Show simple item record

dc.contributor.advisorVardin, Hasan
dc.contributor.advisorSoyer, Yeşim
dc.contributor.authorGümüş, Asliye
dc.date.accessioned2020-12-04T16:25:47Z
dc.date.available2020-12-04T16:25:47Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92323
dc.description.abstractSalmonella, Gram negatif, spor oluşturmayan, insanlarda ve hayvanlarda hastalık yapabilen bir bakteri türüdür. Günümüzde 2541 in üzerinde tanımlanmış serotipi olan Salmonella insanlara çoğunlukla hayvan dışkısı ile kontamine olmuş gıdalar yolu ile geçer. Genellikle hayvan ve hayvan ürünlerinden insana geçmesine rağmen, yağlı tohumlardan da insana geçip salgınlara yol açtığı bildirilmektedir. Dünya Antep fıstığı üretiminde Türkiye; Türkiye üretiminde ise Şanlıurfa önemli paya sahiptir. Ancak stratejik öneme sahip olan Antep fıstığında yapılmış her hangi bir patojen sürveyans çalışması ülkemizde bulunmamaktadır. Bu eksikliği gidermek için Şanlıurfa ilinin farklı noktalarından alınan açıkta satılan Antep fıstığı örneklerinde Salmonella analizi yapılmıştır. Ülkemizde ilk defa yapılan bu çalışma sonucunda piyasadan alınan toplam 50 örnekten 3'ünde (%6) Salmonella tespit edilmiştir. İzolatların fenotipik analiz (serotiplendirme) sonuçlarına göre 3 ve 10 nolu örneklerde Salmonella enterica spp. enterica serotip Corvallis; 6 nolu örnekte ise Salmonella enterica spp. enterica serotip Salford tespit edilmiştir. Bu çalışma ile Türkiye'de ilk olarak açıkta satılan Antep fıstığından Salmonella izolasyonu yapılmıştır. Açıkta satılan fıstıklardaki Salmonella çapraz kontaminasyonun önlenmesi gerekmektedir.
dc.description.abstractSalmonella is a none-spore forming Gram-negative bacterium that can cause disease in human and animals. Salmonella, having over 2541 recognized serotypes by now, is transmitted to humans by fecal contaminated food. Although it generally passes to humans via animals and animals product, it also transmitted by seeds and nuts, and causes outbreaks. Among worldwide pistachio production, Turkey has a significant share, where Sanliurfa has the largest proportion of the production. Yet, there is no surveillance study conducted on the prevalence of pathogens in pistachio, a strategic product. To fill this gap, pistachio retail samples collected from different region of Sanliurfa and they were analyzed if they were contaminated by Salmonella or not. By this study, which is the first in our country, we identified that among 50 pistachio samples, 3 were contaminated with Salmonella. In consequence of phenotypic analyses (serotyping), isolates from samples 3 and 10 were serotyped as Salmonella enterica spp. enterica Corvallis, an isolate from sample number 6 was serotyped as Salmonella enterica spp. enterica Salford. This study is the first study in Turkey, representing that pretail pistashios were contaminated with Salmonella. This study also underlines the fact that the cross-contamination in retail pistachios should be prevented.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleŞanlıurfa piyasasında açıkta satılan Antep fıstıklarında (Pistacia vera) Salmonella tarama çalışması
dc.title.alternativeSalmonella surveillance study in pistachios (Pistacia vera) which sold in Sanliurfa bazaar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid438965
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid387688
dc.description.pages743
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess