Show simple item record

dc.contributor.advisorVardin, Hasan
dc.contributor.authorYaşar, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-04T16:29:46Z
dc.date.available2020-12-04T16:29:46Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92428
dc.description.abstractBu çalışmada, nar suyu konsantresi laboratuar tipi bir püskürtmeli kurutucuda kurutulmuştur. Kurutma haznesi ve siklon seperatördeki yapışma probleminin giderilmesi için kurutma yardımcı maddesi olarak DE 7 ve DE18 değerli maltodekstrin kullanılmıştır. Nar suyu tozunun kurutulabilmesi için farklı maltodekstrinler, hazırlanan karışımdaki maltodekstrin konsantrasyonları ve kurutma şartları belirlenmiştir. Kurutma yardımcı maddesi olarak DE7 maltodekstrin ve nar suyu konsantresi / maltodekstrin oranın da ?1 olması gerektiği tespit edilmiştir. Kurutmada; sıcak hava giriş ve çıkış sıcaklıkları sırasıyla 110?C, 78?C olarak, kurutmaya giren hammaddenin ÇKM değeri ise 40 briks olarak belirlenmiştir. Elde edilen tüm ürünlerin fiziksel ve duyusal özellikleri higroskopiklik dışında, kabul edilir seviyelerde bulunmuştur.
dc.description.abstractIn this study, pomegranate juice powder was produced with a lab scale spray dryer. The problem of stickness in the drying chamder and cyclone was overcome through the use of DE7 and DE18 maltodextrins as drying aid agents. For each type of maltodextrin, the dryer operating conditions and the minimum concentration of maltodextrin in the feed, necessary for sucesful powder production, were determined. The maximum ratio of (pomegranate juice solids/maltodextrin solids) achieved was ?1 and was made possible with the use of DE7 maltodextrin. The inlet and outlet drying air temperatures were 110?C and 78?C, respectivelly, while the feed contained 40 brix total solids. The physical and sensory properties of all powders produced were determined and found to be satisfactory, the only exception being their high hygroscopicity.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleNar suyuna farklı oranlarda maltodekstrin eklenerek püskürtmeli kurutucu ile nar suyu tozu elde edilmesi üzerine bir çalışma
dc.title.alternativeA study on production of pomegranate juice powder via spray drier by adding different quantities of maltodextrin to pomegranate juice
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPomegranate juice
dc.subject.ytmDrying
dc.subject.ytmAdhesiveness
dc.subject.ytmMaltodextrin
dc.identifier.yokid331593
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid237574
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess