Show simple item record

dc.contributor.advisorBozkurt, Celal
dc.contributor.authorKarakurt, Osman
dc.date.accessioned2020-12-04T15:37:32Z
dc.date.available2020-12-04T15:37:32Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-08-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/90843
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada, idiyopatik talipes ekinovaruslu hastalarda tedavi sürecinde oksidatif ve antioksidatif durumlarda serum prolidaz aktivitesinin takip ve tedavi parametresi olarak kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: İleriye dönük olarak planlanan bu çalışma 2018-2020 yılları arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünde Ponseti manipülasyon ve alçılama yöntemi ile tedavi ettiğimiz 33 hasta ve 33 sağlıklı kontrol grubunu içermektedir. Hasta grubundan tedavi başlamadan önce, tedavi sürecinde ve son kontrollerde olmak üzere 3 defa kan alındı, kontrol grubundan 1 defa kan alınarak çalışıldı. Alınan kanlarda serum prolidaz düzeyi, total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) çalışıldı. Bütün hastalar Ponseti yöntemi ile tedavi edildi ve deformite şiddet skorlaması için Pirani skorlama sistemi kullanıldı. Bulgular: Tedavi başlanmadan önce alınan kanda bakılan serum prolidaz düzeyi, TOS ve OSİ değerleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulunurken, TAS düzeyleri kontrol grubuna göre düşük bulundu. Tedavi sürecinde ve deformitede tam düzelme elde edildikten sonra Pirani skorundaki düşüşle beraber serum prolidaz, TOS ve OSİ değerlerinde de kontrol grubuyla uyumlu olacak şekilde düzelme olduğu, TAS değerinde ise kontrol grubuyla uyumlu olacak şekilde yükselme olduğu görüldü. Sonuç: Artmış serum prolidaz aktivitesi, TOS ve OSI ve düşük TAS seviyeleri idiyopatik talipes ekinovarus ile ilişkili olabilir ve bu parametrelerin idiyopatik talipes ekinovaruslu hastalarda izlem için yardımcı araçlar olabileceğini düşünüyoruz.
dc.description.abstractObjectives: In this study our aim was to search if prolidase can be used as an oxidativestress parameter for the treatment and follow up period of clubfoot patients.Materials and methods: This prospective study was conducted between October 2018 andJanuarry 2020 in the Department of Orthopaedics and Traumatology of Harran University Facultyof Medicine. Thirty three idiopathic clubfoot patients were included into this study. Thirty threehealthy infant were used as a control group. All the patients were treated according to Ponsetimethod. Before the begining of treatment period, after the last cast before Achilles tenotomy and atsixth month follow ups all the patients had been scored with Pirani scoring system andsimultaneously we draw blood from all patients. We draw blood from control group once. Westudied prolidase, total antioxidant level (TAL), total oxidant level (TOL) and oxidative stress index(OSI). We compared the oxidative status of the patients and control group and we searched therelation of oxidative status and clinical status of the clubfoot patients.Results: Prolidase, TOL and OSI levels were higher and TAL levels are lower significantlyin the clubfoot patients. With the treatment process as the deformity was corrected prolidase, TOLand OSI levels decreased and TAL levels increased.Conclusion: Increased levels of prolidase, TOL and OSI may be related with clubfoot.These parameters can be used as a tracking parameter for clubfoot.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectOrtopedi ve Travmatolojitr_TR
dc.subjectOrthopedics and Traumatologyen_US
dc.titleİdiyopatik talipes ekinovaruslu hastalarda serum prolidaz aktivitesi oksidatif ve non oksidatif durumda tedavi izlem sürecinde bir parametre olarak kullanılabilir mi?
dc.title.alternativeCan serum prolidase activity be used as A parameter in the treatment follow-up process in patients with idiopathic talipes equinovarus?
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-08-20
dc.contributor.departmentOrtopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10337352
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid631379
dc.description.pages102
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess