dc.contributor.advisor | Gür, M. Atilla | |
dc.contributor.author | Karakuş, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T16:30:11Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T16:30:11Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92440 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma farklı tuz (0, 25, 50 100 mM) stresi koşullarında prolin (0, 5, 15 mM) uygulamalarının, patateste morfolojik ve fizyolojik tepkilerini belirlemek amacıyla, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Bitki Büyüme Odasında 2006 yılında yürütülmüştür. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak planlanmış olup, materyal olarak Van Gogh çeşidi kullanılmıştır. Araştırmada bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak alanı, sap çapı, bitki başına yumru verimi, tek yumru ağırlığı, yumru çapı, saksıdaki sap sayısı, saksıdaki yumru sayısı ile klorofil içeriği, toplam kuru madde oranı, yapraktaki iyon (K, Na, Mg, Ca ) içeriği, hücre membran geçirgenliği, prolin miktarı ve malondialdehid (MDA) miktarı gibi özellikler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; artan tuz uygulamalarının bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak alanı, sap çapı, bitki başına yumru verimi, saksıdaki yumru sayısı, toplam kuru madde oranı, tek yumru ağırlığı, yumru çapı, klorofil içeriği ile yapraktaki iyon (K, Mg, Ca ) içeriğini azalttığı buna karşın hücre membran geçirgenliği, prolin miktarı, malondialdehid (MDA) miktarı ve yapraktaki sodyum konsantrasyonunu arttırdığı görülmüştür. Tuz stresine karşı dışsal olarak uygulanan prolinin bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak alanı, sap çapı, bitki başına yumru verimi, tek yumru ağırlığı, yumru çapı, klorofil içeriği, yapraktaki iyon (K, Na, Mg, Ca ) içeriği, hücre membran geçirgenliği, prolin miktarı ve malondialdehid (MDA) miktarı gibi incelenen özellikler üzerine olumlu etkileri saptanmıştır. Ayrıca artan tuz uygulamasının ve prolinin saksıdaki sap sayısı üzerine bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Patates, Tuz, Prolin | |
dc.description.abstract | This study were conducted to investigate the effects of different NaCl treatments (0, 25, 50, 100 mM) and external proline (0, 5, 15 mM) applications on some morphological and physiologycal characterics of potato grown under controlled condition in Department of Field Crops, Faculty of Agriculture at Harran University in 2006. Experimental design of the study was split plot design with three replications. Single cultivar, Van Gogh, were used in the experiment. Plant height, chlorophyll content, leaf numbers, leaf erea, stem diameter, tuber yield per plant, single tuber weight, tuber diameter, stem number per pot, tuber number per pot, total dry matter, ion content of leaf samples, membrane permeability, proline and malondialdehyde (MDA) were examined. Plant height, chlorophyll content, leaf numbers, leaf area, stem diameter, tuber yield per plant, tuber number per pot, total dry matter, single tuber weight, tuber diameter and ion contents of leaf samples were decreased by salt treatments. Membrane permeability, proline, MDA and Na content of the leaf samples were increased by salt treatmants. External Proline applications on plant height, chlorophyll content, leaf numbers, plant leaf area, stem diameter, tuber yield per plant, single tuber weight, tuber diameter, ion contents of (K, Na, Mg, Ca) leaf samples, membrane permeability, proline and MDA partially ameliorated the negative impact of the salt stresses. The data obtained showed that proline applications under salt stress conditions were not effective on stem number per pot.KEY WORDS: Potato, Salt, Proline | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Farklı tuz (NaCl) stresi koşullarında prolin uygulamalarının patateste fizyolojik ve morfolojik özelliklere etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of proline applications on physiologycal and morphological characterictics of potato grown under different salt (NaCl) stress conditions | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Potato | |
dc.subject.ytm | Proline | |
dc.subject.ytm | Salt | |
dc.identifier.yokid | 321442 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 237573 | |
dc.description.pages | 110 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |