Harran ovası koşullarında farklı sıra arası us mesafelerinin küçük çayır düğmesinde (Poterium sanguisorba L.) ot verimi ve bazı verim unsurlarına etkisi üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Polat, Tahir | |
dc.contributor.author | Kutluoğlu, Eda | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:37:48Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:37:48Z | |
dc.date.submitted | 2004 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92670 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu araştırmada, Harran Ovası koşullarında farklı sıra arası mesafelerinin küçük çayır düğmesinde ( Poterium sanguisorba L.) ot verimi ve bazı verim unsurlarına etkilerini incelemek amacıyla Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve uygulama alanında yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Denemede beş farklı sıra arası (20, 30, 40, 50 ve 60 cm) ve bir çeşitle denenmiştir. Dört biçim alınmıştır. Araştırmadan alınan örneklerde bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, sap oram, yaprak oram ve ham protein oram özellikleri analiz edilmiştir.İncelenen özellikler itibariyle şu sonuçlar alınmıştır. Bitki Boyu: Küçük çayır düğmesinin bitki boyu bakımından elde edilen ortalama değerlere bakıldığında, en yüksek bitki boyu 28.03 cm ile 60 cm sıra aralığında ve IV. biçimde elde edildiği en düşük bitki boyu ise 21.03 cm ile 20 cm sıra aralığı ve III. biçimden elde edildiği saptanmıştır. Yeşil Ot Verimi: En yüksek yeşil ot verimi 1549.96 kg/da ile 20 cm sıra aralığında ve IV. biçimden elde edildiği, en düşük yeşil ot verimi ise 547.96 kg/da ile 60 cm sıra aralığı ve I. biçimden elde edildiği saptanmıştır. Kuru Ot Verimi: Küçük çayır düğmesinin kuru ot verimi bakımından elde edilen ortalama değerlere bakıldığında, en yüksek kuru ot veriminin 368.86 kg/da ile 20 cm sıra aralığında ve IV. biçimde elde edildiği en düşük kuru ot verimi ise 82.19 kg/da ile 60 cm sıra aralığı ve I. biçimden elde edildiği saptanmıştır. Sap Oram: Küçük çayır düğmesinin sap oram bakımından elde edilen ortalama değerlere bakıldığında, en yüksek sap oram 36.42 (%) ile 60 cm sıra aralığında ve I. biçimde elde edildiği, en düşük sap oram ise 19.57 (%) ile 50 cm sıra aralığı ve IV. biçimden elde edildiği saptanmıştır. 37Yaprak Oranı: Küçük çayır düğmesinin yaprak oranı bakımından elde edilen ortalama değerlere bakıldığında, en yüksek yaprak oram 80.42 (%) ile 50 cm sıra aralığında ve IV. biçimde elde edildiği, en düşük yaprak oram ise 63.57 (%) ile 60 cm sıra aralığı ve I. biçimden elde edildiği saptanmıştır. Ham Protein Oranı: Küçük çayır düğmesinin protein oram bakımından elde edilen ortalama değerlere bakıldığında, en yüksek protein oram 15.62 (%) ile 50 cm sıra aralığında ve IV. biçimde elde edildiği, en düşük protein oram ise 12.49 (%) ile 60 cm sıra aralığı ve I. biçimden elde edildiği saptanmıştır. 38 | |
dc.description.abstract | SUMMARY This research was carried out in experiment field of Agricultural Faculty of Harran Universty growing season at irrgated conditions. The objective of this study was to determine herbage and dry yield and some agricultural characters one Poterium sanguisorba cultivar grown at different row levels. In this study we used one cultivar (Altinova) and five row levels (20, 30, 40, 50 and 60 cm). Cultivar (Altinova) will be taken four cutting. According to our results: Plant Heigt: The highest values were found in 60 cm (28.03 cm) row level and IV cutting, and the lowest values were obtained in 60 cm (21.03 cm ) row level and III. cutting, respectively. Green yield: The highest values were found in 20 cm (1549.96 kg/da) row level and IV cutting, and the lowest values were obtained in 60 cm (547.96 kg/da) row level and I. cutting, respectively. Hay Yield: The highest values were found in 20 cm (368.86 kg/da) row level and IV cutting, and the lowest values were obtained in 60 cm (82.19 kg/da) row level and I. cutting, respectively. Stem Rate: The highest values were found in 60 cm (% 36.42) row level and I. cutting, and the lowest values were obtained in 50 cm (% 19.57 ) row level and IV. cutting, respectively. Leaf Rate: The highest values were found in 50 cm (% 80.42) row level and IV. cutting, and the lowest values were obtained in 60 cm (% 63.57 ) row level and I. cutting, respectively. Crude Protein Ratio: The highest values were found in 50 cm (% 15.62) row level and IV. cutting, and the lowest values were obtained in 60 cm (% 12.49) row level and I. cutting, respectively. 39 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Harran ovası koşullarında farklı sıra arası us mesafelerinin küçük çayır düğmesinde (Poterium sanguisorba L.) ot verimi ve bazı verim unsurlarına etkisi üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | A study effect of different planting space on the green yield and yield components of burnet (Poterium sanguisorba L.) under the Harran plain conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 192606 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 170393 | |
dc.description.pages | 43 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |