Show simple item record

dc.contributor.advisorKoçyiğit, Abdürrahim
dc.contributor.authorBektaş, İbrahim
dc.date.accessioned2020-12-04T16:55:36Z
dc.date.available2020-12-04T16:55:36Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93191
dc.description.abstractGenom, DNA hasarına neden olan ekzojen veya endojen sayısız farklı etkene maruz kalır. Tüm organizmalar genetik materyallerini bu çevresel etkenlerin oluşturduğu hasarlara karşı korumak amacıyla DNA onarım mekanizması içerirler. Normal şartlarda DNA hasarı ile tamir denge halindedir. Bu dengenin bozulması durumunda, DNA'da meydana gelen hasar; genetik kararsızlığa, kontrollü hücre ölümüne veya kansere giden hastalıklara neden olmaktadır. Son zamanlarda DNA hasarını önlemeye yönelik araştırmalar önem kazanmıştır. Bu çalışmada, farklı ekstraksiyon metotları kullanılarak hazırlanan sarımsak (Allium sativum) ve çörek otu (Nigella sativa) ekstraktlarının hücre kültürü ortamında hidrojen peroksitin (H2O2) genotoksik etkisine karşı antigenotoksik ve antioksidatif aktivitelerini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmada, mononükleer lokositler ile oluşturulan in vitro hücre kültürü ortamında H2O2'nin indüklediği genotoksik etkiye karşı farklı konsantrasyonlarda sarımsak ve çörek otu ekstraktlarının potansiyel koruyucu etkilerini araştırdık. İnsan mononükleer lokosit hücrelerinin bulunduğu hücre kültür ortamında H2O2'nin indüklediği DNA hasarına karşı sarımsak ve çörek otu ekstraktlarının potansiyel hasar önleyici etkileri alkalin tek hücre elektroforezi (Comet Assay) ile, antioksidatif özellikleri, total antioksidatif kapasite (TAK) ve total oksidatif kapasite (TOS) seviyelerinin ölçümü ile analiz edildi. Ortama ilave edilen sarımsak ekstraktlarından DNA hasarını en çok azaltan dozun 6.22 mg/dl ile kaynatılmış ezilmiş sarımsak ekstraktı olduğu, çörek otu ekstraktlarından ise 1.56 mg/dl ile ezilmiş kaynatılmış çörek otu ekstraktının olduğu bulundu. Bu konsantrasyonlarda antioksidatif kapasite en yüksek seviyede idi. Bu sonuçlar göstermektedir ki sarımsak ve çörek otu ekstraktları yüksek antioksidatif aktiviteye sahiptirler ve DNA hasarına karşı güçlü bir direnç oluşturmaktadırlar.
dc.description.abstractGenome is under attack of multiple endogenous and exogenous factors which lead to DNA damage. All organisms have DNA repair mechanisms to protect their genetic material from damages caused by environmental factors. In normal condition, there is a balance between DNA damage and repair. If this balance failed and DNA damage increase, it can be resulted in genetic instability, apoptosis and many of cancer types. Lately, researches to protect DNA damage have came into prominence. Study describes the antioxidant activities and antigenotoxic effects of garlic and nigella sativa extracts, prepared by different processing methods, against the genotoxic effects of hydrogen peroxide (H2O2). We have examined the protective potential effects of (Garlic) and Nigella sativa extracts against H2O2-induced genotoxic effects on human mononucleer leukocyte under in vitro conditions. The antigenotoxic effect of the Nigella sativa and Allium sativum extract on DNA damage induced by H2O2 in human mononucleer leukocyte was evaluated by alkaline single cell electrophoresis (Comet assay). The antioxidants properties were evaluated by determining total antioxidative capacity (TAK), total oxidative capacity (TOS) levels. Pretreatments with garlic extracts produced the best reductions in DNA damage at the concentration of 6.22 mg/dl for boiled and crushed garlic and, 1.56 mg/dl for crushed and boiled Nigella sativa extract. Antioxidative capacity is also higest in these extracts. These results suggested that garlic and nigella sative extracts have significant antioxidant activity and protective effect against DNA damage.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleHücre kültürü ortamında çörek Otu (Nigella sativa) ve sarımsak (Allium sativum) ekstraktlarının DNA hasarı üzerine etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation of the effect of Nigella sativa and Allium sativum extracts on DNA damage at the cell culture environment
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCell culture techniques
dc.subject.ytmNigella sativa L.
dc.subject.ytmNigella
dc.subject.ytmAllium sativum
dc.subject.ytmGarlic
dc.subject.ytmDNA damage
dc.identifier.yokid360046
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid247563
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess