Üre ve kireç ile muamele edilmiş samanların ham besin madde içerikleri ve in vitro kuru madde sindirilebilirliklerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Can, Abdullah | |
dc.contributor.author | Tüfenk, Şahin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:38:14Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:38:14Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92684 | |
dc.description.abstract | Üre Ve Kireç İle Muamele Edilmiş Samanların Ham Besin Madde İçerikleri Ve İn Vitro Kuru Madde Sindirilebilirliklerinin Belirlenmesi Şahin TÜFENK Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Abdullah CAN ÖZET Bu çalışma, buğday ve mercimek samanının değişik oranlarda kireç ve üre ile muamele edilmesinin samanın ham besin madde içerikleri ile in vitro kuru madde sindirimi ve in sitü kuru madde yıkılımı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemede kullanılan samanların muamelesinde 3 üre (%0, 2 ve 4) ve üç kireç (0,2.5 ve 5) kombinasyonu kullanılmıştır. Her muamele için gerekli olan üre ve kireç miktarı samanın nem düzeyini %60'a çıkaracak kadar su içerinde çözdürüldükten sonra samanla karıştırılarak samanlar cam kavanozlar içerisinde inkübe edilmiştir. Üre ve kireç seviyesindeki artış her iki samanda da sırasıyla ham kül ve ham protein seviyesini artırmıştır (P >0.05). Ure ve kireç muamelesi buğday samanının in vitro kuru madde sindirimi ve in situ kuru madde yıkımını artırırken (P O.05), benzer etki mercimek samanında gözlenmemiştir (P >0.05). ANAHTAR KELİMELER: üre, kireç, saman, in vitro sindirim 40 | |
dc.description.abstract | Determining Effect of Urea and Lime Treatment on Nutrient Content and In vitro Digestibility of Straws Şahin TÜFENK Harran University Graduate School of Naturel and Applied Science Department of Animal Science Advisor: Assistant Professor Dr. Abdullah CAN SUMMARY This study was carried out to determine effect of the urea and lime treatment on nutrient content and digestibility of wheat and lentil straws. Treatments included three level of urea (0, 2, and 4% DM basis) and three levels of lime (0, 2.5, and 5% DM basis). Urea and lime amount needed for each treatment dissolved in water to keep moisture level at 60%. Solution mixed with straws and then ensiled in jars. Increasing level of lime and urea increased ash and crude protein level of treated straws respectively (P <0.05). While urea and lime treatment improved in vitro dry matter digestibility and in situ dry matter degradability of wheat straw, similar effect was not observed in lentil straw (P <0.05). As a result, combination of 2% urea and 5% lime is effective enough for wheat straw treatment. KEY WORDS: Urea, lime, straw, In vitro digestibility 41 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Üre ve kireç ile muamele edilmiş samanların ham besin madde içerikleri ve in vitro kuru madde sindirilebilirliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determining effect of urea and lime treatment on nutrient content and in vitro digestibility of straws | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Zootechnics | |
dc.subject.ytm | Straw | |
dc.subject.ytm | Urea | |
dc.subject.ytm | Lime | |
dc.subject.ytm | In vitro | |
dc.subject.ytm | Digestion | |
dc.subject.ytm | Dry matters | |
dc.identifier.yokid | 134558 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 131164 | |
dc.description.pages | 41 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |