Timokinonun (thymoquinone,TQ) deneysel mide hasarında koruyucu etkisinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Arslan, Seyfullah Oktay | |
dc.contributor.author | Çelik, İ. Levent | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:57:29Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:57:29Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93248 | |
dc.description.abstract | 27 ÖZET TİMOKİNONUN DENEYSEL MİDE HASARINDA KORUYUCU ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI AMAÇ: Ranunculaceae familyasına ait olan Nigella sativa (NS) bitkisinin ratlar üzerinde ET ile oluşturulmuş mide hasarı üzerinde koruyucu etkisi diğer bir deyişle anti-ülser etkinliğinin araştırılması. MATERYAL VE METOD: Bu çalışmada NS bitkisi tohumlarının uçucu yağında bulunan timokinon (thymoquinone, TQ) maddesinin deneysel mide hasarını önlemedeki etkisi 35 adet Wistar albino rat üzerinde araştırıldı. Ratlar, her grupta 7 rat olmak üzere 5 gruba bölündü. 1. Grup: Kontrol grubu olarak ayrıldı. Sadece oral yolla 1 mi % 0.9'luk NaCl uygulandı. 2. Grup: Sadece ET verildi (1 mi, % 100 ET, oral). 3. Grup: ET uygulamasından bir saat önce TQ (10 mg/kg, İmi, oral) verildi. 4. Grup: ET uygulamasından bir saat önce 1 mi mısır yağı (oral) verildi. 5. Grup: Sadece TQ verildi (10 mg/kg, İmi, oral). Mide büyük kavis boyunca kesilerek açıldı. Milimetrik kağıt asetat üzerine fotokopi ile kopyalandı. Mide açılarak asetat üzerinde hasarlı alan ölçüldü. Sonuçlar lezyon alanı (mm2), lezyon alanının toplam mide alanına oranı (%) ve ülser indeksi (Üİ) olarak ifade edildi. Mide homoj eratlarında biyokimyasal parametreler olan süperoksit dismutaz ve lipid p'eroksidasyonu tayini yapıldı. SONUÇLAR: 1. Grupta (kontrol grubu) herhangi bir mide hasan görülmedi. 2. Grupta (ET) büyük miktarda hasarlı alan görüldü. 3. Grupta (TQ+ET) 2. gruba göre Üİ ve MDA düzeyi-28- daha düşük gerçekleşti. 4. Grupta (mısır yağı+ET) Üİ ve MDA düzeyi 2.gruptan düşük, 3. gruptan ise yüksektir. 5. Grupta (TQ) herhangi bir hasar görülmedi TQ, ET ile oluşturulmuş mide hasarını önlemiştir. TQ uygulanmış olan rat grubunda hasarlı alanlar daha azdır. Etki 10 mg/kg dozunda görülmüştür. ET+TQ verilen ratlarda, sadece ET verilen ratlara nazaran daha az mide doku hasarı meydana gelmiştir. Ayrıca TQ verilen grubun Üİ ve MDA miktarı da diğer gruplara kıyasla belirgin şekilde düşüktür. SOD miktarında ise anlamlı farklar bulunmamıştır. TARTIŞMA: Bu çalışmada, TQ, ET'le oluşturulmuş mide hasarım önlemiştir. TQ grubunda Üİ ve yapılan biokimyasal ölçümlerde MDA miktarı anlamlı biçimde düşmüştür. Bu bilgi ET'ün oluşturduğu oksidatif hasarın TQ (10mg/kg) tarafından önlendiğini göstermektedir. Hasarlı alanlar da TQ tarafından azaltılmıştır. TQ'nun SOD enzimi üzerinde anlamlı etkisi bulunamamıştır. Sonuç olarak TQ'nun deneysel mide hasarını önleyici etkisi bulunmuştur. TQ'nun bu yönde kullanımı ile bu madde tıbba kazandırılabilir. | |
dc.description.abstract | -29 SUMMARY PROTECTIVE EFFECT OF THYMOQUINONE AGAINST EXPERIMENTAL GASTRIC DAMAGE Background: Previous studies indicated the role of reactive oxygen species (ROS) in the pathomechanism of gastric ulcer. In adition, recent reports showed that Thymoquinone (TQ) has strong antioxidant effects on experimental models with severel toxic agents. But we don't know whether it has antiulcerogenic effects. Aim: To determine the efficacy of TQ, is the main constituent of the volatile oil of Nigella sativa seeds, on experimental gastric ulcer model in rats. Methods: We examined anti-ulcerogen and antioxidant effects of TQ on ethanol-induced gastric lesions in rats. TQ was aclministered by intragastric as well as control groups (ethanol, corn oil, and saline) Results: Findings show that pretreatment with TQ significantly reduced ethanol-induced gastric injury and lipid peroxidation levels (malondialdehyde, MDA). In addition, it, partly, reversed the antioxidant enzyme activity (superoxide dismutase, SOD), but not statistically. Conclusion: These results conclude that TQ clearly has antioxidant effects and it's protective effect against ethanol-induced gastric damage may be depend on the reduction in the lipid peroxidation. However it should be planned more detail studies. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Timokinonun (thymoquinone,TQ) deneysel mide hasarında koruyucu etkisinin araştırılması | |
dc.title.alternative | Protective effect of thymoquinone against experimental gastric damage | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Farmakoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 129903 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 123998 | |
dc.description.pages | 36 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |