Mardin ili Çayırpınar Köyü, doğal meralarının ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Polat, Tahir | |
dc.contributor.author | İpek Gergin, Mehmet Sabih | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:40:11Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:40:11Z | |
dc.date.submitted | 2001 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92744 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yüksek Lisans Tezi MARDİN İLİ ÇAYTRPINAR KÖYÜ, DOĞAL MERALARININ OT VERİMİ, KALİTESİ VE BOTANİK KOMPOZİSYONU ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA M. Sabih İPEK (GERGİN) Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı 2001, Sayfa: 42 Denizden yüksekliği 820-840 m arasında olan ve kurak bir iklimin etkisi altında bulunan Mardin ili Merkeze bağlı Çayırpınar köyünde 2001 yılı içerisinde yürütülen bu çalışmada korunan ve otlatılan mera alanları üzerinde çalışılmıştır. Korunan alanda kuru ot verimi 335.27 kg/da, otlatılan alanda 58.31 kg/da olarak hesaplanmıştır. Bitki türlerinin kompozisyon değerleri açısından korumdan alanın dominant bitki gurubunu buğdaygillerin, otlatılan alanın ise dominant bitki gurubunu buğdaygiller ve diğergillerin oluşturduğu gözlenmiştir. Otlatılan alanda, taş kaya ve toprak oranlarının daha fazla yer tutması mer'aların kapasitesinin üstünde hayvanlar tarafından otlatıldığını ve erozyon etkisi altında okluğunu ortaya koymaktadır. Korunan mer'ada hayvan başına düşen alan 1 da iken, otlatılan alanda bu değerin 5.76 da'a yükseldiği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Mera, Kuru ot verimi, Botanik Kompozisyon. III | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Master Thesis A RESERARCH ON THE FORAGE YIELDS, THE QUALITY AND BOTANY COMPOSITION OF NATURAL PASTURE AT ÇAYIRPINAR VILLAGE OF CENTER DISTRICT, IN MARDİN PROVIENCE M. Sabih İPEK (GERGİN) Harran University Qraduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops 2001, Page; 42 This research conducted that were protected and grazed range areas of Çayırpmar village of in Mardin provience. Dry forage yield was 335.27 kg/da in the protected area and 58.3 1 kg/da in the grazed area. As a dominant plant group, grasses were observed in the protected area and other small plants in the grazed area from the point of view of values of grases and plant type composition. It defines that the grazed area are on the influence of erosion and being occupied a larger place by the rate of stones, rocks and been soils. The area per animal was 1 da. in the protected area but this volume increase to 5.76 da. in the grazed area. Key Words: Range, Dry Forage Yield, Botany Composition IV tJC | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Mardin ili Çayırpınar Köyü, doğal meralarının ot verimi, kalitesi ve botanik kompozisyonu üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | A research on the forage yields, the quality and botany composition of natural pasture at Çayırpınar Village of center district, in Mardin province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Grass yield | |
dc.subject.ytm | Botany | |
dc.subject.ytm | Pasture | |
dc.subject.ytm | Quality | |
dc.subject.ytm | Mardin-Çayırpınar village | |
dc.identifier.yokid | 120126 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 114156 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |