Show simple item record

dc.contributor.advisorZerin, Mustafa
dc.contributor.authorKüçük, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-04T16:49:54Z
dc.date.available2020-12-04T16:49:54Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-14
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92940
dc.description.abstractFutbol antrenmanlarının ve maç süreçlerinin sebep olduğu oksidatif strese karşı Antep fıstığının antioksidan ve koruyucu etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bu çalışmada, futbolcularda hazırlık döneminin bitiminden hemen sonra sezonun başlamasıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya 20 kontrol, 20 deney olmak üzere 40 erkek futbolcu gönüllü olarak katıldı. Kontrol ve deney gruplarına 20 gün süre ile aynı çalışma programı uygulandı, deney grubuna her gün çalışma öncesi Antep fıstığı (25 g / gün) verildi. Katılımcıların, çalışmaya başlamadan bir gün önce ve çalışma bittikten bir gün sonra açlık venöz kan örnekleri alındı. Total Antioksidan Seviye (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS), Oksidatif Stres İndeksi (OSİ), 8-Isoprostan (8- epi-PGF2α), İleri Protein Oksidasyonu (AOPP) ve 8-Hidroksi-2-Deoksiguanozin (8-OHdG) parametreleri çalışıldı ve verilerin istatistiksel analizi için SPSS 23 paket programı kullanıldı. Elde edilen bulgular p<0,05 olmak üzere anlamlı kabul edilerek, Total Antioksidan Seviye (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS), Oksidatif Stres İndeksi (OSİ), 8-Isoprostan Seviyesi (8-epi-PGF2α), İleri Protein Oksidasyonu Seviyesi (AOOP) parametrelerinde anlamlı ve olumlu sonuçlar elde edilmiştir. 8-Hidroksi-2-Deoksiguanozin (8-OHdG) üzerine herhangi anlamlı bir etki oluşmamıştır. Bu çalışmada, yoğun futbol antrenmanı ve müsabakalarının yol açtığı oksidatif strese karşı Antep fıstığının antioksidan özelliği ile metabolizmada oluşabilecek zararların önlenebileceği görüldü.
dc.description.abstractWe aimed to investigate the antioxidant and protective effects of Pistachio Nut against oxidative stress caused by soccer training and game competition. This study was carried out at the beginning of the season jest after the preparation period of Soccer Players. 20 for control and 20 for experimental group 40 Soccer Players were participated to study. Control and experimental groups were planned to the same study program for 20 days. The experimental group was given Pistachio Nut (25 g/day) every day before training. Participants gave fasting venous blood samples one day before and After the training period. Total antioxidant status, total oxidant status, oxidative stress index, 8-isoprostan, advanved protein oxidation, 8-Hidroksi-2-Deoksiguanozin parameteres were examined and data were analyzed by SPSS 23. As p<0,05 accepted statistically significant, we found Total antioxidant status, total oxidant status, oxidative stress index, 8-isoprostan, advanved protein oxidation status changes statistically significant, there was no effect on 8-Hidroksi-2-Deoksiguanozin levels. In this study, antioxidant properties of Pistachio Nut against antioxidant stress caused by intense soccer training and competitions prevented the damage that may occur in metabolism.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.subjectSportr_TR
dc.subjectSportsen_US
dc.titleDüzenli antrenman yapan genç futbolcularda antep fıstığı`nın (Pistacia vera) oksidatif hasara karşı koruyucu etkisi
dc.title.alternativeThe protective effect of pistachio nut (pistacia vera) against oxidative damage in young soccer players training regularly
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-14
dc.contributor.departmentFizyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSports
dc.subject.ytmSportsmen
dc.subject.ytmFootball
dc.subject.ytmFootball players
dc.subject.ytmTraining
dc.subject.ytmPistachio
dc.subject.ytmPistacia vera
dc.subject.ytmOxidative damage
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmOxidative stress
dc.identifier.yokid10198955
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid520081
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess