Show simple item record

dc.contributor.advisorParkan, Uğur Mutlu
dc.contributor.authorAkin, İffet
dc.date.accessioned2020-12-04T17:31:39Z
dc.date.available2020-12-04T17:31:39Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/94200
dc.description.abstractBu çalışmada, yemeğin Avrupa'daki, sanatla yolculuğu, haz üzerinden incelenmektedir. Dinlerin ya da, toplumsal yapının belirlediği ritüeller, sektörel bir olguya dönüşmeden evvel ve sonra, Avrupa'da, halktan insanların masa başı sohbetlerinde, soyluların şaşaalı şölenlerinde nasıl yer aldı?Gıda maddeleri neden bir ressamın prestij imgesi oldu? Edebiyat metinleri, uzun yemekli betimlemeleri neden kendine konu seçti? Ya da bir sinema filminde, can alıcı sahneler, neden yemeğe dair aksesuarlarla sembolize edildi? Bu soruların cevabı, Epikür Hedonizmi ve Freud'un Haz İlkesi temel alınarak bulunmaya çalışılmıştır.
dc.description.abstractThis thesis examines the representation of food in European art and literature through the concept of pleasure. The rituals which were formed either by the religions or by the social structures transformed into phenomena. But before and after this transformation in what ways the rituals were represented during the table talks of the laymen as well as the feast of the nobles of Europle? How and why foodstuffs become the prestigious image for painters? Why did the writers choose long descriptions of dinners and lunches? Or why did the directors choose the focus on the dinnertable accessories to symbolizeclimax points? This Theisis aimig to answer these and other questions on the basis of the concept of Epicurian hedonism and pleasure principle of Freud.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGüzel Sanatlartr_TR
dc.subjectFine Artsen_US
dc.titleEpikür ve Freud yaklaşımları bağlamında Avrupa sanatında yemek ve haz ilişkisi
dc.title.alternativeRelation of food and pleasure in European art and literature through and Freudian approaches
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSanat Kuramı ve Eleştiri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFreud, Sigmund
dc.subject.ytmEuropean art
dc.subject.ytmFood culture
dc.subject.ytmHedonism
dc.subject.ytmEpicurus
dc.subject.ytmPleasure
dc.identifier.yokid10055233
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityIŞIK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid370593
dc.description.pages190
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess