Show simple item record

dc.contributor.advisorGürsöz, Sadettin
dc.contributor.authorAkaalp, Hicran
dc.date.accessioned2020-12-04T16:32:14Z
dc.date.available2020-12-04T16:32:14Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92504
dc.description.abstractBu çalışma 2006 yılında yapılmış olup Mardin ili bağ yetiştiriciliğinin analiziniiçermektedir. Çalışma Mardin iline bağlı 7 ilçe ve köylerinde gerçekleşmiştir.Çalışma merkez dahil olmak üzere, Dargeçit, Ömerli, Savur, Midyat, Yeşilli,Mazıdağı, Derik ilçe ve bunlara bağlı köylerde yapılmıştır. Çalışmaya 100 yetiştiricive bağları konu edilmiştir.Yetiştiricilere, bağ yetiştiriciliği ile ilgili tüm kültürel işlemleri kapsayan sorulardanoluşan anket uygulanmıştır. Bunların başında bahçe tesisi, çeşit seçimi, sulama,budama, gübreleme, toprak işleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ile derim vesonrasına ilişkin tüketim, değerlendirme, pazarlama konuları gelmektedir. Araştırmabulgularından elde edilen sonuçlara göre Mardin ilinde bağ yetiştiriciliğinigeleneksel usullere göre yapıldığı anlaşılmıştır. Çoğunlukla alınan fidanlar aşısızolup, anaç kullanımı hakkında gerekli bilgiye sahip olmadıkları gözlemlenmiştir.Bununla birlikte üzümün kendileri için ekonomik değer haline geldiğini gören bazıyetiştiricilerin, yetiştiricilikte günün koşullarına uyum sağlamada önemli adımlarattıkları görülmüştür. Bölge ekolojik koşullarına uygun olabilecek standart çeşitlerinyetiştiricilikte yer yer kullanıldığı; yaşlanan bağların değiştirilmesinde ya da yenibağlar kurulurken bu çeşitlere yer verilmesi iyi yönde gelişme olarak görülmektedir.Bölgedeki yetiştiricilikte kullanılan uygulamalara koşut olarak omca başına ve birimalanda verimin düşük olduğu gözlenmiştir. Bunun düşüşün üreticilerin yeterli bilgiyesahip olmadıkları için üretim sırasında ve üretim sonrasında meydana gelenkayıplarla baş edemediklerinden kaynaklandığı anlaşılmaktadır.Modern yetiştiriciliğin uygulanabilmesi için; ilk adımda aşılı, ismine doğru,bitkisel özellikleri ve meyve özellikleri bilinen, iç ve dış pazarda alıcı bulabilecekçeşitlerle bahçeler kurulması gerekmektedir. Öte yandan Bahçe tesisinden sonraverim ve kaliteyi doğrudan etkileyen kültürel uygulamalar mutlaka Tarımteşkilatlarından bilgi alınarak yapılmalıdır. Ürünün değerlendirilmesi konusundaüreticiler örgütlenmesi bölge idarecileri tarafından teşvik desteklenmelidir. Buşekilde üzüm yetiştiriciliğinde daha iyi duruma gelmek ve dış satımda söz sahibiolmak olanaklıdır.
dc.description.abstractThis study was conducted to analyze economical grape growing in differentvillages (Çimenlik, Çalışan, Beşikkaya, Eryeri, Zınnar, Elmabahçe, Söğütlü,Çavuşlu, Ürünlü, Pınardere etc.) of Mardin province in 2007. In this study a 100 ofgrape orchard was used as survey materials of the study.Sevaral questions related to grape growing were asked to the growers by thequestionary. These questions included grape wineyard establishment, determinationof grape cultivars, irrigation systems, pruning, fertilization, tillage, insects and pestscontrol methods, harvesting methods, alternative use and marketing of grapeproducts etc. Some grape growers have realized the economical importance of grapegrowing had started to use modern grape growing techniques. Recently some grapecultivars suitable for the study regions have been planted. Some of the problems inthe grape growing regions were low yield per grape plant, harvesting methods usedcaused yield and quality loss. Therefore it was determined that there were significanteconomical losses during yield process and alternative use of grape plant. At the endof the study, it was understood that grape growing was not profitable agriculturalproduction activity in the study regions with tradional methods.Important factors for establishment of a modern wineyard are to use of nurseryplants and selection of cultivars with known charakteristics of plant and fruit,determination of market demanding grape cultivars at the domestic or internationalmarkets. Moreover, after grape plantation establishment, information related to theannunal cultivation techniques should be obtained from grape growing expertises.Finally, alternative use and marketing of grape products need to be clarified byagricultural organizations in the grape growing regions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMardin ili bağ yetiştiriciliğinin analizi
dc.title.alternativeThe analyze of grape production in the city of Mardin
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid9005864
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid202001
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess