Katkı maddesi ihtiva eden gıdalarda helalliğin ve haramlığın belirlenmesinde bir yöntem olarak istihâle ve istihlâk
dc.contributor.advisor | Güler, Mehmet Nuri | |
dc.contributor.author | Yetim, Ömer Faruk | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T17:03:00Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T17:03:00Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-06-05 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93413 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, `istihâle` ve `istihlâk` terimlerini gıda helalliği açısından ele almaktadır. Bu yöntemlerin gıdaların helalliğini ve haramlığını belirleme noktasında bir olanak sağlayıp sağlamayacaklarının tespit edilmesi amaçlanmaktadır.Çalışma, istihâlenin maddelerin mahiyetindeki değişikliği ifade ettiğini; istihlâkın ise fiziksel karışım ve erime ile bir nesnenin miktar olarak kendisinden daha çok olan başka bir nesne ile karışarak onun içinde varlığını korumakla birlikte rengini, tadını ve kokusunu kaybetmesini ifade ettiğini ortaya koymuştur. Bu iki yöntemin, bir ara çözüm olduğu ve daha iyi bir yönteme ulaşmak için bir geçiş formülü olarak değerlendirilebileceğini gösterilmiştir. Anahtar Sözcükler: Helal, Haram, Gıda, İstihâle, İstihlâk. | |
dc.description.abstract | This study has dealt with the terms 'istihale' and 'istihlak' in terms of their being halal food or not. It is aimed to define whether these methods can provide opportunity in regard to determine halal or haram foods. The study has showed that istihale expresses the change of structure of substances; istihlak expresses an object is mixed with an object being much more than itself by physical mixture and melting. Keeping its existence in it, it loses its color, taste and smell as well. These two methods can be regarded as interim solutions and transition formula to attain better method. Keywords: Halal, Haram, Food, İstihale, İstihlak. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Din | tr_TR |
dc.subject | Religion | en_US |
dc.subject | Hukuk | tr_TR |
dc.subject | Law | en_US |
dc.title | Katkı maddesi ihtiva eden gıdalarda helalliğin ve haramlığın belirlenmesinde bir yöntem olarak istihâle ve istihlâk | |
dc.title.alternative | As a method of 'istihale' and 'istihlak' in determining additivecontaining foods in terms of halal and haram | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-06-05 | |
dc.contributor.department | Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Foods | |
dc.subject.ytm | Additives | |
dc.subject.ytm | Permissible | |
dc.subject.ytm | Permissible food | |
dc.subject.ytm | Religion forbidden | |
dc.subject.ytm | Change of form | |
dc.subject.ytm | Consuming | |
dc.subject.ytm | Islam | |
dc.subject.ytm | Koran | |
dc.subject.ytm | Islamic Law | |
dc.identifier.yokid | 10259353 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 552570 | |
dc.description.pages | 108 | |
dc.publisher.discipline | İslam Hukuku Bilim Dalı |