Show simple item record

dc.contributor.advisorKatı, Mahmut
dc.contributor.authorFiliz, Taş
dc.date.accessioned2020-12-04T16:58:07Z
dc.date.available2020-12-04T16:58:07Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93268
dc.description.abstract56 ÖZET Bu çalışma Kahramanmaraş ilinde 0-12 aylık çocuğu olan kadınların süt çocuğu beslenmesi ile ilgili bilgi tutum ve davranışlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamına Kahramanmaraş ili içinde 0-12 aylık çocuğu olan 163 anne alındı. Veriler, anket yöntemi ile toplandı ve bilgisayarda değerlendirildi. Verilerin istatistiki analizinde Khi kare ve yüzdelik sayılar kullanıldı. Araştırma kapsamına alman annelerin yaş ortalaması 25.3, öğrenim durumları ise %62.6 oranında ilkokul mezunu olarak belirlendi. Araştırma kapsamına alman annelerin doğumdan sonra ilk bir saat içinde bebeklerini emzirmeme nedenleri %32 oranıyla kendi rahatsızlığı, %29 oranıyla sütün olmaması olduğu belirlendi. Doğum sonrası annelerin %23.3'ünün ilk 45 dakikada bebeklerini emzirdikleri, buna karşılık üç ezan bekleme geleneğini annelerin %30.7 sinin sürdürdüğü saptanmıştır. İlk 4-6 ay anne sütü verme oram %22.1 olarak tesbit edilmiştir. Annelerin bebeklerini besleme oram %73'ünün anne sütü ile %12.3'ünün inek sütü ile, %14.7'sinin anne sütü ve inek sütü ile besledikleri belirlenmiştir. Annelerin 4-6 aylar arasında ek gıdaya başlama oram %37.4 olarak belirlenmiştir. Annelerin bebeklerine ek gıda verirken bilinçli bir şekilde vermedikleri saptanmıştır. Çocuğun gelişmesi ile beslendiği gıda ve çocuğun gelişmesi ile boy ve kilosunun bilinmesi, annenin öğrenim durumu ile ilk verilen ek gıda türü arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak annelerin anne sütü ve emzirme konusunda bilgi eksikliği ve kusurlu davranışları olduğu saptanmıştır.
dc.description.abstract57 SUMMARY In this study, it has been aimed to determine the knowledge, attitude and behaviours of women who have 0-12 monthly babies on nourishing for those babies in the province of Kahramanmaraş For this study 163 mothers who have got 0-12 monhtly babies were subjected to the research. Data were collected by the method of questionnaire and evaluated by using computer. Thus, chi-squere and percentage numbers at statistic analysis were used. The average of the women for the study 25.3 and 62.6 percent of them were graduated from the primary school. After the birth in the first an hour the reasons of these mothers were not be able to give suck their babies are 32% of them are being not in good health and 29% of them had not got breast milk. At the end of our study the use of artificial milk was determined as 64.5%. At our study it was determined that 23.3 percent of mother gave suck in 45 minutes after birth but 30.7 percent waited third prayer call as traditional. The ratio of breast feeding at first 4-6 months is 22.1 percent. And also it was point out that 73 percent of the babies were fed by breast feeding, 12.3 percent by cow milk and 14.7 percent of babies were fed by the mixture of breast feeding and cow's milk. The ratio of mothers begining to feed with additional baby food in 4-6 months was 37.4 percent and it was determined that the mothers were not conscious about this subject.58 And also in this study it was pointed out that there was a meaningful relation between the education of mother and growing up and the known of weight of babies and the additional baby food, also food infants need for. As a result, it was determined that the mothers lacking of knowledge about breast milk and breast feeding and misbehavings.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleAnnelerin süt çocukları beslenmesi ile ilgili bilgi tutum ve davranışları
dc.title.alternativeThe Mothers' knowledge attitude and behaviours on nourishing for babies
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmInfant nutrition
dc.subject.ytmMothers
dc.identifier.yokid88614
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid88614
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess