Harran Ovası koşullarında soya fasulyesinde (Glycine max. l.) farklı azot dozlarının verim ve verim unsurlarına etkisi üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Gür, M. Atilla | |
dc.contributor.author | Güllüoğlu, Leyla | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:43:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:43:31Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92852 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yüksek Lisans Tezi HARRAN OVASI KOŞULLARINDA SOYA FASULYESİNDE (Glycine maxL.) FARKLI AZOT DOZLARININ VERİM ve VERİM UNSURLARINA ETKİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Leyla GÜLLÜOĞLU Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı 1997, Sayfa:3o Harran Ovasında ana ürün olarak 1 996 yılında 4 farklı azot (N) dozu (0-3- 6 ve 9kg/da) Mitchell ve A3 127 soya fasulyesi çeşitlerine uygulanarak verim ve verime ait bazı karekterler incelenmiştir. Deneme 3 tekerrürlü olarak bölünmüş parseller deneme desenine göre kurulmuştur. Ana parsellere gübre (N) dozları, alt parsellere çeşitler tesadüfi olarak yerleştirilmiştir. Araştırmada tohum verimi ile birlikte bitki boyu, yan dal sayısı, ilk bakla yüksekliği, bakla sayısı, 1000 tohum ağırlığı, dane verimi, yağ oranı, yağ verimi, protein oranı gibi özellikler incelenmiştir. Farklı azot dozlarına göre dane verimi 289.70 kg/da - 248.80 kg/da arasında değişim göstermiştir. En yüksek dane verimi 9 kg/da N uygulamasından alınırken (289.70 kg/da), en düşük dane verimi 0 kg/da N uygulamasından alınmıştır (248.80 kg/da). Denemede kullanılan çeşitlerin dane verimleri sırasıyla A3 127 çeşitinde 253.24 kg/da, Mitchell çeşitinde 278.33 kg/da olarak alınmıştır. Bu sonuçlara göre en yüksek verim Mitchell çeşitinden elde edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Soya Fasulyesi, Azot Dozu, Çeşit. | |
dc.description.abstract | II ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON THE EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN DOSES YIELD AND YIELD COMPONENT OF SOME SOYBEAN (Glycine max L.) CULTİVARS GROWING AS MAIN CROP IN HARRAN PLAIN CONDITIONS Leyla GÜLLÜO?LU Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops 1997, Page^O This research was carried out in order to determine the effects of four different nitrogen doses (0-3-6-9 kg/da) on yield and yield companents growing an a main crop of Soybean Mitchell and A3 127 in of Harran plain conditions in 1996. Three replications were used in split plot desing. Nitrogen doses were in the main plots whereas varieties were in subplots. In this study, plant height, number of branch, first pod height, number of pod, 1000 seed weight, pod yield per decar, oil rate, oil yield and protein rate were tested. With the application of 0-3-6 and 9 kg/da N to seed yields changed between from 248.80 kg/da to 289.70 kg/da. The highest seed yield was obtained on 9 kg/da N while the lowest yield was obtained from 0 kg/da N. The soybean cultivars of seed yields that A3 127 and Mitchell variety were determined respectively 259.24 kg/da and 278.33 kg/da. Highest mean seed yield was obtained from the Mitchell. KEY WORDS: Soybean, Nitrogen Doses, Cultivars | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Harran Ovası koşullarında soya fasulyesinde (Glycine max. l.) farklı azot dozlarının verim ve verim unsurlarına etkisi üzerine bir araştırma | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Nitrogen | |
dc.subject.ytm | Harran Plain | |
dc.subject.ytm | Yield | |
dc.subject.ytm | Soybean | |
dc.subject.ytm | Yield components | |
dc.identifier.yokid | 66202 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 66202 | |
dc.description.pages | 30 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |