Show simple item record

dc.contributor.advisorDemir, Feridun
dc.contributor.authorAtgüden, Atiye
dc.date.accessioned2020-12-04T16:28:24Z
dc.date.available2020-12-04T16:28:24Z
dc.date.submitted2010
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92388
dc.description.abstractSu insan hayatının ve tüm canlıların vazgeçilmez ihtiyaçlarının başında gelir. İnsan gıda maddeleri almadan uzun bir süre yaşayabilmesine rağmen, susuz ancak bir hafta yaşayabilir. Su canlıların vücutlarına enerji vermez ama onların tüm metabolik faaliyetlerin ana kaynağıdır. Kullanılmış suların içinde patojen özellik taşıyan sağlık açısından istenmeyen maddeler bulunur. Suyun tekrar kullanılabilir hale gelmesi, patojen özelliklerinden kurtarılması için çeşitli fiziksel ve kimyasal arıtım yöntemleriyle arıtılması gerekmektedir. Son işlem olarak çeşitli dezenfeksiyon metotları uygulanır ve suyun kalitesi artırılır.Dezenfeksiyon, su içerisindeki patojenik mikroorganizmaların elimine edilmesidir. Suyun içindeki mikrobiyal yaşamın kontrolü amacıyla suyun dezenfekte edilmesi gerekmektedir. İçme ve kullanma su kaynaklarının sınırlı olması yüzünden, atık suların dezenfeksiyonla tekrar kullanıma hazır hale getirilmesi ve su kaynaklarının tükenmesi engellenmelidir. Birçok dezenfeksiyon yöntemi vardır ve en yaygın olarak kullanılan metotlar; klorlama, UV ve ozonlamadır.Bu çalışmada, içme suyunun ozonla dezenfeksiyonu yapıldığı zaman gerçekleşen mikrobiyal faaliyetler farklı sıcaklıklarda, dozajlarda, alıkonma sürelerinde ve pH değerlerinde incelenmiştir. Mikrobiyal aktivitelerin araştırılması için temin edilen içme suyundaki mikroorganizmaların sayıları ozonlamadan önce ve sonra laboratuar ortamında test kitleri kullanılarak belirlenmiş ve incelenmiştir. Mikrobiyal sayımdan sonra, su içerisinde Escherichia coli ve coliform, Bacillus subtilis ve Streptococcus faecalis bakterilerine rastlanmıştır. Ozonla dezenfeksiyondan sonra, Escherichia coli, coliform ve Streptococcus faecalis bakterileri %95 - %98 oranında giderilmiştir. Ancak, Bacillus subtilis bakterilerinin giderimi %80 - %95 oranında gerçekleşmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Ozon, Dezenfeksiyon, İçme suyu, Mikrobiyal aktivite
dc.description.abstractWater is the main indispensable necessity of human life and all livings. Even though human can live without taking any foods for a long time, they cannot live more than a week without drinking water. Water does not give energy to human body, but it is the main source of their metabolic activities. There are unwished pathogenic microorganisms in terms of health in used waters. To bring water to use again and to remove its pathogen properties, it needs to be treated physically and chemically in various treatment methods. For final treatment, various disinfection methods are usually applied and quality of water is increased.Disinfection is a method of elimination of pathogenic microorganisms in water. To control the microbial life, water needs to be disinfected. Since drinking and used water sources are limited, they should be brought to reuse by disinfection and the consumption of water sources should be eliminated. There are many disinfection methods and commonly used methods are chlorination, UV and ozonitation.In this study, the microbial activity of drinking water when it was disinfected with ozone at different temperatures, dosages, residence times and pH values was investigated. To search the microbial activity, population of microorganisms was determined and investigated in the laboratory before and after ozonation using test kits for supplied drinking water. After microbial count, Escherichia coli and Coliform, Bacillus subtilis and Streptococcus faecalis bacteria?s were encountered in the water. 95% - 98% of Escherichia coli, Coliform and Streptococcus faecalis bacteria?s were removed, after disinfection with ozone. But, removal of Bacillus subtilis bacteria was only 80% - 95%.KEY WORDS: Ozone, Disinfection, Drinking water, Microbial activityen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleİçme sularının ozonla dezenfeksiyonunun mikrobiyal analizi
dc.title.alternativeMacrobial analysis of disinfection of drinking water by ozone
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇevre Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid361613
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid260031
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess