dc.description.abstract | Bu araştırma da Şanlıurfa da faaliyet göstermiş özel bir süt ve besi işletmesinden temin edilmiş ve ilk üç laktasyon kaydı bulunan ve 275 günden az olmamak koşuluyla 211 adet sağlıklı hayvana ait toplam 633 laktasyon, bu laktasyonların içerdiği 188,316 günlük süt verimi kaydı ve soy kütüğü bilgileri kullanılmıştır. Birinci aşamada süt veriminin laktasyon eğrisi modellerine uyumu, ikinci aşamada, birinci aşamada uyumu yapılmış Ali-Schaeffer modeline ait parametreleri, farklı persistensi değerleri ve süt verimi özelliklerini etkileyen çevre faktörlerinin tespiti ve üçüncü aşamada ise yine aynı modelin parametrelerine persistensi değerlerine ve süt verimi özelliklerine ilişkin bazı genetik parametre tahminleri yapılmıştır.Araştırmanın ilk aşamasında günlük süt verimi kayıtları doğumdan sonraki ilk kontrol günü olarak 0., 30., 45., ve 60. günde, kontrol aralığı olarak da 30., 45. ve 60. günlerde verim kaydı alındığı varsayılarak tekrar düzenlenmiş ve günlük verimler de dahil toplam 10 adet veri seti diğer bir değişke örnek gurubu (ÖG) oluşturulmuştur.Wood, Grosman, Ali-Schaeffer, üçüncü derece polinomiyal, Wilmink, Mixed-log, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece legendre polinomiyal modelleri oluşturulan örnek gruplarına sırasıyla her bir bireysel kayıt için uygulanmış ve modellere ait parametreler tespit edilmiştir. Bundan sonraki aşamada ise ilgili modellere ait tahmin edilen parametreler yine modellerde yerine konarak her bir hayvanın her laktasyonun her bir günü ayrı ayrı tahmin edilmiş ve modellerin karşılaştırılması yapılmıştır.Modellerin günlük süt verimlerini tahmin etmedeki performansları gerçek süt verimi ile tahmin edilen verim arasındaki korelasyon (R), hataya ait ortalama ve standart sapma (Hata), hata kareler toplamı ile gözlem değerlerine ait kareler toplamları arasındaki oran olarak isimlendirilen (Guo ve Swalve. 1995) Quotient (Q), sıfır litre altında tahmin yüzdesi, gerçek toplam laktasyon süt verimi ile tahmin edilen toplam laktasyon süt verimi arasındaki korelasyon ve Durbin-Watson istatistiği gibi kıstaslar ile karşılaştırılmıştır. | |
dc.description.abstract | In this research, total of 188,316 test day records of 633 lactation records belonging to first three lactation and pedigree information belonging to 212 healthy cows provided from a farm placed Şanlıurfa province were used. Mlog, Leg2, Leg3 and Leg4 models performance were best fitted when the first record was taken at calving, and long test day interval from calving (SG6 ? SG9 sampling groups). In other words, they were less affected from the number of observations and the length of test day interval. Considering the sign of the AS model parameters (positive or negative), 12 different types of lactation curves were defined out of 632 individual lactations, and the total of 19 lactation detected as standard type lactation curve. The analysis showed that the effects of calving season and parity on all parameters (a, b, c, d and g) of AS lactation curve model and the effect of calving interval on a and c parameters were statistically significant. Similarly, the effects of calving year and parity on the milk traits such as days in milk at peak yield and the effects of calving year, calving season and parity on peak yield, furthermore the effects of calving year, calving season and calving interval for total lactation milk yield were statistically significant (P < 0.05 - 0.0001).Repeatability values obtained for AS model parameters for b, d, c, g and a were (0.16±0.090), 0.15±0.130, 0.12±0.060, 0.12±0.106 and 0.02±0.022, respectively. Repeatability of milk traits for days in milk at peak yield, peak yield and total lactation milk yield were 0.04±0.041, 0.11±0.099 and 0.53±0.251, respectively. Moreover, the highest repeatability value for persistency measurements for P2, P5, P4, P1, and P3 were 0.30±0.011, 0.13±0.094, 0.05±0.048, 0.05±0.054 and 0.00±0.005, respectively. In this research, the highest heritability value were belong to total lactation milk yield (0.53±0.00) and the other high heritability values for the parameter a, P3 and P4 were 0.02±0.000, 0.04±0.002 and 0.05±0.000, respectively. In addition to Maternal heritability estimates with the smallest standard errors of AS model parameters, milk traits and persistency measurement methods; for the parameter b of AS models, total lactation milk yield, P3 and P4 methods were 0.03±0.002, 0.01±0.00, 0.14±0.008 and 0.01±0.000, respectively. These results showed that maternal genetic factor had small effect as a source of variation on these traits. The maternal genetic correlation between total lactation milk yield and P1, P2 and P3 were 0.25±0.000, 0.98±0.000 and 0.02±0.000, respectively. In this study, uncorrelated random effects did not cause any important variation on the traits in interest, and had small and negligible differences between heritability and repeatability. In this context, except between P1 and P5 (0.97±0.00) and total lactation milk yield and P5 (-0.73±0.00), uncorrelated random effect correlations among the traits were not significant. | en_US |