Show simple item record

dc.contributor.advisorÖktem, Abdullah
dc.contributor.authorCihangir, Haktan
dc.date.accessioned2020-12-04T16:23:19Z
dc.date.available2020-12-04T16:23:19Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/92242
dc.description.abstractBu çalışma; organik olarak yetiştirilen GSS-8388 tatlı mısır ve Ant-Cin-98 cin mısır çeşitlerinde, 16 farklı besin kaynağının (geleneksel, torf, kompost, sığır gübresi, tavuk gübresi, at gübresi, koyun gübresi, güvercin gübresi, solucan gübresi, deniz yosunu gübresi + sığır gübresi, kompost + humik asit, sığır gübresi + humik asit, tavuk gübresi + humik asit, at gübresi + humik asit, torf + humik asit) tane verimi, verim unsurları ve bazı kalite özelliklerine olan etkisi araştırılmıştır. Tatlı mısır ve cin mısırda ayrı ayrı yürütülen denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak Diyarbakır koşullarında yürütülmüştür. Elde edilen iki yıllık sonuçlara göre; tatlı mısırda besin kaynakları arasındaki farklılıklar; tepe püskülü çiçeklenme süresi, pazarlanabilir koçan verimi, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, sap kalınlığı, yaprak sayısı, koçan uzunluğu, koçan kalınlığı, koçanda sıra sayısı, sırada tane sayısı, koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı, taze tek koçan ağırlığı, koçanda taze tane ağırlığı, taneleme randımanı, taze koçan verimi, taze tane verimi ve suda çözünür kuru madde oranında istatistiki olarak önemli bulunmuştur. İki yıllık sonuçlardan tatlı mısırda en yüksek taze koçan verimi deniz yosunu + sığır gübresi uygulamasından elde edilmiştir (1346.02 kg/da).Cin mısırda besin kaynakları arasındaki farklılıklar; tepe püskülü çiçeklenme süresi, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, yaprak sayısı, koçan uzunluğu, koçan kalınlığı, koçanda sıra sayısı, sırada tane sayısı, koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı, sömek oranı, bin dane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, patlama hacmi, patlamayan tane oranı ve tane veriminde istatistiki olarak önemli bulunmuştur. İki yıllık sonuçlardan cin mısırda en yüksek tane verimi deniz yosunu + sığır gübresi uygulamasından elde edilmiştir (526.54 kg/da).
dc.description.abstractThis study, it is investigated to determine effects of sixteen (16) different organics (traditonal, torf, compost, cattle manure, chicken manure, horse manure, sheep manure, pigeon manure, vermicompost, seaweed + cattle manure, compost + humic acid, cattle manure + humic acid, chicken manure + humic acid, horse manure + humic acid, sheep manure + humic acid, torf + humic acid) on grain yield and yield components and some quality features of GSS-8388 sweet corn and Ant-Cin-98 corn varieties which are grown organically. Tests applied respectively on Sweet corn and Pop corn are performed according to Randomized Complete Block Designs (RCBD) with 3 of recurrence on Diyarbakır province conditions. According to the results obtained in two years; differences between nutrient sources in sweet corn were statistically significant in duration of tasseling, the yield of marketable ear, height plant, first ear height, stem diameter, number of leaves, ear length, ear diameter, row number of ear, kernel number of row, kernel number of ear, kernel weight per ear, single fresh ear weight, fresh kernel weight of ear, pelleting effeciency, fresh ear yield, fresh kernel yield and soluble solid ratio. The highest fresh ear yield in sweet corn has obtained from seaweed + cattle fertilizer application(1346.02 kg/da) for two years.Differences between nutrient sources in pop corn were statistically significant in duration of tasseling, height plant, first ear height, number of leaves, ear length, ear diameter, row number of ear, kernel number of row, kernel number of ear, kernel weight per ear, cob ratio, 1000-kernel weight, test weight, popping volume, number of unpopped kernel and grain yield. The highest grain yield in pop corn has obtained from seaweed + cattle fertilizer application (526.54 kg/da) for two years.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleOrganik yetiştirilen cin mısırı (Zea mays L. everta) ve tatlı mısırda (Zea mays L. saccharata) farklı besin kaynaklarının verim ve kalite üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of different plant nutritions on yield and quality at organically grown pop corn (Zea mays L. everta) and sweet corn (Zea mays L. saccharata)
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10023602
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid373872
dc.description.pages331
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess