Show simple item record

dc.contributor.advisorKanat, Rahmi
dc.contributor.authorAvci, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-04T16:42:17Z
dc.date.available2020-12-04T16:42:17Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92812
dc.description.abstractÖZET Doktora Tezi BROİLER RAS YONLARINA FARKLI ORANLARDA KATILAN MUAMELELİ BURÇAĞIN (VICIÂ ERVILIA) CANLI AĞIRLIK, YEM TÜKETİMİ, YEMDEN YARARLANMA, ve KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Mehmet AVCI Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Ana Bilim Dalı 1998, Sayfa: 91 Bu araştırma, broiler piliç rasyonlanna % 4, 7, 10 seviyeli ham, ıslatılmış, haşlanmış ve kavrulmuş burçağın (Vicia ervilla) broiler verim performansı ve karkas özelliklerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada toplam 390 adet günlük broiler civciv kullanılmış, her birinde 30 civcivden müteşekkil 1 kontrol, 1 ham (işlenmemiş burçak), 3 muamele (ıslatma, haşlama, kavurma) ile gerçekleştirilen denemede, her muamele 3 seviyede (% 4, 7, 10) uygulanmıştır. Muamele grupları 3 kez replike edilmiştir. Deneme 2. haftada başlatılmıştır. Denemenin ilk iki haftasında broiler başlangıç rasyonu (% 22 ham protein ve 3100 kcal/kg ME) kullanılmış, daha sonra deneme rasyonlarıyla yemleme ye devam edilmiş ve deneme 6. haftanın sonunda bitirilmiştir. Denemede, canlı ağırlık ve canlı ağırlık kazancı, yem tüketimi, yemden yarar lanma muameleli burçaktan etkilenmiş; katılım oranı arttıkça, performansta gerileme gözlenmiştir. Kontrol grubu piliçler, yüksek canlı ağırlıkla sonuçlanmış, bunu ham, haşlama ve ıslatma grubu izlemiştir (sırasıyla 1349.46, 1283.16, 1250.40, 1248.00,1231.09 g). Genel olarak % 4 seviyeli burçak gruplarının performans sonuçlan, diğer seviyelerinkinden yüksek bulunmuştur. Yem tüketimi ve yemden yararlanma açısın dan muameleler arasında farklılık saptanmamışsa da, muamelelerin genel olarak kontrol grubuyla benzer sonuçlanması, muamele edilen burçağın % 4 ve 7 seviyesin de kullanılabileceğini göstermektedir. Özellikle, ıslatılmış ve ham burçağın broiler rasyonlarında performansın gelişimine etkisi, diğerlerine göre daha olumlu olmuştur. Rasyonlara doğrudan ve değişik işlemlere tabi tutularak katılan burçağın piliç lerin sağlığı üzerine kötü bir etkisi saptanmamıştır. ANAHTAR KELİMELER: Broiler, Performans, Burçak Ham, Islatma, Haşlama, Kavurma, Karkas
dc.description.abstractABSTRACT f Ph.D. Thesis THE EFFECT ON THE LIVE WEIGHT, FEED CONSUMPTION, FEED CON- VERSION,CARCASS TRAITS OF WILD VETCH SEED (VICIA ERVILIA)WlTYi TREATMENT IN BROILER CHICKENS By Mehmet AVCI Harran University Applied Graduate High School Animal Science Department 1998 Page: 91 This study were carried out to determine the effects on the broiler performance and carcass parts and organ weights of the raw, soaking, boiled and roasting wild vetch seed (Vicia ervüia L. Wild) containing 4 %, 7 % and 10 % level of diet. In the experiment with total 390 broiler chicks, 5 group each one with 30 chick (Control, raw-non-processing, soaking, boiled and roasting) were used and wild vetch seed (Vicia ervilia L. Wild) used at the rate of 4 %, 7 % and 10 % of diet. Every treatment were replicated 3 times, experiment, were iniated in 2nd week, and were used the diets containing 22 % crude protein and 3000 kcal/kg metabolic energy and the experiment had lasted at the end of 6th weeks. In the study, live weight, live weight gain, feed consumption and feed conversion were affected by the processing wild vetch seed (Vicia ervilia L. Wild), as level rised, a decrease in the performance were observed. Broiler chickens of control group, have resulted the best live weight, after these have followed their performance of the raw, soaking and boiled groups (respectively 1349.46, 1283.16, 1248.00,1250.40, 1231.09 g). Generally, results of performance the groups of level 4 % was better than their groups (i.e. 7 % and 10 % level). However, treatments partly have effect the feed conversion and feed consumption, in feed consumption the groups of trial have decreased with respect to control groups, but there was similar in feed conversion between control, soaking, boiled groups. At conclusion, it could put forward that generally have no use levels of 7 % and 10 %, but wild vetch seed (Vida ervilia L. Wild) of soaking, boiled and raw have positively a effect on the broiler performance. The processing wild vetch seed (Vicia ervilia L. Wild) have no deleterious on the broiler health. Key words: Broiler, Performance, Wild vetch seed, Raw, Soaking, Boiled, Roasting, carcass traitsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBroiler rasyonlarına farklı oranlarda katılan muameleli burçağın (Vicia ervilia) canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma ve karkas özelliklerine etkisi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBroiler rations
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmLive weight
dc.subject.ytmFeed consumption
dc.subject.ytmBitter vetch
dc.subject.ytmCarcass characteristics
dc.identifier.yokid77782
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid77782
dc.description.pages91
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess