Show simple item record

dc.contributor.advisorDikilitaş, Murat
dc.contributor.authorArcagök, Müveddet
dc.date.accessioned2020-12-04T16:29:42Z
dc.date.available2020-12-04T16:29:42Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92426
dc.description.abstractBu araştırmada, domates bitkisi çeşitlerinde (SC 2121, H 2274, Ancor ve Falcon) V. dahliae ve F. oxysporum f.sp. cucumerinum'un patojenik etkileri araştırılmıştır. Domates çeşitleri çimlendirme kaplarında (12x14x6 cm) oda sıcaklığında çimlendirilmiş. PDA kültür ortamında geliştirilen funguslar inokulasyon için kullanılmıştır. Hastalık etmenlerinin bitkiler üzerindeki patojenik etkileri bakımından birbirlerinden farklı etki yapmadıkları ancak çeşitlerin reaksiyonları açısından farklılıklar olduğu görülmüştür. Bitkiler boy ve ağırlık ve klorofil bakımından negatif yönde etkilenmiş, kısmen dayanıklı olarak görülen SC 2121 ve H 2274 çeşitleri diğer çeşitlere ve kontrol grubuna göre daha yüksek proline sentezi ve POD ve PPO enzim aktiviteleri ile diğer çeşitlerden ve kendi kontrol gruplarından istatistik olarak önemli bulunmuştur. Çalışmada kullanılan çeşitler, hastalık etmenlerinin virulent ırklarına karşı hassasiyet göstermiş, kısmen dayanıklı çeşitler ise yüksek metabolitler sentezlemişlerdir.Sürekli olarak yenilenen fungusların etkinliği ve bitkide yol açtığı değişiklikler biyokimyasal olarak takip edilmiş, bitkilerin biyokimyasal karaterizasyonu yapılmıştır.
dc.description.abstractIn this study, pathogenic effects of V. dahliae and F. oxysporum f.sp. cucumerinum were evaluated on various tomato cultivars (SC 2121, H 2274, Ancor ve Falcon). Tomato seedlings were germinated in trays (12x14x6 cm) of seedlings at room temperature. The fungi grown on PDA were used for the inoculation. The pathogenic agents did not differ from each other regarding with the pathogenic effects on cultivars, however, the response of cultivars to the pathogens changed. The cultivars were affected negatively in height, relarive growth rate and chlorophyll contents. Moderately resistant cultivars such as SC 2121 and H 2274 exhibited statistically higher proline contents as well as higher POD and PPO activities when compared to the other cultivars and their own control groups. The cultivars used in the study showed susceptibility to the virulent races of the pathogens, however, relatively more resistant cultivars exhibited higher metabolites.Continuously renewed fungal agents in nature are able to break down the resistance barrier of plants. With this study, the biochemical changes in plants were also determined and characterized by biochemical assays.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleVerticillium ve Fusarium fungal patojenlerinin domates çeşitleri üzerinde patojenik etkilerinin incelenmesi
dc.title.alternativePathogenic effects of Verticillium and Fusarium fungal pathogens on various tomato cultivars
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBitki Koruma Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid340482
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid252229
dc.description.pages41
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess