NaCI Stresi altında bırakılan buğday bitkilerinin protein profilleri
dc.contributor.advisor | Aksoy, Gürbüz | |
dc.contributor.author | Oymak, Seyit Ahmet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:45:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:45:23Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92908 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yüksek Lisans Tezi NaCl STRESİ ALTINDA BIRAKILAN BU?DAY BİTKİLERİNİN PROTEİN PROFİLLERİ Seyit Ahmet OYMAK Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 1995, Sayfa : 46 Bu araştırmada; BEZOSTAYA-I, GEREK-79 ve TOSUN- 144 buğday çeşitlerinin NaCl stresi altında (50-1000 mM) çimlenme yetenekleri, gelişmeleri, protein profilleri yönünden incelenmiştir. NaCl uygulamaları kumda iki şekilde yapılmıştır: Birincisinde; NaCl uygulamasına tohum ekimi aşamasında, ikincisinde ise fide devresinde başlanmıştır. 250 mM ve daha yüksek NaCl konsantrasyonları her üç çeşidin de çimlenmesini önlemiştir. Aynı zamanda bitki büyümesi de NaCl konsantrasyonunun artmasıyla engellenmiştir. En fazla bulunan 49-50 kD ve 16-17 kD protein bandları NaCl konsantrasyonunun artmasıyla azalmıştır. Diğer taraftan, 50 mM NaCl uygulamasında 24 saat sonra BEZOSTAYA fidelerinde büyük molekül ağırlıklı yeni bir protein bandı tesbit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Buğday, Tuzluluk, Protein | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Masters Thesis PROTEIN PROFILES OF WHEAT CULTIVARS UNDER NaCl - STRESS. Seyit Ahmet OYMAK Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 1995, Page:.46. Wheat cultivars, BEZOSTAYA-I, GEREK-79 and TOSUN- 144 were examined for their ability of germination growth and protein profiles under NaCl - stress (50-1000 mM). NaCl treatments were carried out in sand in two ways: First, NaCl treatment was started at the stage of sowing, and second, at the stage of seedlings. 250 mM and higher concentrations of NaCl inhibited germination of three cultivars. Plant growth was also retarded by increasing of NaCl concentration. The most dominant protein bands of 49-50 kD and 16-17 kD were decreased by increasing the NaCl concentration. On the other hand, in BEZOSTAYA seedlings, a new protein band which has high molecular weight was recorded after 24 hr in 50 mM NaCl application. KEY WORDS : Wheat, Salinity, Protein. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | NaCI Stresi altında bırakılan buğday bitkilerinin protein profilleri | |
dc.title.alternative | Protein profiles of wheat cultivars under NaCI stress | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.subject.ytm | Sodium chloride | |
dc.subject.ytm | Wheat | |
dc.identifier.yokid | 55465 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 55465 | |
dc.description.pages | 46 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |