Show simple item record

dc.contributor.advisorDurmaz, Hisamettin
dc.contributor.authorHülül, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-04T16:51:42Z
dc.date.available2020-12-04T16:51:42Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93076
dc.description.abstractBu çalışmada, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde yetişen biber bitkilerinden elde edilen ekstraktların antibakteriyel ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bitkilerin antibakteriyel özellikleri, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü' nden temin edilen Staphylococcus aureus Cowan I, Salmonella Typhimurium, Klebsiella pneumoniae, Bacillus subtilis, Proteus mirabilis, Salmonella Enteritidis, Escherichia coli ve Bacillus cereus, suşları kullanılarak disk difüzyon yöntemleri ile belirlendi. Bitkinin oksidan ve antioksidan özelliklerini ölçmek için, tam otomatik kolorimetrik yöntem kullanıldı. Biber bitkilerinin metanol ve etanol ekstraktları için pozitif kontrol olarak kullanılan Streptomycin' e önemli ölçüde inhibisyon zonu oluştururken (22 mm) 8 mikroorganizmadan hiçbirine karşı antibakteriyel aktivite göstermediği belirlenmiştir. Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa biberlerinin ortalama toplam oksidan seviye düzeyi sırasıyla 90.87±6.33, 51.51±11.90 ve 80.08±14.05 µmol H2O2 Eqiv/L olarak belirlenmiş olup Hatay biberlerinin yüksek oksidan aktiviteye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bitki örneklerinin total antioksidan kapasite düzeyi ise sırasıyla 1.04±0.01, 1.05±0.00 ve 1.05±0.01 mmol Trolox Eqv/g olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada kullanılan Biber bitkilerin metanol ve etanol ekstraktları bakterilere karşı antibakteriyel özellik göstermemiş olup bu bitkinin antioksidan seviyesi açısından birbirine benzerlik göstermiştir. Özellikle Hatay biberlerinde oksidan madde seviyesi yüksek olduğundan ekstraktları kullanılması sakıncalı olabilir.
dc.description.abstractIn the present study, it was aimed to determine antioxidant capacities and antibacterial features of extracts obtained from pepper, which were grown around the province of Pepper in Hatay, Kahramanmaras and Sanliurfa. Antibacterial effects of the plants were conducted on strains such as Staphylococcus aureus Cowan I, Salmonella Typhimurium, Klebsiella pneumoniae, Bacillus subtilis, Proteus mirabilis, Salmonella Enteritidis, Escherichia coli ve Bacillus cereus. Antibacterial and antioxidant effects of the extracts of the plant were determined with an automated method and Disc Diffusion method, respectively. The Methanol and ethanol extracts of these plants had no antibacterial activity against any of the bacteria tested. Positive control discs showed maximum inhibition zone diameter (22 mm) in the bacteria tested.Total oxidant status (TOS) value of ethanol and water extract of the pepper in Hatay, Kahramanmaras and Sanliurfa were 90.87±6.33, 51.51±11.90 and 80.08±14.05 µmol H2O2 Eqiv/L, respectively. Additionally, the peper in Hatay showed higher TOS results than Kahramanmaras and Sanliurfa. The total antioxidant capacity (TAC) value of the pepper in Hatay, Kahramanmaras and Sanliurfa were 1.04±0.02, 1.05±0.00 and 1.05±0.01 mmol Trolox Eqv/g, respectively. As a result, these plants had no antibacterial activity against any of the bacteria tested. There were not important differences in TAC values of the pepper. The TOS of the peper in Hatay appears higher than the values of the pepper in Kahramanmaras and Sanliurfa. According to the TOS level of the pepper in Hatay found by our study may be considered that the consumption of the plant extract may contributed to increase of the TOS in cases of the failure of antioxidant defense system during the disorders in humans.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectVeteriner Hekimliğitr_TR
dc.subjectVeterinary Medicineen_US
dc.titleHatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa biberlerinin antioksidan ve antibakteriyal özellikleri
dc.title.alternativeAntioxidant and antibacterial properties of pepper in Hatay, Kahramanmaras and Sanliurfa
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmKahramanmaraş
dc.subject.ytmŞanlıurfa
dc.subject.ytmPepper
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmAnti-bacterial agents
dc.subject.ytmAnti infective agents
dc.subject.ytmFood handling
dc.subject.ytmHatay
dc.identifier.yokid10121680
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid450772
dc.description.pages35
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess