Diyarbakır sulu koşullarında farklı ekim zamanlarının bazı makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve verim unsurlarına etkisi üzerinde bir araştırma
dc.contributor.advisor | Çölkesen, Mustafa | |
dc.contributor.author | Akinci, Cuma | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:44:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:44:20Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92878 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yüksek Lisans Tezi DİYARBAKIR SULU KOŞULLARINDA FARKLI EKİM ZAMANININ BAZI MAKARNALIK BU?DAY ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM UNSURLARINA ETKİSİ ÜZERİNDE BÎR ARAŞTIRMA Cuma AKINCI Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı 1996, Sayfa: 50 Bu araştırma, 1995/96 kış sezonunda Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlasında sulu koşullarda yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, 8 farklı ekim zamanının (3 ve 18 Ekim, 3 ve 20 Kasım, 4 ve 19 Aralık, 6 ve 20 Ocak) 2 makarnalık buğday çeşidinin (Diyarbakır 81 ve Fırat 93) verim ve verim komponentlerine olan etkisini incelemektir. Deneme, şansa bağlı bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada, farklı ekim zamanlan arasında verim ve verim komponentleri arasında Önemli farklılıklar bulunmuştur. Tane verimi 252,3- 442,0 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek tane verimi Diyarbakır 81 çeşidinin birinci ekim tarihinden (3 Ekim) elde edilmiştir. Geç ekimin, verim ve verimle ilgili tüm komponentlerinin azalmasına neden olduğu görülmüştür. ANAHTAR KELİMELER: Ekim Zamanı, Makarnalık Buğday, Verim, Verim Komponentleıi | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE EFFECT OF DIFFERENT SOWING DATES ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME DURUM WHEAT CULTIVARS UNDER IRRIGATED CONDITIONS OF DİYARBAKIR Cuma AKINCI Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops 1996, Page: 50 This study was conducted during the winter season of 1995/96 under irrigated conditions of the experimental area of Agriculture Faculty of Dicle University. Object of the study to evaluate yield and yield components of 2 cultivars of durum wheat (Diyarbakır 81 and Fırat 93) under 8 dates of sowing (Oct. 3 and 18, Nov. 3 and 20, Dec. 4 and 19, Jan. 6 and 20). The experiment was carried out in a randomized split plot design with three replications. In this study, there was significant differences in average grain yields and yield components among different planting dates. Grain yields changed between 252,3-442,0 kg/da. The highest grain yield, obtained from first sowing of Diyarbakır 81(3 Oct.). Grain yields and yield components progressively decreased with later sowing dates. KEY WORDS: Sowing Dates, Durum Wheats, Yield, Yield Components | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Diyarbakır sulu koşullarında farklı ekim zamanlarının bazı makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve verim unsurlarına etkisi üzerinde bir araştırma | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Durum wheat | |
dc.subject.ytm | Diyarbakır | |
dc.subject.ytm | Field crops | |
dc.subject.ytm | Sowing date | |
dc.identifier.yokid | 57916 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 57916 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |