İsot işçilerinde solunum semptomları ve fonksiyonlarının değerlendirilmesi
dc.contributor.advisor | Gençer, Mehmet | |
dc.contributor.advisor | Ceylan, Erkan | |
dc.contributor.author | Sak, Zafer Hasan Ali | |
dc.date.accessioned | 2020-12-04T15:49:15Z | |
dc.date.available | 2020-12-04T15:49:15Z | |
dc.date.submitted | 2009 | |
dc.date.issued | 2020-10-07 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/91203 | |
dc.description.abstract | İSOT İŞÇİLERİNDE SOLUNUM SEMPTOMLARI VEFONKSİYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİDr. Zafer Hasan Ali SAK Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim DalıGirişÇalışmamızda, isot (Capsicum annuum L.) tozuna maruz kalan işçilerdeki solunum semptomsıklığını belirlemeyi, akciğer fonksiyonlarını değerlendirmeyi amaçladık.Gereç-YöntemÇalışma grubu olarak fabrikanın harmanlama ve paketleme işlemi yapılan hangarlarındaçalışan 46 (K:43, E:3) işçi alındı. Kontrol grubuolarak taşıma işi yapan ve isot tozuna maruzkalmayan 22 işçi (K:20, E:2) alındı. Her iki grupta sigara içenler (sırasıyla n= 3 ve 2) veiçmeyenler (sırasıyla n= 43 ve 20) olarak ikiye ayrıldı. Hastaların üst ve alt solunum yolusemptomları sorgulanarak solunum fonksiyon testleri ölçüldü.BulgularÇalışma ve kontrol gruplarında akut solunum semptomlarının prevalansı karşılaştırıldığındasadece burun, boğaz ve gözde yanma, batma, sulanma ve akıntının, kronik semptomlarda iseöksürük ve nefes darlığının işe başladıktan sonra isot tozuna maruz kalan işçilerde kontrolgrubuna göre istatistiksel olarak önemli oranda arttığı saptanmıştır. İşçi ve kontrol gruplarınınçalışma öncesi değerleri ile çalışmaya başladıktan 30 dakika ve sekiz saat sonra ölçülensolunum fonksiyon değerleri karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı farkgözlenmemiştir. İsot işçilerinde çalışmaya başladıktan 30 dakika ve sekiz saat sonraki FEV1,FEV1/FVC and FEF25-75 değerlerinde, çalışma öncesine göre düşüş saptandı. Ancakkontrol grubunda solunum fonksiyonlarında anlamlı bir düşüş yoktu.Sonuçİsot biberi tozu maruziyetinin erken dönem özellikle küçük hava yollarında daralmaya nedenolabileceği ve isot maruziyetine bağlı olarak isot fabrikasında çalışan işçilerde solunumfonksiyon kaybı bulunduğu bunun da mesleksel solunum hastalıklarına yol açabileceğidüşünüldü.Anahtar Kelimeler: Mesleksel akciğer hastalıkları, isot işçileri, solunum fonksiyon testleri. | |
dc.description.abstract | EVALUATION OF RESPIRATORY SYMPTOMS AND FUNCTIONS INHOT PEPPERS WORKERS Dr. Zafer Hasan Ali SAKDepartment of Chest Diseases, Faculty of Medicine, Harran University, Sanliurfa, Turkey.IntroductionIn our study, we aimed to determine the frequency of respiratory symptoms and evaluatepulmonary functions in workers exposed to hot pepper (Capsicum annuum L.) dust.Material Method46 person working in the factory ware houses in blending and packing process, (K: 43, E: 3)were included as the study group. 22 person not exposed to dust working in transfer section(K: 20, E: 2) were involved as a control group. Both groups were divided in two as smokers(n =3 and 2 respectively) and non-smokers (n = 43 and 20, respectively). Upper and lowerrespiratory tract symptoms of patients questioned and pulmonary function tests were done.ResultsThe prevalence of acute and chronic respiratory symptoms was not different in two groupsexcept for an acute burning sensation of eye nose-throat and a chronic cough. Also thecomparison of the Pulmonary function test(PFT) between hot pepper workers and the controlswere not different at pre-shift and post shift 30th minute and 8th hour. When pre-shift andpost-shift results were compared in hot pepper workers, statistically significant reductions ofFEV1, FEV1/FVC and FEF25-75 were seen at the post shift values. However statisticallysignificant reductions were not observed in controls.ConclusionWe conclude acute hot pepper dust exposure may cause bronchial obstruction particularly insmall air ways. Besides it might lead to development of occupational respiratory disease bythe reductions of PFT in hot pepper workers.Keywords: Occupational respiratory disease, hot peppers workers, Pulmonary function test | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Göğüs Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Chest Diseases | en_US |
dc.title | İsot işçilerinde solunum semptomları ve fonksiyonlarının değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Evaluation of respiratory symptoms and functions in hot peppers workers | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-10-07 | |
dc.contributor.department | Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Respiratory function tests | |
dc.subject.ytm | Respiratory function tests | |
dc.subject.ytm | Respiratory tract diseases | |
dc.subject.ytm | Signs and symptoms | |
dc.subject.ytm | Capsicum annuum | |
dc.subject.ytm | Pepper | |
dc.subject.ytm | Respiration | |
dc.subject.ytm | Occupational diseases | |
dc.identifier.yokid | 333812 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | HARRAN ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 229701 | |
dc.description.pages | 60 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |