Show simple item record

dc.contributor.advisorAlmaca, Ahmet
dc.contributor.authorÇeri, Kemal
dc.date.accessioned2020-12-04T16:06:04Z
dc.date.available2020-12-04T16:06:04Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-28
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/91098
dc.description.abstractFarklı bakteri suşlarının nohut bitkisinde azot fiksasyonu ve verim etkisini belirlemek amacıyla bu çalışma Mardin-Derik koşullarında tarlada yürütülmüştür. Deneme bitkisi olarak Azkan nohut çeşidi, bakteri aşılamada ise 620, 29, 18, 522, 88 numaralı Rhizobium suşları kullanılmıştır. Arazi koşullarında tesedüf parselleri deneme alanında üç tekerrürlü olarak yönetmiştir. Tohumların aşılanmasında kullanılan Rhizobium bakteri suşları ile topraktaki doğal bakteri suşlarının azot fiksasyonu ve tane verimi üzerindeki etkileri bakımından önemli bir farklılık bulunmamıştır. Benzer özellikler gösteren alanlarda nohut bitkisine aşılanan 5 farklı (620, 29, 18, 522 ve 88) Rhizobium suşlarından azot fiksasyonu ve verime katkısını belirlenmiş oldu. Yapılan bu çalışma neticesinde bundan sonra 29 Nolu bakteri suşu olan Rhizobium çiftçiler tarafından nohut yetiştiriciliği yapması özendirilmiş ve bu sayede aynı ürünü yetiştirmek yerine rotasyona nohut yetiştiriciliğinde yapılmaya özendirmiştir.
dc.description.abstractThis study was carried out in the field under Mardin-Derik conditions to determine nitrogen fixation and yield effect of chickpea cultivars of different bacterial strains. Rhizobium strains of 620, 29, 18, 522, 88 were used in the experiment. The land conditions have managed successive parcels on the trial site. Nitrogen fixation of natural bacterial strains in the soil with Rhizobium bacterial strains used in the seeding of the seeds and itself did not show any significant difference in terms of an important interaction. In areas showing similar characteristics, nitrogen fixation and addition of vitamins were determined from 5 different (620, 29, 18, 522 and 88) rhizobium strains vaccinated with chick pea. As a result of this study After that, 29 Nolu bacterial strains were grown by Rhizobium farmers to chickpeas, and on this basis they encouraged the rotation to manage chickpea cultivation instead of growing the same crop.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleMardin Derik koşullarında farklı bakteri suşlarının nohut (Cicer arientinum L.) bitkisinde azot fiksasyonu ve verim üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of different bacteria strains on yield and N2-fixation in chickpea (Cicer arientinum L.) in Mardin-Derik conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-01-28
dc.contributor.departmentToprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10215115
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid528653
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineToprak Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess