ortaya konulmaktadır. Gazete editörleri ve köşe yazarları gündemi oluşturan olaylarla ilgili yazılarını kaleme alırlarken, mensubu oldukları ideoloji çerçevesinden çıkamadıkları görülmektedir. Haberin yazılı unsuru olan ve güç ilişkileri tarafından belirlenen söylemleri ve konu olan metinlere gizlice yerleştirilen ideolojiyi çözümlemek için zaman zaman eleştirel söylem analizi yöntemlerinden de yararlanılmıştır. Araştırmamızı konusunda uzman akademisyen ve gazeteci kimliklerini taşıyan isimlerle yaptığımız görüşmelere de yer verilmiştir. Bunlardan Siyaset bilimci Prof. Dr. Atilla Yayla, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek ve Gazeteci-Yazar Avni Özgürel ile gerçekleştirilen röportajlarla araştırmaya önemli bir katkı sağlanmıştır. Bu araştırmada HDP ile ilgili olarak öne çıkan; `Baraj`, `Normalleşme`, `Selahattin Demirtaş İmaj`ı söylemleri seçilip, Ulusalcı, Kemalist ve Muhafazakar olduğu düşünülen üç ayrı gazetedeki, haber ve köşe yazıları değerlendirilmiştir.Anahtar kelimler: Medya-Siyaset ilişkisi, Söylem Analizi, Eleştirel Söylem Analizi, Baraj, Normalleşme, Selahattin Demirtaş imajı.
dc.description.abstractPeople's Democratic Party (HDP-Halkların Demokratik Partisi) passed the barrage by gaining 10% of the votes in general election on 7 June 2015 and called off the single-party government potency of AK Party. This result caused bewilderment in some environments but happiness in some other environments. The main aim of our research is to display through discourse analysis how HDP is situated through media and politics relations by examining the news and columns in three journals which are Hürriyet, Cumhuriyet and Yeni Şafak. News on HDP in Hürriyet, Cumhuriyet and Yeni Şafak has been analysed taking their ideological positions into consideration. These three journals have been selected since they are considered respectively as nationalist, Kemalist and conservative. In this research, news in these three journals on HDP between 23 May and 9 June has been examined and differences between their positions regarding their political situations have been brought to light. It has been ascertained that editors and columnists could not get out of the ideology of their journals. The ideology that is hidden in the discourse which is the written item of the news and which is fixed through power relations has been analysed using methods of critical discourse analysis. In this research the opinions of significant academics and journalists have been featured. Political scientists Prof. Dr. Atilla Yayla and Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, and journalist Avni Özgürel have been interviewed. Some concepts such as `barrage`, `normalization`, `image of Selahattin Demirtaş` have been selected.Key words: Media-Politics relationship, Discource Analysis, Critical Discourse Analysis, Barrage, Normalization, image of Selahattin Demirtaşen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGazeteciliktr_TR
dc.subjectJournalismen_US
dc.subjectİletişim Bilimleritr_TR
dc.subjectCommunication Sciencesen_US
dc.title07 Haziran 2015 Genel Seçimleri sürecinde Cumhuriyet, Hürriyet, Yeni Şafak Gazetelerinde HDP algısı
dc.title.alternativePerception of HDP in Cumhuriyet, Hürriyet, Yeni Şafak Journal in the process of 07 June 2015 Election.
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentMedya ve İletişim Sistemleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCumhuriyet newspaper
dc.subject.ytmHürriyet newspaper
dc.subject.ytmYeni Şafak newspapers
dc.subject.ytmPolitical relations
dc.subject.ytmDiscourse analysis
dc.subject.ytmCritical discourse analysis
dc.subject.ytmElections
dc.subject.ytmDemocratic Party of Peoples
dc.subject.ytmNewspapers
dc.identifier.yokid10112226
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid432402
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess