Show simple item record

dc.contributor.advisorGüler, Mehmet Nuri
dc.contributor.authorYetim, Ömer Faruk
dc.date.accessioned2020-12-04T17:03:00Z
dc.date.available2020-12-04T17:03:00Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-05
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93413
dc.description.abstractBu çalışma, `istihâle` ve `istihlâk` terimlerini gıda helalliği açısından ele almaktadır. Bu yöntemlerin gıdaların helalliğini ve haramlığını belirleme noktasında bir olanak sağlayıp sağlamayacaklarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır.Çalışma, istihâlenin maddelerin mahiyetindeki değişikliği ifade ettiğini; istihlâkın ise fiziksel karışım ve erime ile bir nesnenin miktar olarak kendisinden daha çok olan başka bir nesne ile karışarak onun içinde varlığını korumakla birlikte rengini, tadını ve kokusunu kaybetmesini ifade ettiğini ortaya koymuştur. Bu iki yöntemin, bir ara çözüm olduğu ve daha iyi bir yönteme ulaşmak için bir geçiş formülü olarak değerlendirilebileceğini gösterilmiştir. Anahtar Sözcükler: Helal, Haram, Gıda, İstihâle, İstihlâk.
dc.description.abstractThis study has dealt with the terms 'istihale' and 'istihlak' in terms of their being halal food or not. It is aimed to define whether these methods can provide opportunity in regard to determine halal or haram foods. The study has showed that istihale expresses the change of structure of substances; istihlak expresses an object is mixed with an object being much more than itself by physical mixture and melting. Keeping its existence in it, it loses its color, taste and smell as well. These two methods can be regarded as interim solutions and transition formula to attain better method. Keywords: Halal, Haram, Food, İstihale, İstihlak.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDintr_TR
dc.subjectReligionen_US
dc.subjectHukuktr_TR
dc.subjectLawen_US
dc.titleKatkı maddesi ihtiva eden gıdalarda helalliğin ve haramlığın belirlenmesinde bir yöntem olarak istihâle ve istihlâk
dc.title.alternativeAs a method of 'istihale' and 'istihlak' in determining additivecontaining foods in terms of halal and haram
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-05
dc.contributor.departmentTemel İslam Bilimleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFoods
dc.subject.ytmAdditives
dc.subject.ytmPermissible
dc.subject.ytmPermissible food
dc.subject.ytmReligion forbidden
dc.subject.ytmChange of form
dc.subject.ytmConsuming
dc.subject.ytmIslam
dc.subject.ytmKoran
dc.subject.ytmIslamic Law
dc.identifier.yokid10259353
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid552570
dc.description.pages108
dc.publisher.disciplineİslam Hukuku Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess