Metiyonince yetersiz yemlemenin tavuklarda abdominal yağlanmaya karşı indirekt seleksiyon kriteri olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Şengül, Turgay | |
dc.contributor.author | Kiraz, Selahattin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:39:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:39:13Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92713 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yüksek Lisans Tezi METİYONİNCE YETERSİZ YEMLEMENİN TAVUKLARDA ABDOMINAL YAĞLANMAYA KARŞI İNDİREKT SELEKSİYON KRİTERİ OLARAK KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Selahattin KİRAZ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı 2002, 43 sayfa Bu araştırmada metiyonince yetersiz yemlemenin tavuklarda abdominal yağlanmaya karşı indirekt bir seleksiyon kriteri olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışmada 35 günlük yaşta 66 adet etlik piliç kullanılmıştır. Tüm piliçler kontrol (n=13) ve muamele grubu (n=53) olarak ikiye ayrılmış ve bireysel bölmelere konulmuştur. Çalışmada iki farklı yem kullanılmıştır. Birinci yem normal yem (NY) olup metiyonin düzeyi % 0.55, ikinci yem ise metiyonince yetersiz yem (MY) olup, metiyonin düzeyi % 0.25'dir. Kontrol grubuna sürekli olarak (19 gün) normal yem verilmiştir. Muamele grubuna ise 15 gün normal yem, 4 gün metiyonince yetersiz yem verilmiştir. Canlı ağırlık ve yem tanımları günlük olarak yapılmıştır. Muamele grubundan metiyonince yetersiz yemleme periyotlarındaki bireysel yem düşmeleri dikkate alınarak teorik olarak yüksek grup (YG) ve düşük grup (DG) olmak üzere İM grup oluşturulmuştur. Bu gruplarda %yem düşme değerleri (% YD) sırasıyla 29.41±1.97 ve -1.34±1.67, % abdominal yağ düzeyleri (% AY) 1.62±0.10 ve 1.73i0.17, yemden yararlanma oranları 3.1Ü0.11 ve 3.37i0.24 olarak bulunmuştur. Abdominal yağlanma (%AY) ile yem alımındaki düşmeler (%YD) arasında, yüksek grupta (r = -0.448; P=0.194) ve düşük grupta (r = -0.430; P=0.215) orta düzeyde negatif korelayon bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Tavuk, Metiyonin yetersizliği, Yem alımı, Abdominal yağ, İndirekt seleksiyon | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON FEEDING CHICKENS TO METHIONINE DEFICIENT DIET AS AN INDHtECT SELECTION CRITERIA AGAINST ABDOMINAL FAT Selahattin KİRAZ Harran University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Animal Science 2002, 43 page The main objective of this research was to investigate if a methionine deficient diet could be used as an indirect selection criteria against abdominal fet in broiler. In this study sixty-six male broiler, 35 days old were used. They were divided one control (n=13) and one treatment (n=53) group and all chickens were housed in individual pens. During the experiment, normal and methionine deficient diet contained 0.55% and 0.25% methionine respectively. Control group fed normal diet for 19 days. Treatment group fed methionine deficient diet for 4 and normal diet for 15 days. Body weight and feed intake were recorded daily. High (YG) and low (DG) group were theoretically created acording to the rates of decreased individual feed intake. Decreases in feed intake of high and low group were 29.41±1.97 and -1.34±1.67 respectively. Abdominal fat in high and low groups were 1.62±0.10 and 1.73±0.17 respectively. Feed conversion rate of in high and low groups were 3.1 1±0.1 1 and 3.37±0.24 respectively. There was negative correlations between the % of decreased in feed intake and abdominal fat, -0.448 in high group and -0.430 in low group. KEY WORDS: Chicken, Methionine deficiency, Feed intake, Abdominal fat, Indirect selection | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Metiyonince yetersiz yemlemenin tavuklarda abdominal yağlanmaya karşı indirekt seleksiyon kriteri olarak kullanılabilirliğinin araştırılması | |
dc.title.alternative | A Study on feeding chickens to methionine deficient diet as an indirect selection criteria against abdominal fat | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Abdominal fat | |
dc.subject.ytm | Methionine | |
dc.subject.ytm | Feeding | |
dc.subject.ytm | Chickens | |
dc.identifier.yokid | 128551 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 121222 | |
dc.description.pages | 43 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |