Show simple item record

dc.contributor.advisorTesbi, M. Ali
dc.contributor.authorSeçgü, Şeyhmuz
dc.date.accessioned2020-12-04T16:42:50Z
dc.date.available2020-12-04T16:42:50Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2020-11-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92830
dc.description.abstractÖZET SİVEREK YÖRESİ BAĞ İŞLETMELERİNDE ÜZÜM ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Şeyhmus SEÇGÜ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı 1997, Sayf. 48 Bu araştırma Siverek ilçesinde bağcılık faaliyetlerinde bulunan ve örnekleme yöntemi ile seçilen 68 işletmede yapılmıştır. Seçilen bu işletmelerin sosyal ve ekonomik durumları ortaya konulmuştur. Araştırmada veriler anket yöntemiyle elde edilmiş ve değerlendirilmiştir. işletmelerde ortalama nüfus 7.76 kişi olarak bulunmuştur. Gayrisaf Hasıla, 1-5 dekar genişlik grubundaki işletmelerde 272.938.148 TL ile en yüksek düzeyde bulunurken, 0-1 dekar genişlik grubundaki işletmelerde 137.255.595 TL, 5 ve daha büyük genişlik grubundaki işletmelerde 77.120.000 TL ve işletme ortalaması 188.679.853 TL olarak bulunmuştur. Saf hasıla, 1-5 dekar genişlik grubundaki işletmelerde 225.478.125 TL ile en yüksek, 5 ve daha büyük genişlik grupundaki işletmeler 21.132.380 TL ile en düşük düzeyde bulunmuştur.İşletmelerin brüt kân ise birinci grup (0-1'da) işletmelerde 124.704.037 TL, ikinci grup (1-5'da) işletmelerde 258.865.901 TL, üçüncü grup (5- +'da) işletmelerde 59.212.380 TL ve işletmelerin ortalaması 170.100.762 TL bulunmuştur. Bir dekara düşen brüt kâr ise işletmeler ortalaması 104.356.296 TL'dir. Mali rantabilite, 1-5 dekar genişlik grubundaki işletmeler 7,00 iken, 5 ve daha büyük genişlik grubundaki işletmeler 0,01 olmaktadır. Bu değer 0-1 dekar genişlik grubundaki işletmeler 5,00 ve işletme ortalamasında 6,00 olarak bulunmuştur. Ekonomik rantabilite, 0-1 dekar genişlik grubundaki işletmelerde 4,65 iken, 1 - 5 dekar genişlik grubundaki işletmelerde 6,42 olmaktadır. Bu değer 5 ve daha büyük büyük genişlikteki işletmelerde 0,01 ve işletme ortalaması 0,15 olarak bulunmuştur.
dc.description.abstractII SUMMARY A RESEARCH BASED ON THE ECONOMIC ANALYSIS OF THE PRODUCTION IN THE VINEYORD FARM IN SİVEREK ŞeyhmusSEÇGÜ University of Harran Graduate School of Natural and Sciences Department of Agricultural Economics 1997, Page. 48 This research was done in 68 selected vineyard farm which produces the grapes in Siverek. The social and economic positions of the selected farms were examined. The datas in this research were obtained by inguiry method. The average of population was found as 7.76 person per farm. Gross product for the farm groups was 272.938.148 TL in 1-5 dec. 137.255.595 TL in 0-1 dec. 77.120.000 TL in 5 - plus dec, in the farms respectively and the average gross profit was found as 188.679.853 TL per farm. The highest and lowest valves were obtained conpared to the gross profit, 225.475.125 TL in 1-5 dec. 21.132.380 TL in 5 - plus dec. The gross profit of the farms was 124.704.037 TL for first group (0-1 dec.), 258.865.901 TL for second group (1-5 dec), 59.212.380 TL for thtrt group (5-plusdec.) and 170.100.762 TL found as an averaga gross profit. The average gross profit of the farms was found as 104.356.296 TL per dec. The highest finance rantability of the farm for 1-5 dec was 7,00 and the lowest finance rantability for the 5 - plus dec was found as 0,01, the finance rantability of the farm in 0 - 1 dec was found as 5,00 and the average was abtained as 6,00. The economic rantabilite of the farm for 0-1 dec was 4,65 and economic rantabilite for the 1 - 5 dec was found 6,42, the economic of the farm in 5 - plus dec was found as 0,01 and the average was abtained as 0,15.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSiverek yöresi bağ işletmelerinde üzüm üretiminin ekonomik analizi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA Research based on the economic analysis on the production in the vineyor farm in Siverek
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-11
dc.contributor.departmentTarım Ekonomisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmViticulture
dc.subject.ytmEconomic analysis
dc.subject.ytmGrape
dc.subject.ytmŞanlıurfa-Siverek
dc.identifier.yokid66190
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid66190
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess