dc.contributor.advisor | Koçyiğit, Abdürrahim | |
dc.contributor.author | Uygül, Ertan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:55:30Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:55:30Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93188 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Türkiyenin 25 farklı yöresinden toplanan çiçek ve çam, olmak üzere 2 farklı bal cinsinden, bakır (Cu), çinko (Zn), demir (Fe), kadmiyum (Cd), kurşun (Pb), krom (Cr), nikel (Ni), kobalt (Co) ve mangan (Mn) element konsantrasyonları, atomik absorpsiyon spektrofotometri cihazı kullanılarak analiz edildi. Çiçek ballarında Cu konsantrasyonu ortalama ? g/kg olarak 0.37+0.27 iken çam ballarında 0.25+0.24, Zn 8,5 ±1.4 ve 8.91 ± 0.24 , Fe 7.3 ± 3.69 ve 7.5 ± 5.9, Cd 0.021 ± 0.002 ve 0.021 ± 0.003, Pb 0.84 ± 0.18 ve 0.90 ± 0.23, Sb 0.14 ± 0.05 ve 0.17 ± 0.06, Cr 0.36 ± 0.32 ve 0.22 ±0.28, Ni 0.21 ± 0.13 ve 0.20 ± 0.22, Co 0.036 ± 0.006 ve 0.034 ± 0.01, Mn 0.25 ± 0.14 ve 0.22 ± 0.17 ? g/kg bulundu. Bulgular uluslar arası referans değerleri ile uyumlu idi ve element konsantrasyonları bakımından çiçek balı ile çam balı arasında istatistiki bakımdan anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Bulgular, balların element içerikleri uluslar arası referans değerlere yakın olmakla birlikte, balın üretildiği bölgenin özelliklerine göre değişim göstermektedir. | |
dc.description.abstract | In this study, the contents of copper (Cu), zinc (Zn), iron (Fe), cadmium (Cd), lead (Pb), crom (Cr) nickel(Ni), cobalt (Co) and mangane (Mn) in flower honey and pine honey samples were analyse by an atomic absorption analyser which are collected from 25 different region in Turkey. Cu concentration is 0.37+0.27 in the flower honey samples and, 0.25+0.24in the pine honey samples as ? g/kg. Zn, 8,5 ±1.4 and 8.91 ± 0.24, Fe, 7.3 ± 3.69 and 7.5 ± 5.9, Cd, 0.021 ± 0.002 and 0.021 ± 0.003, Pb 0.84 ± 0.18 and 0.90 ± 0.23, Sb 0.14 ± 0.05 and 0.17 ± 0.06, Cr 0.36 ± 0.32 and 0.22 ±0.28, Ni, 0.21 ± 0.13 and 0.20 ± 0.22, Co, 0.036 ± 0.006 and 0.034 ± 0.01, Mn, 0.25 ± 0.14 and 0.22 ± 0.17 (respectively). These findings are in accordance with standard reference values and there is no any difference between flower honey and pine honey samples element concentrations (p>0.05) Accordin to these findings, both flower and pine honey sample element contents are similar to reference values. However, element concentrations in the studied honey samples are variable and depend on their geographical and botanical origin. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Türkiyede üretilen ballarda mineral ve eser element konsantrasyonların araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of mineral and trace element concentrations in honey produced in turkey | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Honey | |
dc.subject.ytm | Turkey | |
dc.subject.ytm | Minerals | |
dc.subject.ytm | Trace elements | |
dc.identifier.yokid | 359760 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 247560 | |
dc.description.pages | 57 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |