dc.contributor.advisor | Kalkan, Indrani | |
dc.contributor.author | Dilmaç, Püren | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T17:41:54Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T17:41:54Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-02-07 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/94452 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı, Adana ilinde 15-18 yaş adolesanların beslenmealışkanlıklarının uyku kalitesine etkisini incelemektir. Araştırma için Özel ÇukurovaLisesi ve Özel Çağ Koleji öğrencilerinden oluşan 300 kişilik bir örneklem grubuüzerinde Ocak-Mayıs 2019 tarihleri arasında anket çalışması yürütülmüştür.Katılımcılara, kişisel, sağlık, beslenme alışkanlıkları ve uyku kalitesini incelemeyeyönelik Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Betimleyici istatistikanalizinin kullanıldığı çalışmada, öğrencilerin beslenme alışkanlıkları, kişiseldeğişkenleri ve uyku kalitesi bakımından farklılaşma düzeyleri değerlendirilmiştir.Örneklem grubu 165 kız (%55) ve 135 erkek (%45) öğrenciden oluşmuş olup.Kadınların BKİ ortalaması 22,3±3,2 kg/m 2 iken erkek katılımcıların BKİ ortalaması28±3,5 kg/m 2 olarak tespit edildi. Öğrenciler tarafından ifade edilen uyku kalitesidüzeyi ile Pittsburg Uyku Kalitesi Ölçeği puanı karşılaştırıldığında, ikisi arasındaanlamlı düzeyde bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Farklı değişkenlerin uyku kalitesineetkisini incelemek için Bağımsız Örneklem t Testi ve ANOVA uygulanmıştır. Eldeedilen sonuçlara göre sağlık durumu, cinsiyet ve düzenli spor yapmanın uyku kalitesiüzerine bir etkisinin olmadığı görülmüştür (p<0,05). Ancak, bu çalışmada bireylerinuyku kaliteleri ve BKİ grupları arasındaki fark istatiskiksel olarak anlamlıbulunmuştur (p<0,05).Tüketilen besinlerin uyku kalitesine etkisine bakıldığında, teköğün beslenen öğrencilerin uyku kalitesinin anlamlı düzeyde düşük olduğu tespitedilmiştir (p<0,005). Katılımcılar arasında, et tüketmeyenlerin tüketenlere göreuykukalitesinin anlamlı düzeyde olumsuz etkilendiği görülmüştür (p<0,05). Çay ve granülkahvenin uyku kalitesi üzerine etkisi bulunmaz iken, granül kahveyi haftada üçkezden fazla tüketenlerin uyku kalitesinin daha az tüketenlere göre anlamlı derecedeazaldığı görülmüştür (p<0,05). Yine, diğer şekerli içeceklerin uyku kalitesi üzerineetkisi bulunmaz iken, gazoz tüketenlerin tüketmeyenlere göre uyku kalitesininanlamlı derecede azaldığı saptanmıştır (p<0,05). Diğer besinlerin uyku kalitesiüzerine bir etkisi olmamıştır. Bu çalışma, literatürde kısıtlı olan, adolesanlardabeslenme alışkanlığının uyku kalitesine etkisinin incelenmesi açısından önemlibilgiler sunmaktadır. Bu bakımdan, bu çalışmanın farklı örneklem gruplarıylave/veya diğer benzer çalışmalarla tekrar edilerek sonuçların karşılaştırılmasının vegeliştirilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. | |
dc.description.abstract | The aim of this study was to investigate the effect of dietary habits of 15-18 year-oldadolescents on sleep quality in Adana. A questionnaire was conducted betweenJanuary-May 2019 on a sample of 300 students consisting of Private Çukurova HighSchool and Private Çağ College. The Personal Information Form, which consisted ofquestions to examine the symptoms of personal, health, nutritional habits and sleepquality, and the Pittsburg Sleep Quality Scale were used to assess sleep quality. Inthis study, descriptive statistics analysis was used to evaluate the differentiationlevels of students in terms of nutritional habits, personal variables and sleepquality.The sample group consisted of 165 female (55%) and 135 male (45%)students. The mean BMI of the female participants was 22.3 ± 3.2kg/m 2 , while themean BMI of the male participants was 28 ± 3.5kg/m 2 . When the sleep quality levelexpressed by the students and the Pittsburg Sleep Quality Scale were compared, asignificant relationship was found between the two (p <0.05). According to theresults, it was observed that health status, gender and regular sporting had no effecton sleep quality (p <0.05). However, in this study, the difference between the sleepquality and BMI groups of the individuals was found to be statistically significant (p<0,05). Among the participants, sleep quality was significantly negatively affectedby those who did not consume meat (p <0.05). While tea and granule coffee had noeffect on sleep quality, it was observed that those who consumed granule coffeemore than three times a week significantly decreased sleep quality than those whoconsumed less (p <0.05). It was also found that while other sugary drinks had noeffect on sleep quality, sleep quality of soda consumers were significantly decreasedcompared to those who did not (p <0.05). Other nutrients had no effect on sleepquality.This study provides important information in terms of examining the effect ofnutritional habits on sleep quality in adolescents, which is limited in the literature. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Adana`da bulunan iki okulun 15-18 yaş grubu öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının uyku kalitesine etkisinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Evaluation of the effect of nutritional habits on sleep quality of 15-18 year old students group in Adana | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-02-07 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | null | |
dc.subject.ytm | High schools students | |
dc.subject.ytm | Pittsburg sleep quality index | |
dc.identifier.yokid | 10316985 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 607913 | |
dc.description.pages | 66 | |
dc.publisher.discipline | Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı | |