Show simple item record

dc.contributor.advisorKoyuncu, İsmail
dc.contributor.authorSabaz, Çimen
dc.date.accessioned2020-12-04T16:48:03Z
dc.date.available2020-12-04T16:48:03Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-02
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92958
dc.description.abstractFutbolcuların iyi bir performans gösterebilmeleri, sağlıklarını ve performanslarını koruyabilmeleri için beslenmelerine önem göstermeleri gerekmektedir. Futbolcuların enerji ihtiyaçlarını karşılamaları, kas yapılarını korumaları ve güçlendirmeleri için karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral yönünden zengin ek gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir.Yapılan birçok çalışmada Antep fıstığının içeriğindeki tekli doymamış yağlar, vitaminler ve antioksidanlar sayesinde; anti-inflamatuar aktivite, glisemik kontrol ve endotel fonksiyonun idamesinin sağlanmasına yardımcı olarak kardiyovasküler hastalıklar gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu rol oynayabildiği tespit edilmiştir. Bu çalışmada antioksidan potansiyeli ve serbest amino asit içeriği yüksek olan antep fıstığının düzenli idman yapan futbolcuların aminoasit ve karnitin metabolizması üzerindeki etkisi incelenerek, futbolcu performansı üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma, futbolcuların hazırlık dönemi bitiminden hemen sonra sezonun başlaması ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 20 kontrol, 20 deney olmak üzere 40 erkek futbolcu gönüllü olarak katıldı. Deney ve kontrol gruplarına 20 gün süre ile aynı idman programı uygulandı. Deney grubuna her gün idman öncesi Antep fıstığı içi (25 g/gün) verildi. Katılımcıların, çalışmaya başlamadan bir gün önce ve çalışma bittikten bir gün sonra açlık venöz kan örnekleri alınarak 50 amino asit ve 27 karnitin LC-MS/MS yöntemi ile incelendi. Çalışma sonucunda; Treonin, Valin esansiyel amino asitleri ve Alanin ve Tirozinin idman sonrasında anlamlı olarak azaldığı, Serin'in idman sonrasında anlamlı olarak arttığı tespit edilmiştir. Fıstık verilen grupta idman sonrasında sonrasında CO, C2, C4, C5: 1, C5DC, C6, C10, C10: 1, C12, C14, C14: 1 ve C14: 2 karnitin değerlerinin anlamlı olarak arttığı tespit edilmiştir. Bu çalışmada; Antep Fıstığı'nın gıda takviye ürünü olarak kullanılma potansiyeline sahip olduğu tespit edilmiş olup, bu çalışmanın farklı spor alanlarında fazla sayıda bireylerin olacağı çalışmalarla desteklenmesi gereklidir.
dc.description.abstractFootball players may nominate a good performance, to maintain their health and their performance must present the importance of nutrition for them. Football players energy needs, increase muscle structures for protection and carbohydrate, fat, protein, vitamin and mineral addition to foods rich in nutrition.The many study the content of monounsaturated oils of pistachios, vitamins and antioxidants; anti-inflammatory activity, glycemic control and the maintenance of endothelial function as help provide protection against chronic diseases such as cardiovascular diseases may play a role. In this study, the antioxidant potential and free amino acid content of regular training for the pistachio, which are high in amino acids and carnitine metabolism by examining the impact, effect on performance of football players It is intended to investigate.After the end of the preparatory work, the players with the start of the season soon after. Including 20-20 working control, experiment 40 male football player joined voluntarily. Experimental and control groups performed the same workout program for 20 days. Pre workout every day to the experimental group Pistachios (25 g/day). The participants started the day before and one day after the end of the hunger study venous blood samples were taken from 50 amino acid and 27 carnitine LC-MS/MS method with. As a result of working; Threonine, valine essential amino acids and Alanine were significantly decreased after practice and Tirozinin, Serin has been found to be significantly increased after the training. After training in the Group given after peanut butter CO, C2, C4, C5:1, C5DC, C6, C10, C12, C14, C10:1, C14:1 and C14:2 carnitine significantly increases the values of have been identified. In this study; Pistachio used as dietary supplements of the product has been found to be have the potential to, a large number of different sports areas of this study will work with the support of individuals is required.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleAntep fıstığı`nın (Pistacia vera) düzenli idmanlı futbolcuların metabolit profili üzerindeki etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativeThe investigation effect of pistachio nut( Pistacia vera ) on the metabolite profiling of regular executive footballers
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-02
dc.contributor.departmentTıbbi Biyokimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPistachio
dc.subject.ytmPistacia vera
dc.subject.ytmSports
dc.subject.ytmSportsmen
dc.subject.ytmAthletic performance
dc.subject.ytmFootball players
dc.subject.ytmMetabolites
dc.subject.ytmCarnitine
dc.subject.ytmTraining
dc.subject.ytmAmino acids
dc.identifier.yokid10281671
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid572889
dc.description.pages116
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess