Show simple item record

dc.contributor.advisorİriadam, Mehmet
dc.contributor.authorKapucuk, Fuat Serkan
dc.date.accessioned2020-12-04T16:50:07Z
dc.date.available2020-12-04T16:50:07Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-07-23
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/93027
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı; Şanlıurfa'da yoğun olarak tüketilen ve satılmak üzere piyasaya sürülen yerli isot biberinin üretim, kurutma, işleme ve paketleme aşamalarında çalışan, sigara içen ve içmeyen işçilerin dolaşım parametrelerinden vücut sıcaklığı, sistolik ve diastolik tansiyon ile nabız ölçümleri, solunum parametrelerinden FVC, FEV1, FVC/FEV1% ve VC, vücut kompozisyon parametrelerinden vücut yağ oranı, vücut su oranı, kas kütlesi ve kemik kütlesi ile kapiller kan oksijen satürasyonu üzerine etkilerini belirlemektir.Çalışma yaşları 20-45 arasında değişen herhangi bir maddeye maruz kalmayan 30 kişilik kontrol grubu ile isot biberinin kurutma, öğütme, işleme ve paketleme aşamalarında sadece isot tozuna maruz kalan 30 ve hem isot tozuna maruz kalıp hem de sigara içen, 30 işçi olmak üzere toplam 90 kişi üzerinde yürütüldü.Akciğer fonksiyon testlerini ölçmede mini spirometre cihazı, vücut kompozisyon değerlerini ölçmede ise vücut analizörü kullanıldı. İşçilerin kapiller kan oksijen satürasyonu parmak pulse oksimetre cihazıyla, vücut sıcaklığı termometre ile tansiyonları ise elektronik tansiyon cihazı ile ölçüldü. Elde edilen verileri değerlendirmek üzere Sosyal Bilimler İstatistik Programı (SPSS) kullanılarak gruplar arası karşılaştırmalar ve analizler yapılarak yorumlandı. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogorov-Smirnov sınaması ile test edildi. Grup ortalamaları arası fark tek yönlü varyans analizi ile, farklılık gösteren gruplar ise Tukey çoklu karşılaştırma testi ile belirlendi.İsot tozu maruziyeti ve isot tozu + sigara maruziyeti gruplarının kontrol grubuyla FVC, FEV1, FVC/FEV1%, VC ve kapiller kan oksijen Satürasyonu yönünden karşılaştırıldığında istatistiksel olarak önem (p<0,05) arz eden sonuçlarımızın literatür bildirimleriyle uyumlu olduğu görülmektedir. Kontrol grubu ile isot tozu maruziyeti ve isot tozu + sigara maruziyeti grupları vücut sıcaklığı dereceleri, vücut su oranları ve vücut kas kütleleri yönünden ayrı ayrı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak önem (p<0,05) arz eden sonuçlar elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler: İsot, Sigara Dumanı, İnhalasyon, Solunum, Dolaşım Değerleri
dc.description.abstractThis study aims to determine the effects on the body temperature, systolic and diastolic blood pressure, pulse, FVC, FEV1, FVC/FEV1% and VC respiratory parameters, body fat content, body water ratio, muscle mass and bone mass and capillary blood oxygen saturation body composition parameters of the smoking and non-smoker workers who work in the production, drying, processing and packaging stages of domestic Isot pepper, which is heavily consumed and sold in Sanlıurfa, Turkey.The study was conducted with 90 individuals in the 20-45 age group, of which 30 were in the control group who hadn't been exposed to any substance, 30 of them were workers working in the drying, grinding, processing and packing stages of Isot pepper, who had only been exposed to Isot powder, and 30 were smoking individuals who had also been exposed to Isot pepper powder.Mini spirometry was used to measure pulmonary function tests and body analyzer was used to measure body composition values. The capillary blood oxygen saturation of the workers was measured with a finger pulse oximeter, the body temperature was measured by means of a thermometer and blood pressure by an electronic blood pressure device. In order to evaluate the data obtained, comparisons and analysis were performed using Statistical Program for Social Sciences (SPSS). Suitability of the data for the normal distribution was tested by the Kolmogorov-Smirnov test. The difference between the groups was determined by one-way ANOVA and the different groups were examined by Tukey multiple comparison test.It was observed that there was a statistically significant different difference between the results of Isot powder exposure and the Isot powder exposure + smoking groups and the control group in terms of FVC, FEV1, FVC/FEV1%, VC and capillary blood oxygen saturation (p<0.05), and our results were found to be in line with the literature.It was also found that, there was a statistically significant different difference between the results of Isot powder exposure and the Isot powder exposure + smoking groups and the control group in terms of body temperature, body water ratio and body muscle mass (p<0.05).Keywords : Isot, Smoke, Inhalation, Respiratory, Circulatory Parametersen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleİsot tozu inhalasyonu ve sigara içiminin kapiller kan oksijen saturasyonu, vücut kompozisyonu, solunum ve dolaşım değerleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeEffects on capillary blood oxygen saturation, body composition, repiratory and circulatory values of cigarette smoking and inhalation of isot powder
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-23
dc.contributor.departmentFizyoloji (Veterinerlik) Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPaprika
dc.subject.ytmCapsaicin
dc.subject.ytmSmoking
dc.subject.ytmTobacco smoke pollution
dc.subject.ytmİsot
dc.subject.ytmRespiration
dc.subject.ytmRed pepper
dc.subject.ytmCirculation
dc.identifier.yokid10227958
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid529829
dc.description.pages66
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess