Epikür ve Freud yaklaşımları bağlamında Avrupa sanatında yemek ve haz ilişkisi
dc.contributor.advisor | Parkan, Uğur Mutlu | |
dc.contributor.author | Akin, İffet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T17:31:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T17:31:39Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/94200 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, yemeğin Avrupa'daki, sanatla yolculuğu, haz üzerinden incelenmektedir. Dinlerin ya da, toplumsal yapının belirlediği ritüeller, sektörel bir olguya dönüşmeden evvel ve sonra, Avrupa'da, halktan insanların masa başı sohbetlerinde, soyluların şaşaalı şölenlerinde nasıl yer aldı?Gıda maddeleri neden bir ressamın prestij imgesi oldu? Edebiyat metinleri, uzun yemekli betimlemeleri neden kendine konu seçti? Ya da bir sinema filminde, can alıcı sahneler, neden yemeğe dair aksesuarlarla sembolize edildi? Bu soruların cevabı, Epikür Hedonizmi ve Freud'un Haz İlkesi temel alınarak bulunmaya çalışılmıştır. | |
dc.description.abstract | This thesis examines the representation of food in European art and literature through the concept of pleasure. The rituals which were formed either by the religions or by the social structures transformed into phenomena. But before and after this transformation in what ways the rituals were represented during the table talks of the laymen as well as the feast of the nobles of Europle? How and why foodstuffs become the prestigious image for painters? Why did the writers choose long descriptions of dinners and lunches? Or why did the directors choose the focus on the dinnertable accessories to symbolizeclimax points? This Theisis aimig to answer these and other questions on the basis of the concept of Epicurian hedonism and pleasure principle of Freud. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Güzel Sanatlar | tr_TR |
dc.subject | Fine Arts | en_US |
dc.title | Epikür ve Freud yaklaşımları bağlamında Avrupa sanatında yemek ve haz ilişkisi | |
dc.title.alternative | Relation of food and pleasure in European art and literature through and Freudian approaches | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Sanat Kuramı ve Eleştiri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Freud, Sigmund | |
dc.subject.ytm | European art | |
dc.subject.ytm | Food culture | |
dc.subject.ytm | Hedonism | |
dc.subject.ytm | Epicurus | |
dc.subject.ytm | Pleasure | |
dc.identifier.yokid | 10055233 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | IŞIK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 370593 | |
dc.description.pages | 190 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |