Show simple item record

dc.contributor.advisorYenen, Vedat Zeki
dc.contributor.authorÖzdemir, Murat
dc.date.accessioned2020-12-04T18:16:13Z
dc.date.available2020-12-04T18:16:13Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/95356
dc.description.abstractGünümüzde kalite anlayısı tamamen müsteri memnuniyeti üzerine odaklanmıstır. Sirketlerkritik kalite faktörlerini belirleyerek, bu faktörler civarında çıktı üretmeyi amaçlamaktadırlar.Altı Sigma, anlık iyilesme ve kaliteyi degil sürekliligi saglar. Dolayısıyla dinamik bir süreçtirve sirket var oldugu sürece vardır. Bir süreçteki degiskenlerin kontrol altına alınması ile hatave yanlısların engellenebilecegi gerçegi, süreç degiskenlerinin kontrolünü saglayan AltıSigma Metodolojisine olan ilgiyi arttırmıstır.Bölük üzerine yapılan çalısmada, personelin mesai çizelgesine uyum kalitesinin arttırılmasıamaçlanmıstır. Bu amaçla, üst yönetimden gerekli ilgiyi görmek ve çalısmanın ciddiyetinikavramak amacıyla sponsor olarak Tabur Komutan Yardımıcısı; süreçle ilgili ölçüm, analizve raporları hazırlamak, ayrıca iyilestirme ve kontrol süreçlerini uygulamak için üniversitemezunu, bilgisayar ve istatistik bilen erbas/erler görev almıstır.Elde edilen veriler pareto ve kontrol grafikleri, varyans analizleri ve histogramlar yardımıylaanaliz edilmis ve her hafta yapılan kalite toplantısında rapor halinde sunulmustur. lk haftasonunda 1,17 degerine sahip olan sigma düzeyi; üç hafta içinde etkili bir gelisme göstererek3,73 seviyesine kadar çıkmıstır.Bu hızlı gelismenin baslıca sebebi personelin hatalarının ölçülmesi ve her hafta rapor edilmesiolmustur. Sebep oldukları kusurların kayıt altına alındıgını hisseden personel daha dikkatlidavranarak hata yapmamaya zorlanmıstır. Bu zorlamanın yanı sıra yapılan kalite iyilestirmeçalısmasının tüm bölük tarafından sahiplenilmesi de bir diger kaliteyi arttırıcı etken olmustur.
dc.description.abstractIn these days, quality sense fully focuses on customer satisfaction. Companies determinecritical quality factors and aim to produce products that are near to these factors.Six Sigma is not only for insant improvement and quality level, but also to provide enduring.Therefore, it is a dynamic process and exists while the company exist. The variables in aprocess can be under controlled by inhibition of defects and wrongs. Hence, attention to theSix Sigma Methology which provides control of the process variables are arised.In the experiment on troop, the rising of chime quality of stuff shift scheduling was aimed.For this purpose, Battalion Assistant Commander is appointed as the sponsor. Because, theimportance given by him effect the process positively. Soldiers that are graduated fromuniversity and know using computer and statistical software prepare measuring, analyse andreports also apply improving and control process.Datas are analyzed by pareto and control charts, variance analyses and histograms. They arepresented as a report in quality meeting which is made every weekends. Sigma level equals to1.17 after first week, and it reachs 3.73 in three weeks.The obvious reason for this qucik improvement is measuring and observing of stuff defectswhich are reported in every week. The stuff try not to make errors. Because they feels eyesbehind them. Also, the process is owned by most of the stuff that is another factor.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEndüstri ve Endüstri Mühendisliğitr_TR
dc.subjectIndustrial and Industrial Engineeringen_US
dc.title6 sigma yaklaşımı ile bir tank bölüğü personelinin mesai çizelgesine uyum kalitesinin arttırılması
dc.title.alternativeBy the way of six sigma appproach, the boost of an armoured company personnel's adopting the daily working hours quality
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentEndüstri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSigma
dc.subject.ytmGreen belt
dc.identifier.yokid9015217
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid233069
dc.description.pages89
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess