Türkiye`de yetişen bazı bitkilerden elde edilen ekstrelerin sıçanlarda oluşturulmuş karaciğer hasarına karşı etkileri
dc.contributor.advisor | Musa, Davut | |
dc.contributor.author | Parmaksiz, Mehmet Aziz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:32:01Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:32:01Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92497 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada albino sağlıklı sıçanlar Elazığ veteriner kontrol merkezimüdürlüğünden temin edildi. Denekler eşit 4 gruba ayrıldı (n=6). Bütün hayvangrupları 0,2 ml/kg CCl4/zeytinyağı içinde çözülmüş şekilde intraperon(i.p.) yolu ileenjekte edildi.Grup I: kontrol gurubu olup sadece CCl4 (i.p.)enjekte edildi. ve herhangi birbitki ekstraktı verilmedi.Grup II: 200 ml/kg Hypericum perforatum L.(binbir delik otu)-methanolekstresi ağız yolu ile Verildi.Grup III: 200 ml/kg Urtica Diocia L.(ısırgan otu)- methanol ekstresi ağız yoluile Verildi.Grup IV: 200 ml/kg Camellia sinensis (L.)O. Kuntze(yeşil çay)-aqua ekstresiağız yolu ile Verildi.Deneyin bitiminden 24 saat sonra bütün deney hayvanları hafif anestezi altındauyuşturuldu ve kalp punkturu yapılarak kanları heparinli tüplere alındı, tüpler 10dakika 3000 rpm santrifüj edildikten sonra kan plazması ayrıldı. Biyokimyaanalizlerini Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi BiyokimyaA.B.D. bulunan ABBOTT AEROSET autoanalyzer ile ALT, AST, ALP ve Creatininölçümleri yapıldı. Alınan sonuçlar; Hypericum perforatum L.. ALT, AST ve ALPdeğerlerini anlamlı bir şekilde düşürmektedir. Kreatinin'e bir etki görülmemiştir.Urtica Diocia L., enzimlere etki etmediği görülmekte Camellia sinensis (L.)O.Kuntze ise ALT, AST ve ALP değerlerini kontrol grubu değerlerine nazaranazaltmıştır. Ayrıca Hypericum perforatum L ile Camellia sinensis (L.)O. Kuntzekaraciğer MDA seviyesini düşürdüğü görülmüştür. Buna nazaran GSH değerleriartmıştır.Sonuç olarak CCl4 karaciğer peroksidasyon ürünü olarak MDA oluşumunuartırdığı ve GSH miktarını düşürdüğü görülmüştür. Kullanılan bitki ekstraktlarındanbinbirdelik otu (Hypericum perforatum L.), yeşil çay [(Camellia sinensis (L.)O.Kuntze)] bir antioksidan olarak rol oynamış ve GSH miktarını artırmakta MDAmiktarını ise düşürdüğü görülmüştür. | |
dc.description.abstract | In this study 24 healthy male albino rats weighing 225±25g obtained fromveterinery Control center(ELAZIG). Rats were divided into four equal grups, (n=6)all rats received 0,2 ml/kg CCl4 attenvated with olive oil (SigmaR), group I treatedwith CCl4 only and served as control group. Group II received CCl4 + 200ml/kgHypericum perforatum L.-methanol extract. Group III received CCl4 + 200ml/kgUrtica dioica L.-methanol extract. group IV received CCl4 + 200ml/kg water extractof Camellia sinensis (L.) O. Kuntze.At the end of the experiment and after 24 hours of receiving the last dose ofdose of treatment the blood was collected by heart puncting. Then sacrificed after 24hours of receiving the last dose of herb. The blood was collected in heparinnizedtubes , centrifuged at 3000 rpm for 10 minute. ALT, AST, ALP, Creatinin wereanalyzed by ABBOTT AEROSET autoanalyzer biochemistry department. From ourresults treatment with Hypericum perforatum L. can reduced the level of ALT, ASTand ALP significantly while no effect on creatinin levels. Also Hypericumperforatum L. can reduced the effect of MDA in liver tissue, Camellia sinensis (L.)O.Kuntze can significantly reduced the biochemical parameters ALT, AST and ALPand reduced the level of MDA of liver and can elevate the GSH levels.Urtica dioica L. extract elevate the levels of enzymes ALT, AST and ALPsignificantly and reduced the level of GSH and elevate the level of MDA. As aresults it was found that the treatment with Hypericum perforatum L. and Camelliasinensis (L.)O. Kuntze extract can reduced the level of plazma enzymes and alsoreduce the MDA levels of the liver and elevated the level of GSH which it hasantioxidant activitiy and can play a oxidation scavenger in tissue. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Türkiye`de yetişen bazı bitkilerden elde edilen ekstrelerin sıçanlarda oluşturulmuş karaciğer hasarına karşı etkileri | |
dc.title.alternative | The effects o Turkish herbs extracts o experimental liver injury in rats | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9008398 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 202006 | |
dc.description.pages | 74 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |