Show simple item record

dc.contributor.advisorKarakılçık, Ali Ziya
dc.contributor.authorYaba, Hüseyin
dc.date.accessioned2020-12-04T16:57:52Z
dc.date.available2020-12-04T16:57:52Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93260
dc.description.abstract25 V. ÖZET Sigara ve tütün nikotin, karbonmonoksil, hidrojen syanid. nitrojen oksit ve katran içerir. Bu zararlı bileşikler oksidan/antioksidan dengeyi bozar ve hücresel zarların yıkımına yol açar. Böylece atcroskleroz. pıılmoner /etersi/lik. solunum yolları ve diğer dokularda kanser oluşabilir. Bu nedenle sigara ve tütün içenlerde lipit profili ve fonksiyonel karaciğer enzim düzeyleri belirlendi. Bu gruplara C ve /l vitaminleri verildi ve önceki değerleri ile sonraki değerleri karşılaştırılarak bu vitaminlerin olası etkileri araştırıldı. Sonuç olarak, C ve E vitaminlerinin ö/ellikle plazma irigliscrit miktarını azaltabileceği, ayrıca ALT ve AST değerlerini de etkileyebileceği gözlendi. Anahtar Kelimeler: Sigara, Uttun, Cve E vitamini. I.ıpiı profili.
dc.description.abstract26 THE INVESTIGATION OF AFFECTS OF VITAMINS C AND E ON 'SSSZu^^ PARAMETERS IN TOBACCO SMOKING VI. SUMMARY Tobacco and cigarette smoking contains catbonmonocsidc. hydrogen cyanide, nitrogen oxide and catranc. These harm ful I components damages balance of oxidants/antioxidants and these cause damages on the biological tissues. Therefore, it may be athereosclerosis, pulmonal insufficiency and cancer in tracts of breath. Plasma lipid profile and functional enzymes of the liver were determined in blood plasma of tobacco and cigarette smoking persons. C and I: vitamins were administered in these groups and the values of before and after study were compared and investigated probably effects of these vitamins. In conclusion, it can be concluded thai C and I- /itamins decreased concentration of plasma triglyseride. In addition, these vitamins may affect values of ALT and AST. Key Words: Cigarette smoking, tobacco, vitamins C ami E, Lipide profile.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleTütün içenlerde C ve E vitaminlerinin bazı fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerinin araştırılması
dc.title.alternativeThe investigation of affects of vitamins C and E on sone physiological parameters in tobacco smoking
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSmoking
dc.subject.ytmVitamin E
dc.subject.ytmTobacco
dc.subject.ytmAscorbic acid
dc.identifier.yokid88899
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid88899
dc.description.pages34
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess