dc.contributor.advisor | Kanat, Rahmi | |
dc.contributor.author | Avci, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:42:17Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:42:17Z | |
dc.date.submitted | 1998 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92812 | |
dc.description.abstract | ÖZET Doktora Tezi BROİLER RAS YONLARINA FARKLI ORANLARDA KATILAN MUAMELELİ BURÇAĞIN (VICIÂ ERVILIA) CANLI AĞIRLIK, YEM TÜKETİMİ, YEMDEN YARARLANMA, ve KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Mehmet AVCI Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı 1998, Sayfa: 91 Bu araştırma, broiler piliç rasyonlanna % 4, 7, 10 seviyeli ham, ıslatılmış, haşlanmış ve kavrulmuş burçağın (Vicia ervilla) broiler verim performansı ve karkas özelliklerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 390 adet günlük broiler civciv kullanılmış, her birinde 30 civcivden müteşekkil 1 kontrol, 1 ham (işlenmemiş burçak), 3 muamele (ıslatma, haşlama, kavurma) ile gerçekleştirilen denemede, her muamele 3 seviyede (% 4, 7, 10) uygulanmıştır. Muamele grupları 3 kez replike edilmiştir. Deneme 2. haftada başlatılmıştır. Denemenin ilk iki haftasında broiler başlangıç rasyonu (% 22 ham protein ve 3100 kcal/kg ME) kullanılmış, daha sonra deneme rasyonlarıyla yemleme ye devam edilmiş ve deneme 6. haftanın sonunda bitirilmiştir. Denemede, canlı ağırlık ve canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yemden yarar lanma muameleli burçaktan etkilenmiş; katılım oranı arttıkça, performansta gerileme gözlenmiştir. Kontrol grubu piliçler, yüksek canlı ağırlıkla sonuçlanmış, bunu ham, haşlama ve ıslatma grubu izlemiştir (sırasıyla 1349.46, 1283.16, 1250.40, 1248.00,1231.09 g). Genel olarak % 4 seviyeli burçak gruplarının performans sonuçlan, diğer seviyelerinkinden yüksek bulunmuştur. Yem tüketimi ve yemden yararlanma açısın dan muameleler arasında farklılık saptanmamışsa da, muamelelerin genel olarak kontrol grubuyla benzer sonuçlanması, muamele edilen burçağın % 4 ve 7 seviyesin de kullanılabileceğini göstermektedir. Özellikle, ıslatılmış ve ham burçağın broiler rasyonlarında performansın gelişimine etkisi, diğerlerine göre daha olumlu olmuştur. Rasyonlara doğrudan ve değişik işlemlere tabi tutularak katılan burçağın piliç lerin sağlığı üzerine kötü bir etkisi saptanmamıştır. ANAHTAR KELİMELER: Broiler, Performans, Burçak Ham, Islatma, Haşlama, Kavurma, Karkas | |
dc.description.abstract | ABSTRACT f Ph.D. Thesis THE EFFECT ON THE LIVE WEIGHT, FEED CONSUMPTION, FEED CON- VERSION,CARCASS TRAITS OF WILD VETCH SEED (VICIA ERVILIA)WlTYi TREATMENT IN BROILER CHICKENS By Mehmet AVCI Harran University Applied Graduate High School Animal Science Department 1998 Page: 91 This study were carried out to determine the effects on the broiler performance and carcass parts and organ weights of the raw, soaking, boiled and roasting wild vetch seed (Vicia ervüia L. Wild) containing 4 %, 7 % and 10 % level of diet. In the experiment with total 390 broiler chicks, 5 group each one with 30 chick (Control, raw-non-processing, soaking, boiled and roasting) were used and wild vetch seed (Vicia ervilia L. Wild) used at the rate of 4 %, 7 % and 10 % of diet. Every treatment were replicated 3 times, experiment, were iniated in 2nd week, and were used the diets containing 22 % crude protein and 3000 kcal/kg metabolic energy and the experiment had lasted at the end of 6th weeks. In the study, live weight, live weight gain, feed consumption and feed conversion were affected by the processing wild vetch seed (Vicia ervilia L. Wild), as level rised, a decrease in the performance were observed. Broiler chickens of control group, have resulted the best live weight, after these have followed their performance of the raw, soaking and boiled groups (respectively 1349.46, 1283.16, 1248.00,1250.40, 1231.09 g). Generally, results of performance the groups of level 4 % was better than their groups (i.e. 7 % and 10 % level). However, treatments partly have effect the feed conversion and feed consumption, in feed consumption the groups of trial have decreased with respect to control groups, but there was similar in feed conversion between control, soaking, boiled groups. At conclusion, it could put forward that generally have no use levels of 7 % and 10 %, but wild vetch seed (Vida ervilia L. Wild) of soaking, boiled and raw have positively a effect on the broiler performance. The processing wild vetch seed (Vicia ervilia L. Wild) have no deleterious on the broiler health. Key words: Broiler, Performance, Wild vetch seed, Raw, Soaking, Boiled, Roasting, carcass traits | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Broiler rasyonlarına farklı oranlarda katılan muameleli burçağın (Vicia ervilia) canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma ve karkas özelliklerine etkisi | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Broiler rations | |
dc.subject.ytm | Zootechnics | |
dc.subject.ytm | Live weight | |
dc.subject.ytm | Feed consumption | |
dc.subject.ytm | Bitter vetch | |
dc.subject.ytm | Carcass characteristics | |
dc.identifier.yokid | 77782 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 77782 | |
dc.description.pages | 91 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |