Show simple item record

dc.contributor.advisorIrmak, Yavuz
dc.contributor.advisorEdgü, Erincik
dc.contributor.authorÖztürk, Tuğçe
dc.date.accessioned2020-12-04T18:10:33Z
dc.date.available2020-12-04T18:10:33Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-11-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/95182
dc.description.abstractBu çalışmada, yeme-içme mekânlarından biri olan kafe ve yeni nesil kahvecilerin iç mekân tasarımları, mekânsal aynılaşma bağlamında incelenmiş ve tasarımlara hakim olan ve yaygın kullanılan günümüz tarz ve eğilimleri örnekler üzerinden analiz edilmiştir. Günümüzde bireylerin birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayan ve kamusal alanın önemli bir parçası olan, üçüncü yerler olarak adlandırılan mekânlar, insanların buluşma, sosyalleşme, eğlenme gibi amaçlarla kullandıkları, ev ve iş yerleri dışında kalan yerler olarak tanımlanır. Bugün kafelerin ve yeni nesil kahvecilerin de içinde bulunduğu üçüncü yerlerin iç mekân tasarımları, toplumsal bağlamda meydana gelen farklılaşmaların ve değişimlerin ipuçlarını vermektedir. Günümüzde, endüstrileşme, teknoloji, küreselleşme gibi olgular, toplumsal yapı üstünde birbirinden çok farklı bağlamlarda sayısız etki yaratmaktadır. Çalışmada bu etkileşimlerin mekânsal yansımaları, İstanbul'un Karaköy Semti'nden seçilen örnek mekânlar üzerinden incelenmiştir. Anahtar Kelimeler: İç mekân tasarımında günümüz eğilimleri, kafe iç mekân tasarımı, Karaköy kafeleri, mekânsal aynılaşma, yeme-içme mekânları.
dc.description.abstractIn this study, the interior design of cafes and new generation cafes, which are one of the food and beverage places, were examined in the context of spatial homogenization and the styles and trends that are dominant in the designs and used widely are analyzed through examples. Nowadays, the places called as third places, which enable individuals to communicate with each other and which is an important part of the public space, are defined as places outside of houses and workplaces where people use for meeting, socializing and having fun. Today, the interior design of the third places, including cafes and new generation coffee shops, provides clues to the differentiations and changes taking place in the social context. Today, such phenomena as industrialization, technology and globalization have numerous effects on social structure in very different contexts. In this study, the spatial reflections of these interactions were examined through the sample spaces selected from Karaköy District of Istanbul.Keywords: Café interior design, contemporary trends in interior design, food and beverage places, Karakoy cafes, spatial homogenization.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİç Mimari ve Dekorasyontr_TR
dc.subjectInterior Design and Decorationen_US
dc.title21. yüzyıl kafe iç mekân tasarımlarında görülen aynılaşmanın incelenmesi: Karaköy örneği
dc.title.alternativeThe examination of homogenization seen in 21st. century cafè interior designs: Karaköy sample
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-11-14
dc.contributor.departmentİç Mimarlık Anabilim Dalı
dc.subject.ytmInterior architecture
dc.subject.ytmInterior space
dc.subject.ytmEating place
dc.subject.ytmPublic places
dc.subject.ytmInterior design
dc.identifier.yokid10274239
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid576988
dc.description.pages122
dc.publisher.disciplineİç Mimarlık Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess