Show simple item record

dc.contributor.advisorKoçyiğit, Abdürrahim
dc.contributor.authorDemir, Halil
dc.date.accessioned2020-12-04T16:58:01Z
dc.date.available2020-12-04T16:58:01Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93265
dc.description.abstractÖZET Oksijen serbest radikallerinin biyolojik dokularda hasar oluşturduğu bilinmektedir. Sigara ve tütün içimi, bir çok hastalık için majör risk faktörlerindendir. Bu çalışmada, tütün ve sigara içiminin derecesini gösteren tiyosiyanat seviyeleri ile içimin oluşturduğu oksidatif hasan ölçmek amacıyla, tütün ve sigara içicileriyle hiç içmeyen gönüllülerde serum lipit peroksidasyonunun bir göstergesi olan malondialdehit (MDA) seviyeleri ve antioksidanlardan selenyum ile C vitamininin durumları araştırıldı. Serum tiyosiyanat, MDA ve C vitamini seviyeleri kolorimetrik metotla, selenyum konsantrasyonları grafit finnlı atomik absorbsiyon spektrometresi ile ölçüldü. Serum tiyosiyanat ve MDA seviyeleri tütün ve sigara içicilerinde kontrol grubuna göre önemli derecede yüksek bulunurken, C vitamini seviyeleri önemli derecede düşük bulundu. Selenyum bakımından sigara ve kontrol grubu arasında önemli bir fark tespit edilmezken, tütün içicilerde sigara ve kontrol gruplarına göre önemli derecede düşük bulundu. Sigara ve tütün içicilerde lipit peroksidasyonu ile C vitamini arasında anlamlı negatif (r=-0.753 ve p<0.001), lipit peroksidasyonu ile tiyosiyanat arasında anlamlı pozitif (r=0. 5 74 ve p<0.001) ve lipit peroksidasyonu ile içim süresi arasında anlamlı pozitif (r=0. 254 ve p<0.05) ilişki tespit edildi. Sonuçta, sigara ve tütün içimiyle oluşan oksidatif hasar ya içimle alınan serbest radikallerin direk etkisi ya da içicilerde antioksidanlardan C vitamini ve selenyum düşmesine bağlı olabileceği veya her ikisinden de kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Sigara, tütün, MDA, selenyum, C /itamini ve tiyosiyanat
dc.description.abstractABSTRACT It is known that oxygen free radicals cause damages on biological tissues. Tobacco and cigarette smoking are major risk factors for diseases. In this study, the thiocyanate, a good indicator of smoking, levels and oxidative damage occured by smoking on tobacco, and cigarette smokers, and non-smoking volunteers were determined. To determine oxidative damage the serum levels of malondialdehyde (MDA: The end product of lipid peroxidation) and the antioxidants vitamin C and selenium status were examined. Plasma thiocyanate, MDA and vitamin C levels were measured with colorimetric method. Selenium concentrations were measured by atomik absorption spectrometer with grafit furnace. It was found that, serum thiocyanate and MDA levels were significantly higher in tobacco and cigarette smokers. Vitamin C levels were significantly lower in smokers than non-smokers. The selenium concentrations of tobacco smokers were lower than those of non-smokers. There were no significantly difference between concentrations of selenium in cigarette smokers and non-smokers. It was observed that, there was a negative correlation between lipid peroxidation and vitamin C (r=-0.753 and p<0.001), a positive correlation between lipid peroxidation and thiocyanate (r=0.574 and p<0.001) and a positive correlation between lipid peroxidation and smoking time (r=0.254 and p<0.05) in tobacco and cigarette smokers. Finally, it can be concluded that oxidative damage occured by tobacco and cigarette smoking directly depends on free radicals found in smoking or decreasing levels of selenium and vitamin C or both of them. Key Words: Cigarette, tobacco, MDA, selenium, vitamin C and thiocyanate.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleTütün ve sigara içenlerde serum tiyosiyanat seviyeleri ile selenyum, C vitamini ve lipit peroksidasyonu seviyelerinin araştırılması
dc.title.alternativeThe determination of serum thiocyanate, selenium, vitamin C and lipit peroxidation levels in tobacco and cigarette smokers
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLipid peroxidation
dc.subject.ytmSelenium
dc.subject.ytmSmoking
dc.subject.ytmThiocyanate
dc.subject.ytmAscorbic acid
dc.subject.ytmTobacco
dc.identifier.yokid88609
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid88609
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess