Show simple item record

dc.contributor.advisorÜnsal, Ahmet Sabri
dc.contributor.authorHayoğlu, Gülseren
dc.date.accessioned2020-12-04T16:40:57Z
dc.date.available2020-12-04T16:40:57Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92769
dc.description.abstractoz Yüksek Lisans Tezi ÇUKUROVA BÖLGESİ KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN MARATHON VE SULTAN ÇEŞİDİ BROKKOLİLERİN KONSERVEYE İŞLEMEYE UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA GULSEREN HAYOGLU Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı 1999, Sayfa : 38 Marathon ve sultan çeşidi brokkolilerin konserve yapımına uygunluklarının araştırıldığı bu çalışmada, farklı haşlama sıvılarının ve depolama süresinin brokkoli konserveleri üzerine etkisi araştırılmıştır. Brokkolilerin haşlanmasında % 0.1 sitrik asit, % 1.7 tuz ve % 0.1 sitrik asit + % 1.7 tuz içeren üç farklı haşlama sıvısı kullanılmıştır. Dolgu sıvısı olarak % 0.1 sitrik asit ve % 1.7 tuz kullanılan brokkoli konserveleri 116 °C'de 25 dakika sterilize edilmiştir. Konserveler oda sıcaklığında 9 ay depolanarak üçer ay ara ile fiziksel, kimyasal ve duyusal analizlere tabi tutulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Brokkoli, Konserve, Sultan, MarathonYapılan değerlendirmeler sonucunda haşlama sıvıları arasındaki farkın son ürün üzerinde önemli etkisinin olmadığı görülürken, sterilizasyonda uygulanan ısıl işleme bağlı olarak brokkolilerin dokusunda yumuşama olduğu belirlenmiştir. Depolama süresince süzme ağırlık, net ağırlık, süzme ağırlığının net ağırlığa oranı, tepe boşluğu ve dolum oranı değerlerinde fazla bir değişim görülmemiştir. Depolama süresince askorbik asit oranında azalma olmuştur. Duyusal değerlendirme sonucunda ürünün beğeni kazandığı saptanmıştır.
dc.description.abstractABSTRACT Master Thesis A STUDY ON DETERMINATION OF SUITABILITY OF THE MARATHON AND SULTAN BROCCOLI VARIETIES GROWN UNDER ÇUKUROVA PLAINS CONDITIONS TO CONSERVATION GULSEREN HAYOGLU Harran University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Science and Technology 1999, Page : 38 In the present study, the suitability of marathon and sultan broccoli varieties to the canning was investigated. The effects of different cooking liquids and storage condition on the properties of conserved broccoli were also studied. The broccolies were boiled in cooking liquid including 0.1 % citric acid, 1.7 % salt and 0.1 citric acid + 1.7 % salt. As filling liquid, the brine including 0.1 % citric acid and 1.7 % salt was used. The glass jars were autoclaved at 116°C for 25 minutes. The conserved broccolies were stored at room temperature for 9 months, and taken into analyses with 3 months increments. KEY WORDS : Broccoli, Canning, Sultan, MarathonAccording to the results obtained it was concluded that: While different cooking liquids did not affect the properties of the final product, sterilization caused the formation of a soft body in broccoli, throughout storage; the values of drained weight, net weight, ratio of drained weight to net weight, top space of jars and rate of filling did not change significantly, with the advance of storage period, the ascorbic acid content decreased, according to organoleptic evaluations, both varieties were preferred by panelists and, a soft body in broccoli was criticized by assessors,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleÇukurova bölgesi koşullarında yetiştirilen marathon ve sultan çeşidi brokkolilerin konserveye işlemeye uygunluğunun belirlenmesi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA Study on determination of suitability of the marathon and sultan broccoli varieties grown under Çukurova plains conditions to conservation
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBroccoli
dc.subject.ytmScalding
dc.subject.ytmStorage
dc.subject.ytmCanned
dc.subject.ytmÇukurova region
dc.identifier.yokid93685
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid93685
dc.description.pages38
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess