Show simple item record

dc.contributor.advisorPolat, Refik
dc.contributor.authorPalali, Mehmet Ali
dc.date.accessioned2020-12-04T16:29:11Z
dc.date.available2020-12-04T16:29:11Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92411
dc.description.abstractTarımsal atıklar dünyada ve ülkemizde artan enerji ihtiyacının bir kısmının karşılanabilmesi için önemli bir enerji kaynağı olma potansiyeline sahiptir. Tarımsal üretimde hasat ve ürün işleme ve değerlendirme işlemleri sırasında sap, saman, kavuz, kabuk ve çekirdek gibi önemli atıklar ortaya çıkmaktadır. Tarımsal atıkların taşıma, temizleme-sınıflandırma, işleme ve depolanması ile ilgili makinalarının tasarımında, ürünlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri önemli parametrelerdir.Bu araştırmada ilk olarak antepfıstığı iç ve dış kabuklarının, boyut analizi, element analizi, yoğunluk, nem içeriği ve kül içeriği gibi fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Daha sonra antepfıstığı iç ve dış kabukları, zeytin pirinası ile karıştırılarak briket elde edilmiş ve bu briketlerin fiziksel özellikleri incelenmiştir. Elde edilen iç ve dış kabuk briketlerinin yoğunluk, kırılma direnci, su alma direnci, nem içeriği, eşdeğer nem içeriği ve kül içeriği değerleri belirlenmiştir. İç kabuk ve dış kabuk briketlerinden antepfıstığı dış kabuk briketinin iç kabuk briketine göre daha dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractAgricultural wastes have the potential to meet the increasing energy demands in our country and in the world. In the agricultural processes many byproducts have been generated. Physical and chemical properties of products are important parameters for designing machines for transport, separation and storage of agricultural wastes.In this research first physical and chemical properties such as size, moisture, ash content of inner and outer pistachio shells were determined. The inner and outer shells of the pistachio were mixed with olive bagasse to form briquettes. Afterwards the physical properties of these briquettes were investigated. In this process density, shatter index, water reabsorbtion, moisture content and equivalent moisture content were determined. In conclusion, it was found that outer shell briquettes were more reliable compared to inner shell briquettes.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAntep fıstığının iç ve dış kabuğunun bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi ve farklı kullanım olanaklarının araştırılması
dc.title.alternativeDetermination of some physical and chemical properties of internal and external shell of pistachio and investigation of its potential use in different applications
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarım Makineleri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid342910
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid252222
dc.description.pages72
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess