Show simple item record

dc.contributor.advisorDenek, Nihat
dc.contributor.authorSavrunlu, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-04T16:52:25Z
dc.date.available2020-12-04T16:52:25Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93097
dc.description.abstractBu çalışma, silajlık mısır bitkisine farklı seviyelerde yaş domates posası ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro organik madde sindirimi ve metabolik enerji içeriği üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, katkısız mısır silajı, katkısız domates posası silajı, %5 domates posası, %10 domates posası, %15 domates posası, %20 domates posası ve %25 domates posası içeren silajlar 1.5 L cam kavanozlarda 4'er tekerrür olacak şekilde hazırlanmıştır. Elde edilen silajların amonyak azotu değerleri incelendiğinde, domates posası ilavesinin artışına bağlı olarak silaj amonyak azotu değerlerinin arttığı görülmüştür (P<0.001). Mısır bitkisine %15, %20 ve %25 düzeyinde domates posası ilavesi ile hazırlanan silajların laktik asit içeriklerinin arttığı görülmüştür (P<0.001). Benzer şekilde domates posası katkısının artışına bağlı olarak silaj asetik asit değerlerinde de artış görülmüştür. Elde edilen silajların hiçbirisinde bütirik asit tespit edilmemiş, propiyonik asit ise sadece domates posası kontrol silajında tespit edilmiştir. Sonuç olarak gıda endüstrisi yan ürünü olan domates posasının mısır bitkisi ile birlikte silolanabileceği ve elde edilen silajların kaliteli silaj niteliği taşıdıkları ve bu yan ürünün temin edilebildiği bölgelerde mısır bitkisi ile birlikte silolanarak hayvan besleme alanında kaba yem kaynağı olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.Anahtar kelimeler: Mısır, yaş domates posası, silaj.
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to investigate the effects of adding different levels of wet tomato pomace (5%, 10%, 15%, 20% and 25%) on the silage quality and in vitro digestibility of maize silage. For this purpose, silages were prepared as control maize silage, control wet tomato pomace silage, and the mixture of adding 5%, 10%, 15%, 20% and 25% wet tomato pomace to maize silage. All the treatments consisted of four replicate silos, and they were prepared in 1.5 L glass jar silos. Silage ammonia nitrogen and acetic acid values increased with addition of wet tomato pomace levels (P<0.001). Silage lactic acid values increased with addition of 15%, 20% and 25% wet tomato pomace levels (P<0.001). Butyric acid was not detected in any of the silage treatments; on the other hand, propionic acid was only detected in tomato pomace control silages. As a result, the food industry by-products of the tomato can be ensiled with corn plant and ensiled mixtures have a good silage values and they can be used as a roughage source where this by product and maize plant can be provided easily. As a conclusion good quality silage of the resulting silage and this by-product together with maize in the region, that can be provided in ensiled animal feeding area can be used as roughage source.Key words: Maize, wet tomato pomace, silage.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleMısır silajına farklı seviyelerde yaş domates posası ilavesinin silaj kalitesi ile in vitro sindirim üzerine etkisinin araştırılması
dc.title.alternativeThe effect of adding different levels of wet tomato pomace on the silage quality and in vitro digestibility of maize silage
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10077330
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid448937
dc.description.pages42
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess